Súlyos munkaerőhiánnyal küzdenek a takarító iparban érdekelt cégek, amelyek egyre magasabb bérért találnak csak munkaerőt – közölte a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) az MTI-vel.

A szövetség a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adataira hivatkozva azt írta, hivatalosan mintegy 8500 betöltetlen takarítói álláshely van, hozzátették ugyanakkor, hogy a legtöbb cég nem jelenti a hivatal felé üres álláshelyeit, így ez a szám valójában sokkal magasabb.

A MATISZ a tagjai körében végzett felméréséből kiderül, hogy a cégeknek szinte napról napra emelni kell a felajánlott munkabért ahhoz, hogy valaki elszegődjön takarítónak. A beérkezett visszajelzések arra is rávilágítanak, hogy a képzett munkaerő jelentős része a magasabb fizetésért vagy külföldre távozott, vagy elhelyezkedtek például a multik gyártósorain. A munkaerő-hiány Budapesten, Pest megyében és a Dunántúlon jelenti a legnagyobb problémát.

A közlemény idézi Paár Zoltánt, a MATISZ elnökét, aki kifejtette: a jelenség 2014-ben kezdődött, és azóta folyamatosan romlik a helyzet. Akkor 65-70 ezer forint volt a nettó átlag takarítói fizetés 8 órás munkaidőben, 2016-ban már 80-100 ezer forint, de már nem ritkák a 120-140 ezer forintos nettó fizetések sem a szakmában.

Megjegyezte, hogy a takarító cégek bevételének már mintegy 80 százalékát teszik ki a bér jellegű kifizetések, a megnövekedett terheket azonban a megrendelők nem hajlandóak átvállalni. A szövetség szerint problémát jelent egyebek mellett, hogy a magyar adóterhek a legmagasabbak közé tartoznak a régióban, és emiatt nehéz Magyarországon bért emelni.

A kialakult helyzet és a kitörési lehetőségek megvitatása érdekében október 21-22-én első alkalommal rendezi meg a MATISZ a TisztaShow Tisztítás-Technológiai Szakkiállítást és Vásárt.

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség 1999-ben alakult, a szervezet a tisztítás-technológiával, takarítással foglalkozó cégek szakmai képviseletét, koordinációját, érdekvédelmét látja el.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Most érik be a rablógazdálkodás a vadkapitalizmus itthoni válfaja, lehet szörnyülködni de ez nem változtat semmit rajta!!! A dolgozóknak elege lett abból, hogy a Lajtán túl 2 x, 3 x annyit keres mint itthon!!!Aki elment nem igazán akar visszajönni, és teljesen igaza is van!!!
Az ígérgetések kora végérvényesen LEJÁRT, aki eléggé mobilis az elhúzza a csíkot, nyugatra!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Tündérországból menekülnek a takarítók? Hallatlan.
papa.49
Most érik be a rablógazdálkodás a vadkapitalizmus itthoni válfaja, lehet szörnyülködni de ez nem változtat semmit rajta!!! A dolgozóknak elege lett abból, hogy a Lajtán túl 2 x, 3 x annyit keres mint itthon!!!Aki elment nem igazán akar visszajönni, és teljesen igaza is van!!!
Az ígérgetések kora végérvényesen LEJÁRT, aki eléggé mobilis az elhúzza a csíkot, nyugatra!!!
Perwool
@papa.49: kihagytad!"haldokló" nyugatra!
Perwool
Általában azok mennek el akiknek tele a t...k az ígéretekkel, a feketemunkával,a fizetés nélküli életükkel, és az élhetetlen agyonpolitizált állandó szabadságharcban, kampánylázban élő "orbánlanddal".
Törölt felhasználó
Kint 600e-t keresnek itthon 120-at, mi faszon vagyunk meglepődve...
papa.49
@Perwool: Igazad van...Tegyük még hozzá a ,,cocakóla mámorban fetrengő,, nyugatra...
human
Erre szokta mondani a kormány nem kicsit csúsztatva, hogy nem adhatunk nyugati bért a dolgozóknak. Így hergelik az embereket egymás ellen. Ugyanis nem nyugati bér kell az embereknek, hanem olyan fizetés amiből nyugodtan meg tud élni és olyan ország ahol hagyják élni.
Szókrakész
Mutassanak már egy nyugati céget, ahol 600 ezret keres egy takarító!!!
eugen4402
Egy kis türelmet kérünk, és az évértékelőn büszkén bejelenthetjük, hogy van itt 93 ezer négyzetkilométernyi adománybirtok, melyen már csak potenciális elkövetők, és kiszolgáltatott, menekülésre képtelen áldozatok maradtak...és őseink sírjai a temetőkben, akik most nem szívesen néznek le ránk a mennybéli bárányfelhők mögül...
justhpeter
@papa.49: 08:38: Pontosan erről van szó, meg arról, hogy a cégek a nagy sírás mellett - politikai hátszéllel - mesterségesen alacsony béren tartották a dolgozóikat, így a mobilisabb fiatalok útra keltek. Nem szabad csodálkozni ez a munkáltatói magatartás egyben kormányprogram is.
papa.49
@Szókrakész: Nem kell messzire menni egy ismerős hölgy aki eddig itthon dolgozott a sógoréknál szállodában takarít, 3 hónapig kint van aztán 1 hónap szabadság, 1990 eurót keres...
Borsodi
Ha nem akarunk rabszolga ként élni persze,hogy megpróbálunk külföldre menni dolgozni.Már Szlovákja is jobb mint Magyarország nálunk csak akkor lehet jó világ ha meg szünik a harácsolás a politikusok között és menesztik a fideszt kdmp-t sajnos erre nem fog sor kerülni mert igen erős lábakon jól megfizetett nem dolgozó szavazó táboruk van.
Szókrakész
@papa.49: Hány csillagos hotelben?
10?

Akkor az már csillagos égnél a szabad ég alatt,
papa.49
@Szókrakész: Nézd nekünk ezt mondta, én nem tudok mást mondani mint amit mondott...
Szókrakész
@papa.49

Lehet, hogy én tévedek.
www.hotelcareer.at/jobs/suitehotel-kleinwalsertal-75777/zimmer-reinigungskraft-1505865
Mindenesetre egyet csak úgy hirtelen kikerestem.
Ez kb 1300 euro netto.
De hozzájöhet borravaló.

De egy lakatos kap 38,5 órára 2000 bruttót.
Villanyszerelő kevesebbet.
Hegesztő ugyanúgy kevesebb.
Kőműves többet kereshet.
Cége válogatja.
Fejvadász céget mindent benyelnének, még ezt se akarják kifizetni. Trükköznek

Viszont sima reinigungskraft(irodai, ...takarítónő) az 1200 euro bruttó körül kezd takarítócégeknél. Vagy a 8 euro körüli brutto órabér.

Szóval az nagyon úri hotel kell legyen.
Ezért nem is vitázok.
Szókrakész
@human: De ez USA és nem osztrák melóhely.

És a 2300 is brutto bér.
minusz Tax,Healthcare...
human
@Szókrakész: USA az szerinted nyugat vagy sem? Nem írtad, hogy nettóra gondolsz. Még jó hogy nem írtam házszámot, mert abba is belekötnél.
Szókrakész
@papa.49: Amúgy kint dolgozókkal, nagyobb cégek embereivel beszéltem.
Ők mondták, hogy sorra jönnek haza a magyarok, mert már itthon is megkapják majdnem ugyanazt, mint kint.
Kint már úgy lenyomták a béreket, hogy szinte ugyanazt megkapod itthon is.
Vagy a kevesebbért nem hajtanak agyon, mint kint.
Desischado
Nem csoda. orbán munka alapú társadalma röviden lefordítva: dolgozd magad halálra, a lehető legkevesebb bérért. Férgek!
Eriksson
@Desischado: Téged is Portik fizet a böriből, hogy mit írj?
Dr plágium
A takarító cégek általában nem jelentik be a dolgozókat, szabadság, betegállomány nincs. A "szerencsésebbeket" minimálbérrel foglalkoztatják. A takarítói munkát végzőket nem veszik emberszámba sem! Nem kell csodálkozni, hogy elmennek több pénzért külföldre...
Végig gondolták vajon, hogy napi 8-10 órában mennyire kimerül az ember takarítás közben? Nem könnyű munka, tapasztalom mikor idehaza nagytakarítunk :)
Semmi pénzért nem vállalnám ezt a munkát mindennap éhbérért!
papa.49
@Szókrakész: Jó ember neked kimondta hogy fejvadász cégen keresztül ment oda dolgozn, ezt senki nem mondta, beszél németül, és a rokona szintén ott melózik ahová ő ment, és nem egy szálloda hanem a tulaj mindhárom szállodájában takarítanak!!!Egy városban van a 3 szálloda!!!
Tudod mit fejezzük be!!!i
papa.49
@Szókrakész: Na erre még válaszolok, úgy lenyomják a béreket, persze ezt a mondatot a Lendvay utcából kaptad... Egy szintén jó ismerős kiment Hamburgba a Lindéhez dolgozni, a lenyomott bére 2200 euró ezt a papírt láttam, na erre varrjál gombot, egyébként meg igaz mikor a románok kiözönlöttek nyugatra valóban estek a bérek, de azokat elküldték maradtak azok akik szeretnek, és főleg TUDNAK IS DOLGOZNI azokat meg megfizetik!!!
Equus
arra gondoltam, h az utolsó zárja be az ajtót és tegye a kulcsot a lábtörlő alá, de gond van - a csótányok maradnak
Szókrakész
@papa.49: Majd jussak eszedbe ezekkel az "aranysztorikkal" kapcsolatban.

Lesz itt még anyázás, mocskos undorító lehúzós cégezés, ...

Csak várjál!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.