Nincs hova menni annak a debreceni családnak, amelynek az otthona egy mélygarázs építése miatt vált lakhatatlanná – számolt be az RTL Híradója.

A héttagú család helyzete egyelőre kilátástalan, mert váratlanul az ideiglenes szállásukat is el kellett hagyniuk. Most a romos házban vannak, ahol se gáz, se villany nincs. Hétfőn derül ki, hogy tud-e segíteni rajtuk a debreceni önkormányzat.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

joopapa
Még a végén a pórul járt lakók lesznek a híbásak! Mi lett volna ha meghal valaki a lakók közül? Akár hét halott is lehetett volna a romok alatt! A szakértők meg tehetnek egy szívességet! Wazze kiásták a földet a ház alól!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Az önkormányzat hétvégén nem üzemel.
emerencia
Az ország egyik legnagyobb városában nincs hova menniük. :-(
Migránsok lettek a saját lakásukban. Szégyen!!!
joopapa
Még a végén a pórul járt lakók lesznek a híbásak! Mi lett volna ha meghal valaki a lakók közül? Akár hét halott is lehetett volna a romok alatt! A szakértők meg tehetnek egy szívességet! Wazze kiásták a földet a ház alól!
szaboria1
Kedves fidesz imádók szerintetek egy fidesz vezette városnak így kell cselekedni? Tuti, hogy van egy pár üres lakás abba az "icipici" városban!!!
eszegfu
@szaboria1: Én még azt el tudom képzelni, hogy egy kis panzió félében helyezzék el őket 1-2 napra, amig találnak végleges megoldást! Az meg elfogadhatatlan, hogy a "romos házukban" huzzák meg magukat, hiszen semmi biztositék nincs arra: tovább omlik, bedől... esetleg rájuk.
wagabund
abban a szobában, amely leszakadt a gödörbe, a lányuk lakott...szerencsére nem volt otthon...

az építő cég természetesen nem hibás, segítsen az önkormi...szarevő a hozzáállás, az biztos...

ez is egy kis magyar abszurd...
nyanya001
@justhpeter: Ezek szerint hét közben sem üzemel, hiszen majd 1 hete történt
talán figyelemmel kellene kísérni a károsult problémáját , de ezeknek a tetveknek csak akkor
fontos az ember, ha jönnek a választások vagy népszavazást tartanak.
nusika
""hogy tud-e segíteni rajtuk a debreceni önkormányzat.""...::)))))))) ...hol a biztosítója az építésznek?...vagy az üres lakásokból 1/egy/ -et ...ja, ők nem képviselők?? ...így már értem!
Törölt felhasználó
Ezen statikus nélkül is látszik, hogy túl közel volt házhoz. De létezik telekbeépitési, tűzvédelmi beépitési előírás is, mely előírja telekhatártól való építkezést. Ráadásul ez nem síkban történik. Tessék feljelenteni az építtetőt és független statikus véleményét kikérni. Az önkormányzat, pedig tegye a dolgát, ami az ideiglenes lakhatást jelenti... mivel fideszes önkormányzat és mélygarázs kombó, így biztos, hogy mutyi lesz az engedélyek körűl, tehát mosakodni fog az építető és az önkormányzat is
egyvandor
Gondolom egy nertárs házának még közelében sem mertek volna gödröt ásni. Akinek meg igen az annyit is ér. Nem mindegy akkor hogy hol alszik?
egyvandor
@ziziplanet: Csak a telekhatárra vonatkozó megjegyzésedre: A telekhatárra való építés szabályai helyi előírások szerint változnak. Egyébként egyetértek.
eszegfu
Nem vagyok tisztában az épitészeti előirásokkal, de én pl. kaptam értesitést a helyi önkormányzattól, amikor a szomszédomban épitkezni akartak. Itt nem kellett volna?!
nyanya001
@eszegfu: De kellett volna, csak kóklerek voltak a tervezők, a kivitelezők,
mert ennyire köze a lakóházhoz nem szabad ilyen munkálatot végezni,
arról nem is beszélve, az önkormányzatnál van egy főépítész, ahova a terveket benyújtották ( vagy nem )
és azt a főépítésznek át kellett volna vizsgálni.
De hát mint tudjuk Debrecen a 20 % városa ... bár meglehet, azóta növekedett a tarifa ...
eszegfu
@nyanya001: Nem tudom mit tehetett volna ez a család, hogy megelőzze házuk összeomlását?! De valami egészséges életösztöntől vezérelve, csak-csak tiltakozniuk kellett volna, ha látják, hogy közvetlenül a házuk mellett kezdenek ásni. Persze most már csak akkor lehet "visszafele" mutogatni, kivizsgálni, feljelenteni, stb. ha előbb megoldják a "mai napot", azaz lesz hol meghuzódniuk.
szép új világ
Látatlanba fogadok rá, hogy fide$$ "közeli" az építette vagy a kivitelező. Innen kezdve semmi jelentősége nincs a hatályos jogszabályoknak, lévén, hogy nekik mindent lehet.
nyanya001
@eszegfu: Talán igen, de én nem hibáztatom őket, hiszen ennek a szerencsétlen asszonynak
gőze sincs az építészetről.
Ezért vannak jól fizetett építészek, statikusok akinek ez elsődleges feladatuk lett volna
hiszen a tervrajz ott volt az orra előtt.
eszegfu
@nyanya001: Persze én sem hibáztatom őket, csak próbáltam elképzelni: én mit tehettem volna az ő helyében! Szomoru "tanmese" lehet ez is mindenki számára: a legtöbb, embereket érintő dologról gőzünk sincs, csak ha már megtörtént a baj... legtöbbször még azt sem tudjuk eldönteni: egyáltalán jogunk van sérelmezni, vagy sem.
miazavalami
@nyanya001: @eszegfu: Az ilyen építkezések előtt Felmérik a közelben lakó épületeket, ha úgy ítélik meg hogy az építkezés veszélyezteti az épületet illetve az ott lakókat, akkor azt a területet " kisajátítják" . Ami azt jelenti hogy az önkormányzat , az állam megveszi azt a területet. Egyébként a mélygarázs is állami földön van. Itt is ki kellett volna fizetni a szomszédos telkek tulajdonosit .
wagabund
@egyvandor: Tömör korrajz kis hazánk állapotáról.
wagabund
@ziziplanet: nem mosakodott, hanem magaslóról kijelentette, hogy minden szabályosan történt. A házomlás nem az ő hibájuk, ergo nem felelősek...mindenki menjen a dolgára!
eszegfu
@miazavalami: Kösz. az információt! Ugye ezek az "elvek", ezt tudniuk kell az önkormányzatoknál müködő épitési osztálynak is, akik kiadják az elvi engedélyt... ez ebben az esetben vélhetően nem történt meg a "felmérés", vagy ha igen, akkor felelőtlenül... Szóval ez nem olyan, mintha a pék elégeti az összes kenyeret, mert rosszul állitotta be a hőfokot... gondolom én.
wagabund
egyvandor 11.13 kor felmutatta a mostani érvényes építési szabályokat.

bármi más csak írott malaszt.
miazavalami
@eszegfu: Persze. Ezt az építtetőnek kell elvégezni. Kicsit utána olvastam a dolognak. A családnak adtak átmeneti szállást , csak ők visszaköltöztek. Bár az nem derült ki hogy a felajánlott ingatlant, pénzt találták - e kevésnek, vagy miért nem tudtak megegyezni. Ha viszont nem kapnak semmi kártérítést akkor az törvénytelen.
eszegfu
@miazavalami: Igen, én is olvastam, hogy egy panzióban kaptak pár napra szállást, de onnan ki kellett költözniük, mert -- állitólag -- már a köv. időszakra lefoglalta valaki, ezért költöztek vissza a "saját felelősségükre" a romos házba. Csak találgatni, morfondirozni tudunk, mert nem vagyunk az összes információ birtokában.
miazavalami
@eszegfu: Nagyon úgy fest hogy ők nem fogadták el a felajánlott ingatlant, vagy összeget. Ingatlant nem nagyon szokott az önkormányzat adni, inkább megveszi a területet. Pár emberért pedig az építkezést nem fogják lefújni.
eugen4402
Annakidején, amikor kiástam a fundamentum-árkot, az építész haver (a tervező) figyelmeztetett, hogy azon a szakaszon erősítsem meg az alapot, ahol a majdani főfaltól 2,5 méterre egy ősi kút van, amit nem temettem be, mivel az oldalsó támasztás ott gyengébb. (A levegő kevésbé szilárd, mint a talaj)...
sokanvagyunk
A legdrágább szállodába költöznék a helyébe, a hivatal számlájára.
joopapa
@sokanvagyunk: Meg naponta tízszer kiinnám, kienném a minibár tartalmát, és két pofára enném a legdrágább kajákat!
Lepényleső
Megtörténhetne ez olyan helyen ahol van törvényes rend?
moareka
Ki csinálja ott az építkezést, csak nem valami fityeses hittestvér?
human
Egy normális országban mára aznap lenne biztonságos fedél a fejük felett. A kivitelező gondolom hibázott. Hogy nem sokat akar tenni értük talán azzal is magyarázható, hogy az "alkotmányos költség" miatt nem marad ilyen esetekre tartalék a projektben.
Macskaszem
Mi az, hogy az önkormányzatnak kell segíteni? Amelyik cég ezt tette velük, az mért nem áll ki? Mert egy rohadt sunnyogi fidesznyik pöcs?
human
@Macskaszem: Gondolom a cég úgy van vele, hogy ő visszaosztotta a százalékot a fidesznek, többlet költséget ezért már nem fog vállalni. Úgy van vele, oldja meg a fideszes önkormányzat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.