A lengyel-magyar barátság példa lehet az európai országok számára, de különösen a kelet- és közép-európai országoknak – mondta az Országgyűlés elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Kövér László hozzátette, a közelmúlt történelmére visszatekintve emlékezni kell arra, hogy Magyarország nem mindenkivel van olyan jó viszonyban, mint ami a lengyel-magyar barátságot jellemzi, és a lengyeleknek is vannak konfliktusai.

"Színes etnikai térkép az, amit országhatárok szabdalnak a Baltikumtól a Balkánig, és a megértéshez, a kölcsönös tisztelethez, a méltóság kölcsönös elismeréséhez hosszú út vezet" – fogalmazott a lengyel-magyar barátság éve kapcsán a házelnök.

Hozzátette, a lengyelekkel most megint egy oldalon, egy szövetségi rendszerben van Magyarország, csak most a szövetségeseinkkel vannak problémáink például a migránsválság kapcsán. Magyarországot és Lengyelországot ez a kihívás is összeköti – jelezte Kövér László.

Az Országgyűlés elnöke úgy látja, hogy a visegrádi országokat (V4) összeköti egy alapvető érték- és érdekazonosság. Mint mondta, vannak olyan összekötő elemek a jelenben, amelyek arra inspirálják mind a négy ország kormányát, hogy próbáljanak meg pragmatikus együttműködésben a közös érdekekért fellépni, mert "mindannyian megértettük, hogy az Európai Unió (...) az érdekharcoknak a színtere". "Ha itt összefogunk, akkor olyan súlyt képezhetünk együtt", amit már számításba kell venni a régebbi nyugat-európai tagállamoknak is – mutatott rá Kövér László.

A V4-ek együttműködéséről szólva azt mondta, "igazán akkor leszünk erősek és függetlenek, ha egymással olyan tartós és szoros kapcsolatra lépünk, amelynek lehetőségét kihasználva össze tudjuk adni azt az erőt, amit ez a négy ország jelent".

A lengyel-magyar viszony még a V4-eken belül is különleges, de ennek nem szabad, hogy jelentősége legyen – értékelte Kövér László, hozzátéve: a V4-ek története nem egyenletes, egyirányú fejlődés, hanem "hullámvölgyek által tarkított elmúlt negyedszázad volt".

Ugyanakkor – mondta a politikus – most már legalább azt elérték, hogy félre tudják tenni azokat a kérdéseket, amelyekben "bizonyosan nem tudnak közös nevezőre kerülni", és előtérbe tudják állítani azokat, amelyekben közösek az érdekek.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Ja, hogy polszkiék is illiberáliával erőlködnek, ezért cimbik?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
quadrocopter
Ja, hogy polszkiék is illiberáliával erőlködnek, ezért cimbik?
eszegfu
Ez a 78. magyar népmese, amit Kövér előadott, mely alapulhat valóságon, de azt már "körbeszőtte" a mese elemeivel. A "...félre tudják tenni azokat a kérdéseket, amelyekben bizonyosan nem tudnak közös nevezőre jutni..." gondolatát sikerként fogja fel... pedig szerintem pont az lenne eredmény: ha 2 fél a biztosnak tünő ellentétes gondolatai, tettei legalább közelitenének egymáshoz... u.is amiben egyetértenek eleve szerintem az nem eredmény!:(
almosd
Kövér elvtárs ,a régi jó ideológiátok megmaradt egy új kínai és orosz köntösbe burkolva ,ami nem kaka csak szar.
lusta
Mekkora hülyeségeket tud mondani egy négybetűs fej, ha buta és tudatlan, de pozícióban van. A V4 szépen hangzisk, de a cseheknek és a szlovákoknak valahogy ehhez a kurzushoz nem fűlik a foguk. Mi az, hogy megint egy oldalon vagyunk? Egy oldalon vagyunk velük már vagy 70 éve. Tulajdonképpen az ilyen embernek nevezett lények miatt is fog a kétsebességes Európa létrejönni és mi valószínűleg nem az elitben leszünk.
Here Potter
Akkor leszünk FÜGGETLENEK, ha egymással szoros KAPCSOLATRA lépünk. Ez nagyon tetszik. Független lenni, amikor az EU-hoz és a NATO-hoz tartozunk. A nemzet bajusza már megint az olcsó páleszből gurított le egyet.
volvós
Lacika ! Még mindig a Gomulka elvtárs hatása alatt vagy ???
Eladott Ország
Kövér, a pszichopata kommunista gennygóc ( Amerikai Népszava )
"Színes etnikai térkép"...

Mégiscsak igaza volt Kövér Lászlónak, amikor azt mondta, hogy kommunista kutyából nem lesz demokratikus szalonna. Erre legjobb példa ő maga. Kövér egy civilizált országban nem léphetné át az elmeosztály küszöbét. Bármelyik szakember megmondja, hogy Kövér egy pszichopata szociopata, aki közveszélyes orvosi eset, pszichológiai alkalmassági vizsgán megbukna, egy daru kezelésére is alkalmatlan lenne. Ez az elmebeteg rászabadult az Országgyűlésre, katonaságot alapított a törvény házába, bünteti az ellenzéki megnyilvánulásokat. Ha van gennyes seb ennek az országnak a testén, azt Kövér Lászlónak hívják.
Kövér nemcsak saját kommunista múltjáról feledkezik meg, hanem egész családja múltjáról. Ha a magyarságnak Kun Bélától Rákosi Mátyáson át Kádárig a hazaáruló és nemzetáruló kommunisták legalja jutott, akkor az ő családja három generáción át az volt, mert szolgálta Kun Bélától Kádár Jánosig ezeket a nemzetárulókat, akik közül nem kivétel ő maga sem. Ő a hazaáruló és nemzetáruló ősei nyomdokaiba lépett, és vitte tovább a család legalja kommunista hagyományait. Kövér 2005-ben azt hazudta, hogy az MSZMP KB Társadalomtudományi Intézete 1986-ban már elsősorban tudományos intézet volt és nem pártintézet. Kövér hülyének néz mindenkit: elfelejti, hogy a pártállamban még a párt közvetlen irányítása alá nem tartozó tudományos intézetek is pártirányítás alatt tevékenykedtek, nemhogy az állampárt Központi Bizottságának társadalomtudományi intézete. Egy állami egyetem tanszékén sem lehetett tanársegéd, akit a pártbizottság nem javasolt. Kövér gátláztalan hazudozó, aki a saját kommunista mújtját, az állampárttal való kollaborációját ilyen egyszerűen elintézi, másokat pedig gyilkos indulattal kommunistáz. Azoknak dolgozott, akik a III/III-as jelentéseket olvasták, akik a társadalom manipulációjának tudományos hátterét alakították. Aczél György vezette az intézetet, aki ugyan egy felvilágosult és...
Pálinkafőző Rézüst
Lacógecó, akkor ne uszítsál egymás ellen se embereket, se népeket! Te nagyon hüjje...
Levendula
Azért sztrájkolnak Lengyelországban is???
Jozefina
Marha nagy lengyel barátság, ami abbl áll, hogy egy-egy ünnepségre ahol orbán mond beszédet különvonattal érkezik a lengyel csöcselék, akik újjonganak tapsolnak, közben egy szót sem értenek abból, amit ov mond!!! Röhelyes??? Az!!??
X-ray
@Jozefina: Talán nem kéne csőcseléknek nevezni a jóhiszemű, megvezetett lengyeleket. Rozumjes?
coni
Most, hogy a Putyin barát Trump felforgatja a NATO-t kíváncsian várom milyen szoros lesz a barátságunk a lengyelekkel, balti államokkal? Sőt, saját magunkkal?
Cefi
"Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél."
bakegya
A narancstálibok nyugodtan vonuljanak ki lengyel barátaiknál az utcákra!-de árt is telepítthetnék FELCSUTKÁT KATYN-ba.AMÍG TART A PÁLESZ LESZ BARÁTSÁG IS A GISZNÓPÁSZTORRAL.(az Ő mészárosával már nem biztos ,mert ü már nem nevelte ki magát a kötődő nevelés mintagazdagságának megcélzása érdekében a lengyelek focialista népségeivel)ne-rozumy!!!
papa.49
Abban a pillanatban mikor ott is a pénzcsapok elzárása felmerül, rögtön más lesz a politikai széljárás, mert ott a nép, -ellentétben velünk- nem hagyja, hogy a politikusok azt csinálják amit akarnak...
Pápaialkanász nem kell örömködnöd hamarosan kialakul a ,,V 1,, !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.