Az eutanázia ma is élő gyakorlat Magyarországon – állítja Bitó László orvoskutató-író.

Forrás: zoom.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
charlie
Az kéne ami a Hollandoknál van. Plusz lehessen olyat, (hasonlóan, hogy kér e újraélesztést, vagy sem), hogyha vegetatív állapotba van, kapcsolják le a gépekről (végülis, az nem élet, akkor már az ember növény lesz)
latorkuvasz
el tudok képzelni olyan szitut, hogy kérném...
nyirtass
Igen. Nagyon nagy kérdések ezek. Át tudom érezni a "menthetetlen beteg" fájdalmait, lelki állapotát. Sok esetben indokolt az "ez már nem élet így tovább". Amíg az ilyen beteg tudatánál van felméri jól, hogy neki már hasznát nem veszi sem a család, sem a társadalom, mindenhol csak gondot jelent a létezése, megalázó kiszolgáltatott helyzetbe került, semmi értelme élnie tovább, jöjjön a kíméletes halál. Ezt a szempontot is nagyon jól megtudom érteni. Ugyan akkor szem elött kell tartanunk egy másik szempontot is. !!
Társadalmunk, erkölcsi és etikai érzékünk, felkészült-e már egy ilyen helyzet kezelésére? Egyértelmüen ki kell mondani, hogy NEM !!! Az orvostudomány szakmailag készen áll a betegek gyógyítására, de társadalmilag, anyagi normatívák tekintetében sokszor még a gyógyítás is erős kívánalmakat hagy maga után. Függvénye anyagi helyzetnek, felszereltség hiányának, politikai nézeteknek és törvény általi irányításnak vagy érdekeltségnek.
Ha a gyógyítás hatalma nem állhat maradéktalanul a orvostudományt "művelők" kezébe akkor ez azt jelenti, hogy az eutanáziát méginkább nem szabad kézbe venni és alkalmazni. Még akkor sem, ha jól látjuk és a beteggel átérezzük annak kívánatos voltát. Maradjunk meg a fájdalom csillapításnál.!!!

Evikati
Hallottunk már olyan esetekről, hogy 18 évig volt kómában a beteg és felébredt. Tudtak vele beszélgetni és bár nem lett teljes értékű, egészséges ember, ott volt a szerettei között. Nyirtassal egyetértek, hogy ma még a "gyógyítás is erős kívánalmakat hagy maga után." Az orvostudomány fejlődik, napról napra születnek új eredmények, melyek segíthetnek azokon, akiknek betegsége addig gyógyíthatatlannak minősült.
latorkuvasz
mondjuk ezek az érvek egy kibírhatatlan fájdalmakkal küzdő, magatehetetlen ember előtt nem sokat érnek
nyirtass
Ahol a gyógyitás anyagi nehézségekbe ütközhet és a gyógyítás TUDOMÁNYÁT politika /elvei/ irányítja, vagy "törvényesíti érdeked és nem a tudomány alapján" - lásd üzletágként kezeli - ott egy ilyen eutanázia törvénynek minden állampolgár ki lenne szolgáltatva!!!
Ma a fájdalomcsillapítást a tudomány "mester fokon" el tudja látni. Ha a betegnek "nincsenek fájdalmai" fájdalomcsillapítás hatására akkor a depressziója is jóval kisebb és valamelyest még örülni is tud annak, hogy életének utolsó idejét a szeretteivel töltheti.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.