Kisebb botrány lett abból, hogy egy gimnázium diákjai lemondanának a virágcsokrukról, és helyette inkább fogyatékkal élőket támogatnának. A HVG kommentgyűjtése: „Azért elgondolkoztató számomra, hogy azok a virágkötők, akik napi 12 órát dolgoznak hétvégén is és ünnepnapokkor is, amikor mások pl. a meleg lakásban szürcsölik a halászlét karácsonykor, akkor ők dolgoznak. De minekután már minden bokorban lehet kapni multis virágot ez az akció még nagyobb megbecsülést fog vinni maga után feléjük... Nagyon szép gesztus, de ne tegyünk már tönkre másokat. Nézzük már meg az érem két végét. És próbálja már felfogni ez a társadalom, hogy a virágosokat becsülni kell azért, hogy a saját magán- és családi életüket helyezik háttérbe a szakmájukért. Vagy eljön annak az ideje, hogy ezt tönkretéve a szerettünk esküvőjére, temetésére... vihetik a multis virágot” – írja egy dühös hozzászóló, majd egy későbbi kommentben hozzáfűzi: „Nem tudom, mik lesztek, ha beléptek a nagybetűs adó és bér és stb...

Forrás: nlcafe.hu
Feltöltő: karma1
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Mielott barki elkezdene siratni a viragosokat: nekem volt szerencsem ismerni egy viragost, aki lakotelepunk kozepen volt egy kis szinfolt. Valoban nagyon sokat dolgozott, de a 12 oras munka csak akkor jott ossze neki, amikor a csepeli temetonel volt uzlete.
Rengeteget meselt nekem errol: azokbol az uzletekbol csak kihalni lehetett, mert senki sem adta el oket, a temetoknel volt olyan nap, hogy egy uzlet kozel millios forgalmat csinalt, ezelott 30-35 evvel ! Aztan meselte ez a baratnom, hogy volt olyan virgos, aki a nappal eladott, majd altala kiszallitott koszorut meg aznap ejjel szepen visszalopta, egy kicsit atrendezte, es masnap ujra eladta, masnak. Szinte sosem buktak le, ha a gyaszolo 2-3 nap mulva reklamalt nala, akkor elmondta, hogy biztosan valamelyik masik gyaszolo csalad lopta el a sirrol. Valoban dolgoztak, valoban rengeteget, de ep esszel fermelhetetlen mennyisegu penzt kerestek.
AMikor viszont bejott a lakotelepre - mert 2 nagyon beteg gyermeket neveltek a ferjevel - akkor elkezdett a virag mellett ujsagot es ajandektargyakat, telefonkartyat , udvozlolapokat is arulni, igy egesz evben rentabilis volt, az anyak napja, ballagas, karacsony, husvet csak hab volt neki a tortan.
A sok felhaborodott huhogo viszont vegye figyelembe azt is, hogy karacsonykor nemcsak a viragosok, ajandekboltosok dolgoznak, hanem a mentosok, tuzoltok, rendorok es egyeb kozszolgak is, nem haszon, hanem csak a minimalis fizetesuk remenyeben, agyon-adozottan...
Annakidejen en is az utolso pillanatig dolgoztam, sajat uzletem leven, es tudtam, amit dec. 24-en delig eladok, az lesz az utolso jovedelmem Valentin-napig, mert mindenki kikoltekezik az unnepekre.
Nem sajnalom oket, a diakok viszont megmutattak, hogy ok is, es a szuleik is erzo szivu emberek, van osszefogas es szolidaritas-erzes bennuk. Nana, hogy orban ettol fosik a legjobban.
emerencia
@karma1: '91-ben miután végkielégítés nélkül kirúgtak minket a hadseregből és évekig nem tudtunk munkahelyhez jutni, az egyik technikus kolléganőm USA-ban élő rokonától kapott kölcsönből egy lakótelepen picike virágboltot nyitott. Egy fizetős tanfolyamon rossz képzést kapott ezért egy másik virágosnak fizetett jelentős összeget, hogy beavassa őt a szakmai titkokba. Innentől kezdve az élete egy rabszolgaság (szombaton, vasár és ünnepnapokon is a boltban kell lennie) de legalább az egészségét nem tette tönkre a munkája. Szerényen megélnek belőle, a férje segít az üzletben. Kb. annyi a jövedelme éves szinten, mintha elment volna valami céghez dolgozni. A tizedik emeleten laknak azóta is egy kis lakásban és csak egy szerény autó fenntartására futja. Egy megrendelés kiesés valószínűleg nem tenné tönkre őket mert amikor kicsit jobban ment, tartalékoltak. Őrájuk igazán ráillik, hogy a ki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. A férjével együtt nagyon jó emberek.

Aki kereskedelemre adja a fejét annak számítani kell arra, hogy a tervezetthez képest időnként nagyon alacsony a bevétel. Nekem sem szimpatikus a hozzászóló virágos 12 órás munkával való önfényezése mert vagyunk jó páran akik sokkal nehezebb munkával húzzuk az igát tizenkét órában, kevesebbért, atipikus munkaidőben minden megkeresett fillérünk után adót és járulékot fizetve. Az is visszatetsző, hogy a konkurenciát lemultivirágozva rossz színben tünteti fel, ahelyett, hogy inkább azon járatná az agyát, hogy hogyan lehetne menteni a menthetőt. (Pl. a felesleget eladni akcióban vagy megpróbálná beszállítani a multiknak, stb.) De azért icike-picikét őket is megértem, a diákok legalább szólhattak volna idejében, hogy az idén nem vesznek virágot a ballagásra.
karma1
@emerencia: Igen, kb. ez a helyzet. De en azert azt gondolom, hogy egy kozepiskola ballagasan nem minden diak helybeli , vagyis mindenki a sajat lakohelyehez legkozelebb levo viragosnal veszi meg a viragot, ergo : nem egy viragos buk el mindent, hanem sok viragos egy-egy keveset.
Igaz viszont, hogy ezt a baratnomet en vittem ki nagyohn sokszor hajnalban a budaorsi viragpiacra, hogy mikor 7-kor reggel kinyitja a boltjat, (mert reggeli lapokat is arult), legyen meg az aznapi virag. A viragtermelok is felhajtottak az arakat, tehat a viragosok mar eleve dragan kaptak az alapanyagot, es nemelyikuk eleg kis haszonnal dolgoztak, a csokrok megis nagyon dragak lettek a virag dragasaga miatt.
Most akarhogy nezzuk is, a viragos egy vallalkozo, a viraghoz hozzatehet mas arucikket is, ha akar, vagy eppen van ra eleg helye, de most oszinten: Magyarorszagon mar nincs olyan ember, akit valamilyen modon ne szivatott volna meg ez a kormany - hat a viragosok b@szogatasanak az ideje most jott el. Mint minden szakmanak, ennek is vannak nyertesei, nagymenoi es nagyon pici haszonnal dolgozo, eppen hogy csak vegetalo muveloi.
Sajnos, ez van,...:o((((
quadrocopter
Nincs virágárus ismerősöm, de azért azt látom, hogy alkalmanként rendesen kaszálnak (névnap, szülinap, házassági évfordulók, ballagások, temetések...) miközben ugyanazt a mimőséget már egy Lidlben vagy Aldiban is megvásárolhatom - ólcsóbban és számos esetben ízlésesen elkészítve.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.