Teljes sztrájkot akarnak a Tesco-dolgozók, várhatóan napokon belül megszületik a döntés, mikor jöjjön a totális munkabeszüntetés.

Hétfőre újabb egyeztetést szerveztek a Tescónál létrejött sztrájkbizottságok, ahol arról fognak tárgyalni, hogy mikor és milyen menetrenddel menjen végbe az országosra tervezett munkabeszüntetésük.

A dolgozók mostanra már egységesen azt követelik, hogy semmilyen kompromisszumot ne fogadjanak el a szakszervezetek. Azon szinte mindenki felháborodott, hogy a Tesco ellentmondásos nyilatkozatokat adott ki, mert azokkal szemben még egyáltalán semmilyen megállapodás nem körvonalazódott.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a Magyar Időknek elmondta: az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy idén már egyáltalán nem tervez béremelést a Tesco, miközben a létszámhiány csökkentéséért sem tesznek lépéseket. Ezek nélkül viszont összeomolhat az elmúlt évben drasztikusan racionalizált, vagyis több üzletág és operatív terület megszüntetésével átalakított működés a boltokban.

(Címlapi kép: wikipedia CC BY-SA 3.0/Mtaylor 848)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
ennek az lesz az eredménye, hogy az emberek (eleinte dühöngve,) felfedezik a többi áruházat..

Itt Budaörsön nagy a választék a teszkó körül...osan, aldi, piac, spar,..azok most felkészülnek...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wagabund
ennek az lesz az eredménye, hogy az emberek (eleinte dühöngve,) felfedezik a többi áruházat..

Itt Budaörsön nagy a választék a teszkó körül...osan, aldi, piac, spar,..azok most felkészülnek...
maci0427
Mehetnek a bús büdösbe,nem nagy szám ez a Tecó...
Cicamama55
A Tesco mára már a legutolsó üzlet, ahová elmegyek vásárolni.
jancsipapa
Hetek ,hónapok óta csak a duma megy .Milyen szakszervezet ez ?
Kookas
@jancsipapa: pedig de szép lenne 3-5 napos hátha a többi ágazati dolgozók is bátran sztrájkolnának bátran és nem úgy mint a mostani mávos sztrájk ahol akkora az összefogás mint az ellenzéki pártoknál
magyarbakancs
Sztrájkolnak meg kapják a több pénzt amit szeretnének.
Ár emeléssel fogják tudni ki gazdálkodni.
Vásárló elmarad pénz sehol ti meg mentek munkanélkülire.
Forgatókönyv .
Majd hangadókat elbocsátják és kész.
Vagy bezár a Tesco és lesz sok ,sok munkanélküli.
colibri
A helyi tesco megnyitása óta nagyot romlott a színvonal. Több polc is üresen tátong, nincs normális árufeltöltés. Az árak jó magasra szálltak, már drágább a tesco, mint a Spar, pedig jócskán van különbség minden téren. A legújabb felháborodást keltő változás, hogy kiadták az összes hentesárú, felvágott és sajtpult termékeket egy külső vállalkozónak, ami azt eredményezte, hogy megváltozott az árúkészlet, magasabb lett az ár és az akcióban meghírdetésre kerülő termékek nincsenek, mert nem vonatkozik rájuk a kedvezmény. Ott tartok, hogy azt sem bánnám, ha bedőlne az egész és jönne helyettük más kereskedelmi cég!
Kookas
@magyarbakancs: tudjál róla az ár emelésre mindig mondanak valami indokot.
emerencia
@colibri: "Ott tartok, hogy azt sem bánnám, ha bedőlne az egész és jönne helyettük más kereskedelmi cég!"

Valakik éppen ezt akarják, mármint, hogy dőljön be a magyarországi Tesco lánc és kerüljön az egész egy Fideszhű magyar oligarcha tulajdonába kótyavetye áron. A Brexit miatt most kissé gyengül a helyzet Angolhonban. Eljött az idő, le lehet csapni a tulajdonra. Ha sikerül, akkor vagy megy a horda zsebébe a pénz vagy folytatják tovább a lánc működtetését. Először is módosítanak az árréseken melynek következményeképpen felkúsznak az árak.

Nagyon sok vásárló kénytelen lesz ezt tudomásul venni. Innentől kezdve lecsökken a dolgozók bére a többi nem multi magyar többségi tulajdonú áruházlánc bérszínvonalára, nem vesznek fel több munkatársat és egyre tahóbb, kontraszelektált főnökök hajszolják majd őket ezerrel. Ha elromlik egy munkaeszköz nem lesz helyette másik és senki sem fogja az alkalmazottakat sajnálni. A testi épségük és egészségük pedig egyre kevésbé lesz érdekes. Legfeljebb, ha panaszkodnak a képükbe vágja valaki cinikusan, hogy bezzeg, ha tanultak volna többet, akkor talán jogosultak lennének egy elfogatható színvonalú életre... Ilyenkor persze a tanult kollégák legfeljebb csak nyelhetnek egy nagyot csendben, hiszen illiberális munkaállami magyar tulajdonú cégnél güriző bennszülött magyarként a saját hazájukban még annak is kötelező örülniük, hogy egyáltalán fillérekért dolgozhatnak valahol Őfensége üdvére.

Ez a sztrájk csak akkor lenne hiteles, ha mindazon áruházláncok munkatársai is részt vennének benne ( hiper, szuper, non food, stb. egyaránt) akiknek gyakorta még annyi bérük sincs mint egy Tescós munkatársnak és hasonló egyéb problémákkal küszködnek a munkahelyükön nap mint nap.

Amíg csak és kizárólag a Tesco dolgozóit hergeli egy a kormánypárthoz elkötelezett vezetővel rendelkező szakszervezet (Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke) az összes többi kereskedelmi alkalmazottat összefogó nagyobb szakszervezet...
emerencia
folyt.: a KASZ halovány asszisztálásával, nem hiheti el senki józanul gondolkodó ember, hogy ez az egész vircsaft a bérből és fizetésből élő keményen dolgozó emberek jólétéért történik.

Á, dehogy, a jogosan jobb munkakörülményeket és jövedelmet elváró Tescós dolgozók csak eszközök ebben az egészben. Tiltakozásukkal akaratuk ellenére segítenek szétzilálni saját munkahelyüket, hogy olcsóbban lehessen eladni a céget.

Az angolok pedig akiknek kisebb gondjuk is nagyobb a magyarországi Tescos láncnál visítva adják majd el fillérekért. Valahol itt kéne, hogy belépjen a képbe az a bizonyos szolidaritás, összefogás nemcsak a Tescósokért, hanem mindannyiunkért. Csak azt tudnám, hogy miért nem áll a KASZ ennek az egésznek az élére és miért nem vonja be a tiltakozásba a többieket is?

Remélem, hogy nem azért mert hátha csurran cseppen nekik is valami, ha sikerül a céglenyúló akció?
Jozefina
Hát a minimálbér, vagy afölött egy picivel smmiféleképp nem korrekt. És ráadásul nem biztos, hogy 8 órát kell dolgozni, hanem 10-et. Egyetlen cégnél sem lenne szabad a minimálbér kétszeresénél kevesebbet keresni!!! Nettóban. Így sosem lesz nyugati felzárkózás. Talán azért szorgalmazza orbán a keleti nyitást, mert ott meg szarért-hugyért dolgoznak rabszolga sorsban. Minap olvastam, hogy a nagy milliárdos Mészáros cégeinél is savanyú a fizetés!!! Szemét egy időszak az biztos.
egyvandor
Az az érzésem ha a Tescó maradt volna olyan beágyazással mit az Auchan, nem gyűlt volna meg a baja a magyar piacon és még az eredményességét sem veszélyeztette volna. Vannak olyan boltjai amik már szinte konganak az ürességtől.
egyvandor
@Jozefina: "Mészáros cégeinél is savanyú a fizetés!!! Szemét egy időszak az biztos."
A megalázott ember mélyebben hajbókol.
emerencia
@egyvandor: A megalázott ember miközben mélyebben hajbókol az őt megalázó vezetők előtt már fél lábbal kint van és egyáltalán nem elkötelezett a cége felé. Sumákban ott tesz keresztbe, ahol tud. Buta vezetők ilyenekkel veszik körül magukat, az egyenes gerincű szintén megalázott munkatársakat pedig ott ütik, ahol tudják. Így lehet a legegyszerűbben lezülleszteni egy céget.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.