Gyakran még azt a fiatalt is lebeszélik a szakmunkáról, amelyik egyébként szívesen választanak kétkezi foglalkozást. Közben a munkaerőhiány már kritikus, a szakmunkásképzés omladozik, az árnyékgazdaság pedig virágzik. Utánajártunk, mi valójában a probléma, miért hiányzik ennyi szakmunkás a hazai piacról, és hogyan lehetne orvosolni a kialakult helyzetet. Hosszú hónapok óta árad a sajtóból, hogy mekkora mértékű munkaerőhiányban szenved az ország. Vannak azonban olyan iparágak, amelyekre ez fokozottan igaz. Ugyanakkor gyakran már az átlagember is megérzi a bőrén például a szakmunkás hiányt, ha nincs, aki felrakja a fürdőszobában a csempét, vagy néhány nap alatt megjavítsa a kocsit. Vállalati szinten még égetőbb a helyzet: komplett beruházások csúszhatnak, vagy maradhatnak el, mert egyszerűen nincs ember, aki elvégezze a feladatokat. A cégek elsődleges problémája, hogy nem találnak munkaerőt, majd sok esetben azt tapasztalják, hogy a felvett új munkavállaló sem felel meg az...

Forrás: penzcentrum.hu
Feltöltő: emerencia
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
A mai magyar valóságban ma már csak gúny és nevetség tárgya, ha elmesélem, hogy valaha a nappali gimnázium elvégzését követően szakmunkáshallgató lettem un. nagy elméletigényű szakmában. Anno nem éreztem magamat semmivel alábbvalónak azoktól a barátnőimtől, akik pl. a helyi tanárképző főiskolára jártak. A végzést követően a kötelező 3 év szakmai gyakorlat után lehetett munka mellett magasabb szakképesítést szerezni szakdolgozattal, államvizsgával, stb. Idősen súlyosan meglakolok mindezért, hiszen le kell ledolgoznom szándékosan nehezített körülmények között a nappali iskolai éveket és el kell tűrnöm, hogy a "kétkezi" vagy "fizikai" jelzővel illetett munkám után keserves öregség vár rám az illiberális orbáni világban, ha egyáltalán megérem... Nem ragadnék billentyűzetet, ha ez csak és kizárólag egyedi probléma lenne. Számtalan tanult nő és férfi kínlódik hatvanon felül hasonló problémával míg azon munkatársnőik akik anno kevesebb iskolát végeztek, fiatalosan élvezik a nyugdíjat és ha kedvük tartja még egy második jövedelmet is szerezhetnek. Hajrá, fiatalok, ne tanuljatok szakmát normál, rendes iskolában a középiskola után mert idősen keservesen meglakoltok érte.
RonaGyuri
ácsi ezt a szovjetek már egyszer elkövették: specialistákat neveltek! =))
A mai világban? Mikor mire elolvasod a legújabb szakcikket a net-en már el is avult! =))
1magyar
@emerencia: Bizony igaz, akik nem érettségiztek, azoknak jár a 40 év utáni nyugdíj.Rosszul jártak akiknek már érettségijük van. Nekem is van ilyen ismerősöm nem egy, akik vígan mondják, hogy már nyugdíjasoké, eladó, cipész stb.
emerencia
@RonaGyuri: Igen, éppen ezért volna szükség kiművelt emberfőkre akik nem gyorstalpalón sittysutty tanulják a szakmájukat, hanem elsajátítják annak szellemiségét is. Innentől kezdve már nem okoz gondot a következő szakcikk megértése és a gyakorlatba való átültetése. Ma viszont azt látom, hogy amiből nem rendeznek külön tanfolyamot vagy oktatást érdektelenségbe fullad mert felnőtt egy generáció aki önálló ismeretszerzés helyett csak papírért hajlandó vagy képes a tanult szakmájára alapozva új ismereteket szerezni. (Tisztelet a kivételeknek.) Az öndicséret viszont folyik ezerrel...
emerencia
@1magyar: Azok jártak jól akik gyorstalpalón, munka mellett szereztek tanfolyamos érettségit. Környezetemben sok ilyen van és szentül meg vannak róla győződve, hogy ők okosabbak és többet érnek a nappalin tanultaknál mert rövidebb idő alatt tanultak, tehát "megérdemlik" még fiatalosan a nyugdíjat. Ugyanez van a szakmáknál. A házunkban két hölgy 10 hónapos gyorstalpalót követően fodrászatot nyitott. Rengeteg páciens frizuráját elrontották, csak néhány vágást ismertek és rendszeresen nem jött össze a megfelelő színre való hajfestés sem. A hölgyek visszapártoltak a régi, rendes szakmunkásképzőt végzett, állandóan új eljárásokat önállóan elsajátító fodrászukhoz, az új fodrászat pedig kénytelen volt komoly veszteséggel lehúzni a rolót. Nem veszett volna oda ennyi pénzük, ha rendes suliban, megfelelő időt rászánva sajátítják el a szakmát.
1magyar
@emerencia: A nappali mindig több tudást ad - ezt mindenki tudja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.