Horthy Miklósért és menyéért, özv. Horthy Istvánnéért tartanak emlékmisét 2018. január 27-én, az auschwitzi haláltábor felszabadulásának 73. évfordulóján a belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban -írta meg a 444. A Mazsihisz elnöke szerint ez minden magyar áldozat emlékének megtiprása. Kiemelte: "Horthy régen halott, aki kíván, imádkozzon érte, viselt dolgairól pedig beszéljünk nyíltan. Fontosnak tartjuk rögzíteni, az állam képviselőjeként senki ne járuljon hozzá Horthy kultuszának építéséhez". 

A 24. hu értesülése szerint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke épp ezért levélben fordult Lezsák Sándorhoz, a Magyar Országgyűlés alelnökéhez, amiatt, hogy a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének tagjai Január 27-én Szentmise keretében emlékeznek „a 150 éve született vitéz nagybányai Horthy Miklós néhai kormányzónkra”.

A holokauszt emléknapján tartanak Horthy-megemlékezést – a Mazsihisz elnöke szerint "ez minden magyar áldozat emlékének megtiprása"

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Heisler András a szerint:

mindezt a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján megtenni, minden magyar áldozat emlékének megtiprása.

A MAZSIHISZ elnöke levelében azt írja:

az ENSZ Közgyűlése 2005-ben január 27-ét a Holokauszt Nemzetközi Emléknapjává nyilvánította. 1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor. Ezen a napon, a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján Ön beszédet tervez mondani egy Horthy Miklósra emlékező misén. Közjogi méltóságként Önnek tisztában kell lennie a Magyarország által is aláírt Emléknap jelentőségével, az Ön tisztségével járó felelősséggel.

Vajon lehet-e kegyelettel emlékezni Horthy Miklósra a Nemzetközi Holokauszt Emléknap kegyeletsértésével? Tudjuk, mindenki megérdemli, hogy lelke üdvösségéért imádkozzanak. Minden egyházi közösségnek joga, hogy így tegyen, ebbe senkinek beleszólása nincs. A Holokauszt Emléknapján azonban ezt megtenni csak a történelem meghamisításával lehet.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének tagjai január 27-én Szentmise keretében emlékeznek „a 150 éve született vitéz nagybányai Horthy Miklós néhai kormányzónkra”. Megjegyzem, Horthy Miklós 1868. június 18-án született. Kegyeletes megemlékezés inkább a Donnál halálra fagyott honvédeknek és munkaszolgálatosoknak jár, a Horthy-rendszer szociális igazságtalanságait elszenvedő szegényparasztság emlékének, a több százezer Auschwitzba deportált zsidó testvérünknek és az ártatlan civil áldozatoknak jár.

Horthy régen halott, aki kíván, imádkozzon érte, viselt dolgairól pedig beszéljünk nyíltan. Fontosnak tartjuk rögzíteni, az állam képviselőjeként senki ne járuljon hozzá Horthy kultuszának építéséhez. Mindezt a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján megtenni, minden magyar áldozat emlékének megtiprása. Zsidóké és nem zsidóké egyaránt.

Forrás: 444.hu, 24.hu

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Mi ez ?
Otromba, előre megfontolt szándékból és aljas indokból elkövetett "keresztény" provokáció, vagy nagy mértékű tudatlanság ?
nemkati
Vitéz nagybányai Horthy Miklós 1868. június 18-án született. Ebből az alkalomból a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége már 2018. január 27-én, a Holokauszt emléknapján Szentmise keretében szeretettel és tisztelettel emlékeznek a 150 éve született néhai kormányzónkra. Arról meg senki nem tehet, hogy a két dátum majdnem egy napra esik.
bakegya
Magyarok- TI MÉG MINDIG A HORTHY MIKLÓSSAL VESZŐDTÖK,a helyett hogy összefoghatnátok a saját jelenetek és jövőtök érdekében,maximális tolarenciával és figyelemmel egymás iránt !!
Jozefina
Ezek részér üzembe kellene helyezni legalább egy g-kamrát!!! Borzalmasak!!!
tudode
Gorbán az óta is duzzog, hogy nem sikerült nekíje, a fene tudja milyen célból
.
hvg.hu/itthon/20150508_Orban_Viktor
.
A társadalom FÉLELEMBEN TARTÁSA "is" csak lassan ölő méreg, és FOLYIK orrba, szájba, mindig újabb, és újabb, a "G" ELLENSÉGKÉPÉVEL!
.
Vannak ennek a rendszertelenségnek is áldozatai, egyre többen lesznek.
szep napot
Mindenki arra emlekezik es akkor amikor csak akar, ezert egymasnak esni nem erdemes. Szabad orszagban elunk.
A holokausztban orok kerdes marad Horty szerepe (sokan allitjak, ha mas a kormanyzo sokkal tobb zsidot visznek el)
Lehet vitatkozni pld: a ""felszabadito"" orosz seregek szereperol. Orosz hadsereg akik a "felszabaditas" elott "par evvel" zsidok sokasagat irtottak ki (progromok); nok szazezreit eroszakoltak meg stb.
Mindig a nyertesek irjak a tortenelmet.
Pálinkás Pál
"1944. március 19-én Magyarországot megszállta a német hadsereg, míg a németellenes Kállay utódja Sztójay Döme lett a miniszterelnöki székben"
És ezután kezdődtek a deportálások...Lehet tenni a javaslatokat..hogy egy megszállt országban mit tehetett volna Horthy???
libellle
@Shikari: bizonyára ismered legalább a saját torténelmedet. Ki volt az elsö aki a zsidóellenes törvényt Europában beiktatta. Bizonyára azt is tudod, hogy miert lett leállitva a zsidok Magyarországrol való deportálása. Várom a válszodat
Gyuri Géderről
@Shikari: Horthyt, Sztálin közbenjárására engedték el Nürnbergből. (Nürnbergi perirat) Nem tanúként volt ott.
Katonai kiválóságát az jellemzi, hogy a sűlyedő hajóról elsőnek menekült el, magára hagyva a legénységet. Több mint 250 ember halt meg.
Politikus? Megnyomorította és háborúba kergette az országot. A sorkatonákat magukra hagyta, kiszolgáltatva a vérgőzős tisztek kényére, kedvére.
Úriember! Hát igen. Mulatni, tivornyázni tudott.
Kivételes magyar ember volt. Mint Rákosi és egy néhány történelmi személyiség.
Igen, megérdemli, hogy imába foglalják a nevét. Valahogy így, : Drága Uram arra kérlek, hogy az ilyen "kívállóságoktól" szabadítsd meg az Országunkat egyszer és mid örökké! Ámen!
Zeta
Mért is támogatta az antant Horthy hatalomra jutását?
Csak nem azért , mert az volt a feltétel, hogy aláírja a "békeszerződést"?
Erről mért nem beszélnek sehol?
Igen a zsidók arcul csapása! De akkor mert kell tolerálni sok esetben a kormányt?
Clavigo
@Shikari: Te barom...A zsidók deportálását leszámítva.,,,ez a fasz Horti azért csak kihajtott 200 ezer embert a Don-kanyarba...( hazát védeni ),,,Remélem az imába ezt is belefoglalják,,valami módon.Agyalágyult.
Clavigo
@Shikari: Te barom...Te nem tudsz olvasni,,vagy nem fogod fel,,amit írtam. Tehát még egyszer..Don-kanyar,,,200 ezer magyar katona..A lovastengerész parancsára mentek ki,,,,úgymond hazát védeni.Nem a deportálásról írok,,ha fel tudod fogni. Ja,,igen..A " kormányzód " is egy szaros pávatáncos volt,,pont olyan,,mint a felsőcsutkai Géniusz..
bakegya
@Shikari:és "TE MINT Ő MÉLTÓSGA",MA 2018 JANUÁRJÁBAN NYILTAN EGY VALÓDI ANTISZEMITIZMSTA NACIONALISTAKÉNT IMÁDKOZNI VAGY KÉPES EGY FITSIss MAGYARORSZÁGÉRT !-oda térdelsz és abba amibe akarsz
A "csürhe"???-ezt a beírásod a magam nevében ki fogom kérni a levéltáradból MENNYIT KÉRSZ ÉRTE... -és ha megengeded néhány világnyelven megosztom a világhálón-hogy miért-hát egyszerű az indoklásom.EZ A NAP ÉS MEGEMLÉKEZÉS TISZTELGÉSE-NEM CSAKKK ZSIDÓ KÉRDÉS!!!
Pálinkás Pál
@Clavigo: Akkor tőled is várom,mit tehetett volna...ha nem küldi ki a hadsereget a Don-kanyarba,abban a pillanatban megszálltak volna a németek!!!Bírlak titeket libsik...sosem az akkori politikai ,katonai erőviszonyok mentén osszátok az észt,hanem a mostani rózsaszín libsivilágotok értékrendje szerint...Könnyű most pofázni ,de akkoriban nem volt Helsinki bizottság...szoltál valami rosszat,kivégeztek,főleg háborús időben!!
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: ...és ma is ők azok akik folyton idegen hatalmat akarnak, ...őket majd hogy fogja megítélni a jövő ?
magyarbakancs
@Shikari:" A Kormányzó Úr a XX. század legnagyobb politikusa volt. magyar érdekekért állt ki, nem úgy, mint az őt támadó csürhe most!"
Nem tudom megtudná kérdezni a Don-Kanyar sarába bele lőtt 124 ezer áldozattól mi a MAGYAR érdek?
Horty meg egy nemzetvesztő szar alak.
Ki belevitte ezt az országot egy háborúba.
történelmi valósághoz az is hozzá tartozik ,hogy a magyar csapatok nem rekviráltak hanem itthonról 2500 km kellett vinni az ellátmányt.
tisztába legyen a történelmi hüségel jobb oldali honfitársam.
Mert maguknak mindig kell valami ideológiai baromság.
magyarbakancs
@Clavigo: @Shikari: ez egy hülye jobb oldali szar kupac ki imádja a Horthy kultuszt.
magyarbakancs
@Shikari: Se Komcsi,se Horthysta,se Fasiszta pribékért nem mondok misét.
Főleg annak tudatában akinek vér tapad a kezéhez.
Maga egy jobb oldali senkiházi mocsadék.
lópicigáspár
Aki kétszer lép ugyanabba a gödörbe, hogy pofára essen, az hülye!
Sámannus
Ez a szarházi elhúzott a picsába, de márciusban még tizennyolc évesen elvitték a fiatalokat a frontra, és volt aki odaveszett. Az a ganéj aki még most is helyesli ezeket cselekedeteket.
Nálunk a katonák életére senki nem vigyázott, ellenkezőleg megkövetelték az önfeláldozást, ha értelmetlen volt is. Ha másért nem ezért felelni kéne neki.
Mindenkinek számítani kell a vereségre. A színjáték és a peckes hőbörgés ősi magyar szokás.
Ezt éljük most is.
Clavigo
@Pálinkás Pál: Pont ez a lényeg,,Horti "önként és dalolva" küldte a mészárszékre a katonákat... Nem volt itt semmi kényszer.
Pálinkás Pál
@Clavigo: Ugye viccelsz???Kb annyira volt önkéntes ,mint most nálunk az állami szervek ámokfutása...csak szerencsénkre most nincs háború...
Clavigo
@Pálinkás Pál: Miért viccelnék ? A többi stimmel.
Pálinkás Pál
@Clavigo: Mert ha utána olvasol ,Horty a háborúból is ki akart ugrani...csak úgy nehéz hogy a fiát túszul a németek látták épp "vendégül"!! magyarul zsarolták vele...
Clavigo
@Pálinkás Pál: " Önként és dalolva "...A második bécsi döntés értelmében Horti nem lehetett elég hálás a nácik felé...Innen jött az " önként és dalolva " kifejezés.
Clavigo
@Pálinkás Pál: 1940.bécsi döntés,,,'43 .Don-kanyar,, '44. kiugrási kisérlet..
Clavigo
@Shikari: Te végtelenül buta vagy...polgártárs.
Pálinkás Pál
@Clavigo: értem...tehát hálásnak kéne lenni azért,mert visszaadták amit 19 évvel előtte elvettek...azért fura egy logikád van...
Gyuri Géderről
@Shikari: Kérem, legyen szíves elolvasni, Nemere István (jobboldali polgári értékrendű író) Magyarország története, című könyvét.
Akkor talán rájön, mi a különbség a tudatlanság és a műveletlenség között.
Úgy gondolom, Önnel nem érdemes vitázni, mert Ön egy szélsőjobbos provokátor, aki jókat röhög a vitapartnerein.
Van egy ősrégi (talán kínai) közmondás: " aki tudatlannal vitatkozik, az maga is tudatlanságáról tesz tanú bizonyságot."
magyarbakancs
@Shikari: Mi a Magyar érdek?
Magyarázza már meg.
Jobboldali Fidesznyik nyavalyás.
magyarbakancs
@Shikari: Történelmileg olyan keveset tűd.
Miért nem vonták feleltségre Horthyt meg mondom Jaltában Sztálin, Winston Churchill megegyezett ,hogy 50%-50% ban fogják megszállni Magyarországot.
De mivel az Oroszok az ország 90% - át felszabadságolták ezért az angolok átadták teljesen Magyarországot ,Oroszosíthatóság alá ,de az volt a kitétel,hogy Horthyt nem vonják felelősségre.
magyarbakancs
@Shikari: Vitatkozik járjon utána a dolgoknak.!
És ne szlogen szinten vitatkozzon!
Történelemmel foglalkozni kel ,olvasni és nem délibábot kergetni.
Ön és a hasonló gondolkodású emberek mindig valami nimbuszban ringatja magát..
Magyar érdekekre hivatkoznak..Dicsőítenek olyan embereket kik azt sem érdemelnék meg ,hogy a nevüket meg említsék.
Kérdezem mi a Magyar érdek?
Nekem egy van az itt élő 93 ezer négyzet kilométeren élő magyarok jól éljenek fizetésből ,nyugdíjból meg éljenek.Horthy meg egy református SZAR KUPAC ki tönkretette hazáját területét elveszítette,a szovjet hordát a nyakunkra hozta.
Bele lövettett a Don-kanyar sarába 125 ezer magyar bakát.
A 40 éves szovjet megszállást megköszönte Horthynak?
magyarbakancs
@Shikari: Sajnos tisztelt honfitársam ön csak egy történelmi dokumentumot olvas ami ön ízlésének meg felel.
magyarbakancs
@Shikari: Olvasson is örülök neki.
legalább eszmei pengeváltásokat megtudjuk ejteni.
Nagyon szép napot önnek.
magyarbakancs
@Shikari: A Horthy korszak érintettje a családom.
Két okból is.
Egyik nagyapám révén,a másik meg a zsidóság okán.
magyarbakancs
@Shikari: Én magam részéről senki politikusért nem rajongok.
Fölég nem azokért kihez a nevéhez vér tapad képletesen írva is.
Diktátorok és egyéb nyalánkságok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.