A kormány célja az állami és a magán egészségügyi rendszer minél egyértelműbb szétválasztása – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szombaton Budapesten, a dr. Batthyány László Orvoskör Közhasznú Egyesület konferenciáján.

A kormány teljesen külön akarja választani a magánegészségügyet az államitól

Rétvári Bence megnyitó beszédében úgy fogalmazott, a két ellátási típus szétválasztása az egyik legkonfliktusosabb terület lesz a következő időszakban.

A folyamatnak azt kell eredményeznie, hogy egy intézményen belül ne vegyüljön az állami és a magán egészségügyi ellátás, vagyis a közkórházakban csak közellátást lehet majd igénybe venni, a magánellátásoknak pedig csak azokon kívül van a helye – fejtette ki Rétvári Bence. A két ellátási típus keveredése sokszor egészségtelen helyzetekhez, például a közfinanszírozott szolgáltatások lassulásához vezet – emelte ki.

"Ha valaki egy közkórházba belép, akkor biztosnak kell lennie abban, hogy délelőtt és délután is csak közfinanszírozotti ellátásban fog részesülni"

- mondta.

Az államtitkár szerint ez azért is fontos, mert a magánellátásért fizetők érdekeivel is ellentétes, ha kivizsgálásuk, kezelésük is közintézményekben történik.

(MTI)

Fotó: pixabay.com

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Miközben egy szívbillentyű-beültetésre várakozó beteg 669 napnyi várakozási idő után kerülhet sorra (például csipőprotézis esetén ez 279 nap, térdprotézisnél 340 nap), vagyis a jelenleg bármilyen műtétre várakozó mintegy 36 ezer ember között van olyan, aki legkorábban 2020 augusztusában részesülhet a szükséges ellátásban, a Fidesz-KDNP elvtársai lesöpörték az asztalról azt az ellenzéki javaslatot, amely eltörölte volna az állami vezetők VIP-ellátását. Korrekt, nem? Nekik a haza az első? Ez leginkább azért szóra érdemes, mert ez a kiemelt szolgáltatás a 2010 előtti ciklusban megszűnt, és az Orbán-kormány állította vissza 2011-ben. Ezek szerint olyan nagyon bejött az uraknak, hogy nem hajlandóak elengedni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
mackoka46
Ez lesz a kormány legnagyobb csalása. Nem elég, hogy nem fogad időben az állami kórház orvosa, elegyünk a magán orvoshoz, akin keresztül válik elérhetővé az állami istápoló hely is. Mi betegek fizetjük az állami ellátást is és a magán ellátást is. Igen is jogunk van az állami ellátást igénybe venni, rengeteg pénzt levonnak a bérünkből erre a célra is.
Eladott Ország
Miközben egy szívbillentyű-beültetésre várakozó beteg 669 napnyi várakozási idő után kerülhet sorra (például csipőprotézis esetén ez 279 nap, térdprotézisnél 340 nap), vagyis a jelenleg bármilyen műtétre várakozó mintegy 36 ezer ember között van olyan, aki legkorábban 2020 augusztusában részesülhet a szükséges ellátásban, a Fidesz-KDNP elvtársai lesöpörték az asztalról azt az ellenzéki javaslatot, amely eltörölte volna az állami vezetők VIP-ellátását. Korrekt, nem? Nekik a haza az első? Ez leginkább azért szóra érdemes, mert ez a kiemelt szolgáltatás a 2010 előtti ciklusban megszűnt, és az Orbán-kormány állította vissza 2011-ben. Ezek szerint olyan nagyon bejött az uraknak, hogy nem hajlandóak elengedni.
Eladott Ország
A kétharmad azt csinál, amit akar, a nép pedig várjon a sorára, nem fontos, előbb az urakat és hölgyeket kell helyzetbe hozni, őket kell pátyolgatni milliókkal és előjogokkal. Te egyszerű emberke, ülj le a váróban, kezdd el olvasni a Csendes Dont, ha végeztél, eriggy haza, nem foglalkoznak veled. Egyszerűen nem értem. Ennek a Kásler miniszternek is kifizetjük a kezelését, mégsem hajlandó bevonulni egy kis agyi korrigálásra, talán használna neki. Főleg nekünk. Legutóbb azt találta ki, hogy szétválasztják a magán- és az állami egészségügyet. Irgalom, emberek! Európa számos országában működik ez forma, csak ott, amit törvénybe foglalnak, az úgy van. Tisztán, érthetően, következetesen. Észnél kell lenniük a szakembereknek, már ha lesz beleszólásuk. Nekem rossz érzésem van: itthon lennének kaszt kórházak – nagyon szegényeknek, kicsit csóróknak, közepesen tömött bukszájúaknak és a gazdag elitnek. Ki-ki helye szerint kapna ellátást, sorolnák be műtétre. Kisapám, amennyit fizetsz, annyit kapsz az életedért, mert annyit érsz. Ez a teljesen megromlott magyar orbáni valóság. Ha még ebből sem lenne „népi hadiállapot”, akkor tényleg megérdemeljük , hogy kinyiffanjunk.
relatív
A mai helyzetet - a beírásban foglaltak értelmezésében - pont azok a helyzetek alakították ki, mely folyamán az egyes egészségügyi ellátások zavaros volta látható, minden beteg esetében.

Mind az állami kötelező ellátás-, mind a magán orvosi ( többlet kiadással jelentkező ) esetében IS !

A helyzet egyértelművé tevése - szerintem IS - az állami egészségügyi kötelező ellátást teszi kedvezőbbé, tisztává !

A megvalósítása viszont, mind a mai vezetés hozzá nem értése-, mind a rendszerből kedvezően részesülő orvosok ellenérdekeltsége miatt igen nehezen valósítható meg, bár üdvözölhető lenne !!!

Alapvetően az életkörülmények minden szinten kedvező lehetőségét kell állami szinten biztosítani személyenként IS, és az ezen felüli - szépészeti (?), pld..- igényeket többlet hozzájárulásként, és erősen elválasztva az állami egészségügytől kell lehetővé tenni...íg a magánorvosi ellátás állami igénybevétele csak térítés ellenében lenne használható a manapság kialakult gyakorlattól eltérően !!!
RonaGyuri
akkor talán az sem ártana, ha a grázi számlák fizetésének körülményeit is tisztába tennék! =))
relatív
@RonaGyuri: Igen, sok számla tisztába tevése marad el manapság ...!

Ennek a kurzusnak épp az a gyakorlata, hogy tisztán látni még a legegyszerűbb tranzakcióban sem lehet ( vagy 10 évre titkosítják végső esetben !!! ) !

Ezért hihetetlen ez a ' szétválasztási ' törekvés, amit ez a félbolond nyilatkozott legutóbb !
kissé felnőttem
remélem a fizetősbe kerül az összes kormányzati elvtársúr mert Ők tán csak megtudják fizetni a luxust 1 milla felett meg ne járjon államilag nékik ellátás Semmi vip, mert akkor nem tudják,hogy a nép hol küzd naponta .
Eriksson
Nem lesz az rossz. Ha a magánbetegek nem rendelési időben veszik igénybe az eü. szolgáltatásokat, akkor a térítésmentes betegeknek rövidül a várólistája.
Az intézeti ellátás meg gondolom nem is ugyanazon a helyen fog történni. Így nem lesznek üres VIP-szobák, amikor más helyiségek zsúfolva vannak, vagy egyáltalán sort kell várni az ellátásra.
csak úgy....
@Eriksson: ...míg, a doktorbácsi nem nyit egy magán praxis ,csak a fizetös betegeknek ...
fogadok,hogy neked nem tünnek bonyolultnak a problémák,mert te fejben megoldod.
kokopelli
@RonaGyuri: (16:21) Lehet,hogy a Lölő meghívja egy gráz-i kirándulásra a
szóptató gazdit,ha leszáll nála a homály? Vonattal,mert az "óccsóbb" ?
cikicakk55
@kokopelli: Lölőnél már születése óta tart a homály. Nála már a Grazi orvosok sem tudnának semmit tenni. A genetikailag stupid gázszerelő azt tudja csak amit előtte elmondanak neki. Persze az sem mindegy mikor,mert ha két három nappal előtte mondják el,akkor már nála leszállt az éj. A csuti csüngőhasúnak pont azért jött jó,hogy a falu bolondjából tudott Polgit csinálni,mert úgy rángatja,ahogy akarja. Gondolom 2-3 hónapba bele telt,mire megtanították,hogy kell leírnia a nevét,de mint látjuk megérte,mert így vagyontalan Miniszterelnökünk vígan eléldegél abból a kevéskéből ami a nevén van. Lölő meg úgy sem kéri a részét,mert azt sem tudja mennyi van neki. Remélem a sitten is majd Lölőke hajol le a szappanért a fürdőben.?
Eladott Ország
Állami egészségügy:" Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel ... És aki nem nyer hírt e földi létben, maga után ... mozgat napot és minden csillagot." (Dante: Pokol.)
24.p3k.hu/app/uploads/2018/07/peterfy-5-1024x768.jpg
uploads.disquscdn.com/images/ad5832bc34cc23aa1e1e26c514e0a066f372f2c3cad026c3ce7ad17f75cc4583.jpg?w=600&h=453
Nessy
@Eriksson: Csak még nem tudni, mi fog "járni" az állami ellátásba!
Na, itt kezdődik az egész. Onnan tovább lehet majd polemizálni, hogy kinek mi jobb. Az tény, hogy akinek eddig is volt pénze a magánpraxis igénybevételére, annak a továbbiakban sem lesz gondja. A többiek meg így jártak! Még kevesebb lesz a államiban az orvos, szakdolgozó, még kevesebbet költenek a fenntartására, aztán a tárgyi és személyi hiány miatt, majd bedől magától!
Eriksson
@Nessy: Azt írod, hogy "Csak még nem tudni, mi fog "járni" az állami ellátásba". És teljesen igazad van. Nem is kellene gyötrődni ezen. Ráérünk majd utána, amikor már minden világos.
Nessy
@Eriksson: Így igaz! Majd akkor kiderül, mennyire szélesítik a passzív eutanázia körét. Csak tudnám,miért tiltakoznak a Bibliára hivatkozva a "kegyes halál" ellen.
Eriksson
@Nessy: Ez egy érdekes kérdés, de ezt is csak később tudjuk meg. :)))
Csizmás Kond
Aki azt állítja, hogy a magánrendelők nem az állam meglopásából jöttek létre és működésük ma is az állami kórházaktól függ..az hazudik
Nessy
@Eriksson: Sok évtizedig dolgoztam az egészségügy különböző területein, országosan is. Másképp nézem az eseményeket. De ez az én bajom.
Eriksson
@Csizmás Kond: Hát persze. Az állam által finanszírozott eszközök igénybe vételével. Javarészt.
Nessy
@Commenter: Az. :-))
Az ötlet nem új. Csak éppen még akkor kellett volna megtenni amikor az egészségügy még nem hevert romokban, és ennek a bevezetése kb. 5 - 6 évet vett volna igénybe, végig gondoltan, szakmai szervezetek bevonásával.
Amit most Kásler kitalált, és amit ismerve a parlamenti "hozzáértést"
kér nap alatt megszavaznak, abból iszonyatos káosz lesz. A legfőbb kárvallottjai az idősek, a kistelepüléseken élők, a minimálbéresek lesznek, Azaz nem kevés ember. De ehhez is tapsolni fognak, sajnos. Csak majd a rendelőben, kórházban fognak szembesülni a valósággal.
Commenter
@Nessy: Gondoltam :) Az eü sajnos mint oly sok minden más, így az oktatásügy is hosszú évtizedekig hevert és hever most is romokban. Fokozatosan kellett volna megújítani ahogy írod. Kormány már nagyon régóta nem vont be szakmai testületeket a kérdésbe, orbán inkább elhallgattatta vagy megvette azokat akiket lehetett. Miért kell még a meglévőnél is nagyobb káoszt csinálni? Nem inkább először azt kellene rendbe tenni?Már most sokan szembesülnek a valósággal szerintem vagy betegként vagy hozzátartozóként vagy rejtett kamerás felvételek alapján. káslernek egyetlen mondatát sem szabad hinni: ígért itt már szűrésprogramot szakorvosok nélkül, ingoványos talajra épült szuperkórházat, és minden bajra gyógyírként ható 10 parancsolatot. Most meg ezt. Valamit keresztül is kell vinni az ígéretek közül hát majd most pont ez a szétválasztás lesz az. Passzív és aktív "kegyes halál?" és káosz?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.