Szakszervezetek ismertették csütörtökön Budapesten a kormányzati igazgatásról és a rendvédelmi szervekről szóló törvénytervezetekkel kapcsolatos munkavállalói véleményeket.

Sztrájk helyett tömeges szabadságkivétellel tiltakoznának a szakszervezetek a kormány tervei ellen
Fotó: Youtube

A sajtótájékoztatón Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke közölte, hogy

ha a jogalkotó nem veszi figyelembe az érdekképviseletek javaslatait, "szabadságnapot" szerveznek: arra fogják kérni a munkavállalókat, hogy vegyenek ki szabadságot a döntés napjára, és nézzék "egészen közelről, a parlament mellől" a fejleményeket.

Ennek oka, hogy sztrájkot nincs idejük szervezni: ha csütörtökön meghirdetnének egyet, akkor is

legkorábban csupán december 27-én lehetne törvényes munkabeszüntetést tartani

- jelezte. A tiltakozás kifejezéséről ugyanakkor nem mondanak le – tette hozzá Boros Péterné.

Az MKKSZ elnöke hangsúlyozta, hogy szolidaritási napnak szánják a megmozdulást, amelynek pontos dátumáról külön felhívást adnak majd ki.

Jelentős feszültséget érzékelnek a munkahelyeken

- jegyezte meg.

Közölte, hogy a kormányzati igazgatásról és a rendvédelmi szervekről szóló törvénytervezetekkel kapcsolatos munkavállalói véleményekről szóló dokumentumot több mint egy hete elküldték a kormánynak.

A közigazgatásról szóló törvénnyel kapcsolatban jelezte, az anyagban közös véleményként arra utaltak, hogy a célkitűzésekkel egyetértenek:

támogatják az állampolgárok elismerését kiérdemlő igazgatást, egyetértenek a bürokráciacsökkentéssel, valamint fontosnak tartják a méltó anyagi megbecsülést. A pozitív alapelvek megvalósíthatóságát azonban a javaslat nem igazolja vissza

- hangoztatta.

A leglényegesebb kifogásuk a bérrendszerrel kapcsolatos,

amely Boros Péterné szerint sem biztos jövedelmet, sem garantált előmenetelt nem jelent, továbbá semmivel nem indokolható, durva különbséget tesz az állami tisztviselők, a megyei kormányhivatali dolgozók és a központi közigazgatás munkavállalói között az előbbi két kategória kárára.

Agg Géza, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének elnöke hangsúlyozta, hogy intenzív időszakot élnek a központi közigazgatásban, egy folyamatban lévő létszámcsökkentés közepén vannak.

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a rendvédelmi szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvénytervezettel kapcsolatban

azt kívánta a kormány tagjainak, hogy a rokonaik is rendvédelmi alkalmazottakká váljanak.

A szakszervezetek.hu képviseletében felszólaló Dura Mirjam, a Dura Stúdió vezetője közölte, hogy online szavazást indítottak: arról kérdezték meg az olvasóikat, szerintük a jelenlegi helyzet indokolja-e egy országos sztrájk indítását. Az eddig mintegy 5700 válaszadó 97 százaléka igennel felelt. Hangsúlyozta, hogy a felmérés nem reprezentatív. Dura Mirjam azt szorgalmazta, hogy minél több ember nyilvánítsa ki a véleményét az ügyben.

Lázár András, a Hírközlési, Média és Távközlési Szakszervezeti Szövetség elnöke azt mondta, hogy a munkavégzés hatékonyságát és a családok életének segítését eredményezné a rugalmas foglalkoztatás, a családbarát munkahely. A humán erőforrás hiánya a közszolgálat szinte minden ágazatában krízishelyzetet idézett elő, amelynek terheit a jelenleg ott dolgozók, az ingyen túlmunkát teljesítők viselik – fűzte hozzá.

Mezei Tibor, a Külügyminisztériumi Dolgozók Szakszervezetének elnöke kitért rá, hogy a törvénytervezet kedvezőtlenebb helyzetbe hozná a szakszervezeteket, mint a hatályos törvény.

Taskovics István, a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetének elnöke arról beszélt, hogy a kabinet kormányzati létszámgazdálkodást akar bevezetni, amely lényegében azt jelentené, hogy ők határoznák meg az igazgatási szervek alaplétszámát. Az egy hónapja végrehajtott létszámcsökkentés azonban bebizonyította, hogy a kabinetnek teljesen más fogalmai vannak arról, hány emberre van szüksége egy hivatalnak a feladatai ellátásához, mint az adott intézménynek – hangoztatta.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Itt már csak egy országos méretű többnapos bénító sztrájk jelenthet valamit. Ezzel a diktatórikus rezsimmel nem lehet tárgyalni, ez a szarházi bűnöző banda csak erőből ért.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Clavigo
Aha,,,,,Tehát sehol egy " összefogás ",,,sehol egy gyenge, 10 napos sztrájk..? Akkor szívjátok le Orbán apátokat,,,,meg azok is,,,,,,akik Benneteket megválasztottak,,,,,Boldog karácsonyt,,,oszt jó napot.
Clavigo
Muhahaha-ha-ha...A sok szarosnyelvű, csicska szakszi-funkcionárius ,, azt üzeni,,,hogy vegyééééé ki szabadságot,,,,csak kussoljál,,,,örülj ,,,,:)))))) Meg addig sem kell az érdekeidet képviselni,,,,amíg a szabadságodat akarod kivenni...Ez a te dolgod,,ez Rád tartozik...:)))))Ügyes...!!!
Eladott Ország
Itt már csak egy országos méretű többnapos bénító sztrájk jelenthet valamit. Ezzel a diktatórikus rezsimmel nem lehet tárgyalni, ez a szarházi bűnöző banda csak erőből ért.
ittott
hülyék.
mi van akkor, ha nem adják ki???
a szabadságot???
akkor bizony dolgozni kell.

szakszervezet??? nyalógép..
Eladott Ország
@Clavigo: Ez is csak egy hülye 3,14csa a sok közül olyan Cser Ágneses.
verőce21
A II. vh. után, évekig, minden héten többször is akasztottak Budapesten. Ezeket rendszeresen előre megírta az akkori sajtó. Az akasztásokon előszeretettel vett részt a zsidó közönség.
Egyszer, a déli újság jelentette, hogy hogy a kivégzést el kellett halasztani, mert a hóhérlegények sztrájkoltak - tíz forintot kaptak egy kivégzésért, s ezt kevesellték, a jövőben tizenöt forintot követelnek minden akasztásért.
Bizonyos, hogy a létfenntartási költségek, most is jelentősen emelkedtek az elmúlt években.
kereső
Hej de régen volt,amikor gaskó minden szire-szóra gördült igy karácsony tájékán.Szerette ezt az időszakot.Pedig akkor még az MT (munka törvénykönyv) a munkavállalót védte, nem a munkáltatót.
cikicakk55
Még is,hogy képzelte ezt el a hölgyemény. Nagyon sok olyan munka van ahol nem mehet mindenki egyszerre szabadságra. Főleg az egészségügyre gondolok,de a rendőrök, tűzoltók, óvodák,iskolák, a MÁV, a Buszok,villamosok,stb. Arról nem is beszélve,hogy a munkaadó sem adna legálisan szabott mindenkinek. Aki nem megy be dolgozni,de nem kapott szavait,az igazolatlan. Ne akarják már a dolgozókkal kikapartatni a gesztenyét.
Zeta
@cikicakk55: ez a dolgozók, a szakszervezeti tagok arculköpése! Nincs idő megszervezni? hát szskszervezet nélkül nehezen fog menni!
Macskaszem
Ezeknek fogalmuk sincs mi van a munkahelyeken. A pár nap szabadságot ami még van, már beosztották, nem kérdeztek semmit. Aznapra pont nem esik egy sem.
Kimberliska
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
egyember
@Eladott Ország: De erő összefogás hiányában nincs.
Mert a Kurmány és dicsőséges vezetője, a NagyVezír dicstelen uralkodásuk első pillanatától a hatalom megtartásának ősi elvét tűzte maga elé:
DIVIDE ET IMPERA!
Hogy ez ilyen eredményesen működött, az MI, a zemberek hibája.
Desischado
Ezek szakszervezetek?! Röhögnöm kell. Jól mondja Eladott Ország, itt országos erődemonstrációra lenne szükség. Ez a parazita banda a szép szóra nem hajlik.
creativehun
Szakszervezetis létére...ez is hülye! A szabadság nem egy jog..hanem egy lehetőség..a munkavállaló kérésére a munkáltató adja ki...vagy nem. Jogilag..a munkavállaló 15 nappal a tervezett szabadság időpontja előtt írásban igényli a szabadságot amelyet a munkáltató vagy engedélyez vagy nem. Szóval...ez egy baromság! A sztrájkról meg röviden annyit,hogy ha minden korban mindenki arra várt volna,hogy jogszerűen tiltakozhasson..akkor soha semmit nem értek volna el a dolgozók! Elképzelem az első kezdetleges tiltakozásokat...a Bostoni tea délutánt vagy a géprombolásokat...gondolom előtte az érintettek engedélyt kértek..és persze kaptak is! Röhely az egész.Ebből is látszik,hogy valójában a szakszervezetek mennyire leszarják az egészet...
Eladott Ország
@egyember: tegnap, 18:34 ;„oszd meg és uralkodj” elvvel a csúti bűnöző cigány nem tudja mindenki pofáját befogni. Ez a gazdaságpolitika Uniós pénzek nélkül, halálra van ítélve. A "kohézió barátnak" csak Unió pénze kell, hogy ő és a szűk sleppje ellophassa.
kepkezelo.com/images/9fjgip43iud72isisyy1.jpg
szalai25
-_--Itt találsz meztelen lányok a városodban : My.Su/Lanyok
1magyar
Dolgozz csak hülye magyar majd az unió vezető,mérkell és zenekara az afrikai migránsoknak Orbán és kormánya meg a környező országban élőknek elosztogatja a fizetésedet, te meg dögölj bele a munkába!:(
Tracyotta
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
Eladott Ország
Nyugat- Európában ( különösen Franciaországban) a töredékét sem lehetne megcsinálni a dolgozókkal szemben, amit ez a despota bűnöző cigány és bandája meg mer csinálni, akinek már réges régen a börtönben lenne a helye!
terlasz
Jópofa dolog, de a szabadságot nem kötelező kiadni a dolgozó óhaja szerint.
gulyasgyula
@Eladott Ország: ...Tavaj ősszel a TESCOS tüntetéskor megkérdeztem az egyik nyugdíj előtt álló dolgozót ...Miért nem tüntettetek még 1-2 hétig biztos több bért kaptatok volna ...A válasz :: akkor miből élünk ??? A nyugdíjba vonulás előtt egy évvel nem volt 1-2 száz ezer forintja félre téve ...A most tüntetésre küldött tüntetőknek ki ad fizetést 1-2 hónapig ???
Eladott Ország
@gulyasgyula: Ezt a gazemberséget amit ez a rohadt bűnöző kormány meg mert tenni ezzel a néppel Európában senki nem meri megtenni. Amellett az egyik legszarabb fizetést tudják nyújtani, és még a túlórát is 3 éven belül lehet kifizetni. Erre csak az lehet mondani, hogy ez a kormány takarodjon a hálál faszára.Meddig lehet szopatni ezt a szerencsétlen népet? Maholnap a pofánkba fognak szarni! Elég volt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.