A Szabad Sajtó útjára vonultak ki az ellenzéki pártok.

Kormányellenes tüntetés kezdődött Budapesten
Fotó: Balogh Zoltán/MTI

18:30  Egy kisebb csoport a közmédia székháza felé indult.

A beszédek összefoglalója:

A Szabad sajtó úton felállított emelvényen a pártok képviselői közül elsőként a Demokratikus Koalíció (DK) EP-választási listáját vezető Dobrev Klára szólalt fel, aki elmondta,

normális, élhető Magyarországot kell felépíteni, ehhez el kell kergetni "Orbán rendszerét".

Kiemelte, aki ma magyar hazafi, az lázad a Fidesz-kormány ellen, ezért nem szabad abbahagyni a "rabszolgatörvény" ellen megkezdett tüntetéseket.

Lázadni kell a tárgyalótermekben, a pedagógusoknak az iskolákban és mindenkinek, aki teheti, mert "nem lehet alku az önkényuralommal" – fejtette ki, majd hozzátette,

aki a mai megélhetéséért mégis alkut köt "Orbán önkényével", a jövőjét teszi tönkre.

Dobrev Klára szólt arról is, hogy Európa erősebb és egységesebb lesz a májusi európai parlamenti választást követően. Megerősítette, hogy az Európai Egyesült Államok gondolatát nem lázálomnak, hanem egy megvalósítandó programnak tartják, amellyel kapcsolatban csak az a kérdés, hogy Magyarország benne lesz-e.

A DK jelöltje megjegyezte, azt tartják lázálomnak, hogy

"magyarok törtek magyarokra", amikor a kormány elvette a normális oktatáshoz, a rendes egészségügyhöz való jogot, továbbá nem üldözi azokat, akik a közösből lopnak.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, sok beszéd helyett sok munkára, az egymás elleni szervezkedés helyett saját maguk megszervezésére, a lemondó beletörődés helyett pedig kitartó elszántságra van szüksége az ellenzéknek.

Kezdeményezte, hogy az EP-választáson minden szavazókörben legyen legalább egy ellenzéki ellenőr. Bejelentette továbbá, hogy országgyűlési képviselőkkel rövidesen "blokád alá veszik" a köztévét.

"Szánalmas balfaszok vagyunk, ha hagyjuk, hogy igazságtalanul gyalázzanak és alázzanak bennünket az adófizetők milliárdjaiból"

- mondta erről.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere úgy fogalmazott,

a mai hatalom joggal retteg, mert valami megváltozott, "itt és most létrejött a nemzeti egység".

A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke azt kérte a pártoktól, hogy az őszi önkormányzati választáson "pártkatonák" helyett mindenhol a legalkalmasabb, lehetőleg független jelöltet támogassák, akire a "fideszes szavazók is örömmel szavaznak".

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője azt mondta, Orbán Viktor nem érti a márciusi ifjak üzenetét, március 15. ugyanis nem a zsarnok, hanem a nép ünnepe. Az ellenzéki politikus szerint

a Fidesz mindössze Brüsszelt akarja eltörölni, miközben szabadság helyett szolgaságot, egyenlőség helyett egyenlőtlenséget, testvériség helyett pedig gyűlöletet hozott.

Turcsán Szabolcs, az LMP elnökségi tagja szerint az ellenzéknek a sokszínűségéből kell előnyt kovácsolnia, mert csak akkor lehet sikeres, ha megtanul nem egymás kárára, hanem mindenki előnyére politizálni.

Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője, független országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a demonstrálók ma is ugyanazokért a célokért küzdenek, mint Petőfi Sándor: a sajtó szabadságáért, a törvény előtti egyenlőségért, felelős kormányért.

Kálló Dániel, a Független Diákparlament képviselője, az MSZP EP-listájának ötödik helyezettje arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg a fiatalok nem dönthetnek jövőjükről, addig azt ellopják tőlük. Szerinte nem igaz, hogy a fiatalok kiábrándultak a politikából, inkább a politika távolodott el az emberektől, főleg a fiataloktól.

Donáth Anna, a Momentum alelnöke rámutatott, az ellenzéki összefogás sikeréhez olyan közös értékeket kell megnevezni, amelyek képesek mindenkit meggyőzni arról, hogy a résztvevők egy jobb, igazságosabb országot szeretnének.

Jávor Benedek, a Párbeszéd brüsszeli képviselője elmondta, a májusi EP-voksoláson minden választó megüzenheti a hatalomnak, hogy keleti elnyomás helyett Európát, zsarnokság helyett pedig szabadságot akar.

A rendezvényen mások mellett felszólalt még Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja, Káposznyák István, a Szolidaritás debreceni politikusa és Fehér Tibor, a Város Mindenkié csoport tagja.

17:20 A beszédek végén felolvasták az ellenzék Márciusi Kiáltványát, amely a következőket tartalmazta:

Az állam nem szolgálhatja egyetlen párt érdekeit

Magyarországon mindenki részesüljön a javakból, ne csak a kivételezettek

Legyen sajtószabadság, a közpénzből fenntartott média ne terjesszen propagandát!

Fel kell lépni a szegénység és a kiszolgáltatottság ellen

Az állam nem uszíthat a saját polgárai ellen

Történelmi helyünk az Európai Közösségben van, nem az oroszok mellett

Ne engedjük, hogy a közhangulat és a létbizonytalanság elűzze a polgárokat az országból

Minőségi oktatást az országban

Sztrájk jog visszaállítását a rabszolga törvény megsemmisítését követelik

Törvény előtti egyenlőséget és jogbiztonságot mindenkinek

Ezután elénekelték az Európai Himnuszt és a Szózatot, majd a tömeg a Parlament felé vette az útját, hogy a kiáltványt átadják.

16:20: Hadházy Ákos: már közel félmillió aláírás gyűlt össze az európai ügyészséghez való csatlakozásért.

16:10 Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője arról beszélt, hogy olyan kormányt akarnak Magyarországnak, amelyik tiszteli az embereket. 

Aki magyar hazafi, 2019-ben lázad a Fidesz kormánya ellen

- hangoztatta Gyurcsány Ferenc felesége.

16:05 Eddig Márki-Zay Péter mondta a leghatásosabb beszédet, ő tapsot is kapott. A tudósítás szerint Márki arra mutatott rá:

mára létrejött valami, "amitől a hatalom retteg", a mostani színpadon valamennyi ellenzéki párt képviselője megjelenik, létrejött a nemzeti egység.

Az Index élőben közvetítette az eseményeket:

A várható program:

Petőfi Sándor: A kutyák dala, A farkasok dala – Fodor Tamás, színművész

Elmúlt 30 év: Deák Dániel – egyetemi tanár, civil aktivista

Van egy álmom: Molnár Péter – slammer

Nagy Erzsébet – PDSZ – Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

Káposznyák István – SZOLIDARITÁS

Fehér Tibor – A Város Mindenkié

Sipos Ferenc Norbert – egyetemista

12 pont – diákok

Lakatos Béla – roma közéleti személyiség

Magyar Anyák videoüzenete

Márki-Zay Péter – Mindenki Magyarországa Mozgalom

Demokratikus Koalíció: Dobrev Klára

Független képviselők: Szél Bernadett

Jobbik Magyarországért Mozgalom: Jakab Péter

LMP – Lehet Más a Politika: Turcsány Szabolcs

Liberálisok: Bősz Anett

MSZP: Kálló Dániel

Momentum Mozgalom: Donáth Anna

Párbeszéd Magyarországért: Jávor Benedek

Szabadságkórus

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
@Shikari: Hülye vagy cerkóf!!!Iinkább anyádat sámfázd ki Geci!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
dr. prédikátor
@Shikari: Hülye vagy cerkóf!!!Iinkább anyádat sámfázd ki Geci!!!
Peller Anikó
Pontosan ennyinek kell összefogni. Nem pofázni, nem fanyalogni. Bőven eljött az ideje.
cikicakk55
Nagyon remélem,hogy az egyre gyakoribb tüntetések és főleg az ilyen nagy létszámúak,majd csak feltűnnek már azoknak is akik eddig vakok és süketek voltak. Nincs a Fidesznek olyan hatalmas tábora,mint ahogy megpróbálják kommunikálni nekünk. Sajnos a média elrablásával ez nem jut el minden emberhez.Igaz,hogy a békés tüntetés eddig semmit nem ért,de ha a kitartást látják,talán megérzik végre,hogy a nép haragja nem átmeneti. Jó lenne ha a rendőrség is segítené az embereket,bár megértem,hogy Ők is emberek,apák,fiúk,férjek,akiknek nem mindegy van-e fizetésük. Még is csak az összefogás a legjobb megoldás.Már az is nagy eredmény lenne,ha megszűnne a sok párt és egységesen egy pártként állnának a Fidesszel szemben. Persze attól még maguk az ellenzéki pártok létezhetnek,csak az embereket ne akarják kisajátítani,mert a sok ember sok darabra szakad,akkor a Fidesz csak nyer. Meg kell tanulnunk,hogy egy pártot kell megsemmisíteni és nem egymást. Abban a pillanatban,hogy a Fidesz bedől,majd kiderül melyik párt,vagy milyen összetételű kormány lesz helyettük. Egyenlőre még sajnos áll a kormány és elméletileg minden hatalom a kezükben van.
Jozefina
Ez történt a Hősök terén!!! Aki nem látta élőben az nézze most meg. Nagyon érdemes. Hatalmas tömeg jött össze a civilek szervezésében:
hu-hu.facebook.com/444.hu/videos/1419737998087954/UzpfSTExOTA1NjQ5ODEzNjUzNDoxNjIzNjQ5Nzc0MzQzODU4/
Nessy
@cikicakk55: Régi jó szokás, hogy három magyar hatfelé húz. A fidesz nagyon ügyesen magára szabta a választási törvényt, milliárdokért vásárolt határon, sőt unión kívűli szavazatokat, csinált média holdingot, cenzúrát, kialakította a kegyencekből álló "holdudvarát".
De a legfőbb érdeke tudatlanságban, félelemben tartani az embereket, hogy a megmentő szerepében tetszeleghessen.
Miután remekül gazdaggá tette a haverokat uniós pénzekből, naponta lázít Brüsszel ellen. Megvásárolta az egyházakat. Virágzik a korrupció.
És még hosszú lenne a lista. De ami a legrosszabb, hogy míg a migráció ellen "harcol" pártunk és kormányunk, sokkal nagyobb veszély az emigráció!
szettevette
Ameddig ilyenek tüntetnek, mint a Dobrev Klára, addig köszi, nem kérek belőle. Ilyen múlttal, semmi helye a politikában.
Peller Anikó
@szettevette: milyen múlttal te agyatlan? Nagyvonalakban sem sejlik mi a jelen?
Csizmás Kond
a képen elől, jobbról nem az a fekete madár...izé ...varjú elvtárs van ?
Peller Anikó
A 12 pont

1. demokráciát és jogállamot
2. pártatlan közmédiát, a propagandamédia állami finanszírozásának beszüntetését
3. független ügyészséget és bíróságokat
4. a közvagyon gondos és jogszerű kezelését, a korrupt közszereplők felelősségrevonását
5. igazságos közteherviselést, a szélsőséges jövedelmi különbségek felszámolását
6. a tudomány, a kultúra, az oktatás szabadságát és támogatását, minőségi oktatást az egész országban
7. méltányos bérezést és munkakörülményeket, a munkavállalói jogok kiszélesítését és érvényesítését
8. széleskörű társadalmi egyeztetést az érintettekkel, valamint a szakmai, érdekvédelmi és civil szervezetekkel
9. színvonalas egészségügyi ellátást mindenkinek
10. létbiztonságot, lakhatást mindenkinek, és kiszámítható jövőt
11. a klímaválsággal szembeni hatékony fellépést, természeti értékeink megőrzését és a környezetünk védelmét
12. nemzetünk és az Európai Unió értékei melletti kiállást
Eriksson
@Jozefina: 17:31 Hol van már a tavalyi hó?
444 élő adásban volt.
kb. 2 éve ·
A hozzászólások is 1 évesek.
Desischado
@Shikari: Nyanya a jó, nem mondom, kicsodád, te rühes! Mit képzelsz magadról, fidesz csicska?! Húzz vissza orbán hátsójába!

Nagyon jó a 12 pont! Hajrá!
Lepényleső
"Sok beszédnek sok az alja!" A cselekvésnek ez nem motorja,ez így csak azt mutatja;az
"ellenzék" csak statiszta?
Lepényleső
Szemük vessék Nándorfehérvárra,annak jelen korára?
csak úgy....
@Shikari: tibike! a segg ,hozzád képest egy érzékszerv...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.