Magyarország a kereszténység védőbástyája – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Somogy megyei Segesden, a Szent Lászlóról elnevezett helyi római katolikus templom felújítása alkalmából tartott szentmisén vasárnap.

Soltész Miklós úgy fogalmazott:

míg korábban Magyarország a tatár és a török, most a muszlim áradat ellen jelent védelmet.

A politikus IV. Béla királyt méltatva arra emlékeztetett, hogy az uralkodó a tatárjárás végén Segesdről irányította a szinte teljesen elpusztított ország újjáépítését, munkájának köszönhetően a nemzet néhány évtized alatt talpra állt.

A kor kiemelkedő politikusa volt: új, a haza védelmében később óriási segítséget jelentő kővárrendszert hozott létre, rendbe tette a hűbérbirtoki rendszert, együttműködött a főurakkal, családja két szentet és két boldogot adott a keresztény egyháznak – mondta.

Az államtitkár újságíróknak elmondta, hogy

a kormány több mint 200 millió forinttal támogatta a templomrekonstrukciót.

A döntésben a műemlék épület megőrzése, a hitélet körülményeinek javítása mellett szerepet játszott azt is, hogy IV. Bélához kapcsolódóan Segesd a magyar történelem kiemelt, de sokak által nem ismert helyszíne, amelynek épített öröksége, természeti környezete vonzó lehet a turistáknak.

Soltész Miklós szólt arról is, hogy Magyarországon sok zarándokhely, lelkigyakorlatos ház is megújult az elmúlt években, hozzájárulva hívők, zarándokok "lelki megerősödéséhez", vagy ahhoz, hogy segítséget nyújtsanak azoknak, akik Istent keresik, vagy valamit szeretnének megoldani az életükben.

Varga László kaposvári megyés püspök a szentmisén arra kérte a híveket, hogy tanítványok, azaz Krisztus követői, és ne csak templomba járó vallásos emberek legyenek. "Ha erre igent mondunk, akkor ezen az úton példánk és segítőnk lesz Mária, hogyan kell megtagadnunk, kiüresítenünk magunkat, mit jelent naponta felvenni Krisztus követésének keresztjét, mit jelent a feltámadás hitében végigjárni a saját keresztutunkat" – mondta.

Kóré Mihály segesdi plébános az MTI érdeklődésére közölte: a 18. század második felében, barokk stílusban épült Szent László templomban az elmúlt 150 évben nem volt a mostanihoz hasonló nagyságrendű fejlesztés. A beruházás keretében restaurálták a főoltárt, új orgonát vásároltak, korszerűsítették a fűtési rendszert, megújult a templom és a Mária kegykápolna környéke.

Forrás: MTI

Címlapi kép: MTI

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Miklós te tényleg ennyire hülye vagy? vagy csak ismered a birkáitokat, akik még ezt a baromságot is beveszik? =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szép új világ
@advocat: Nem, a török nem muszlim! Muzulmán.
papa.49
A csuti vajda meg a pereputtya nem lesz szent az biztos !!!
Nessy
Azért egész jól el van Erdogánnal Orbán. Sőt Trócsányi majd elintézi a mihamarabbi uniós tagságukat! Putyin is nagyon jó barátja, Salvini harcostársa. Egyik harcos társa meg, Gruevszki ,remekül el van kis hazánkban, hacsak nem kapott már diplomata útlevelet külügyérünktől.
Macskaszem
Semmi bajom nem volt régebben a kereszténységgel, de mióta a vízcsapból is az folyik, azóta kifejezetten rühellem.
vacsi
@Macskaszem: Nekem nem az a bajom vele, hogy "a csapból is az folyik", hanem az, hogy a gyerekeinket ezzel a sok sületlenséggel kábítják!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok