A felpereseket képviselő alapítvány csak a pénz irányába tolná a gyöngyöspatai ügyet, pedig nem ez szolgálja a legjobban az érintettek érdekeit – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

A Debreceni Ítélőtábla 2019. szeptember 18-án hozott jogerős ítéletében szegregáció miatt a Gyöngyöspatán élő roma családok javára százmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a tankerületet és az önkormányzatot.

Rétvári a gyöngyöspatai kártérítésről: a felpereseket képviselő alapítvány csak a pénz irányába tolná az ügyet

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/Derzsi Elekes Andor

Rétvári Bence szerint – mivel a bíróság alacsonyabb szintű képzést állapított meg – a kártérítést oktatás formájában kell nyújtani. A pénz csak ideiglenes megoldás lenne, a megfelelő képzéseknek köszönhetően viszont jobb elhelyezkedési lehetőségük, magasabb fizetésük lehetne az érintetteknek a jövőben – hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy a 62 felperes közül mindössze 16-an szereztek középfokú végzettséget.

Az államtitkár elmondta: minél hamarabb meg kell oldani az ügyet, ezért az alperesek, azaz a tankerület és az önkormányzat közös jogi képviselője sürgősségi kérelemmel fordul a Kúriához. Ha ezt a Kúria nem fogadja el, csak ősszel születhet döntés az ügyben.

Az állam január végén levelet küldött az érintetteknek is, amelyben egyeztetést kezdeményez a természetbeni kártérítés lehetőségeiről, erre azonban eddig nem érkeztek válaszok – tette hozzá.

Rétvári Bence úgy vélekedett, hogy a felpereseket képviselő alapítvány több helyen is hasonló perekkel próbál pénzt kicsikarni. A céljuk nem az, hogy minden esetben segítsenek a roma származásúaknak, hiszen – mint az államtitkár mondta – az alapításkor kimondták, hogy minél több pert szeretnének indítani, és azokat nemzetközi bírói fórumokra eljuttatni. Ennek célja Magyarország lejáratása – értékelt az államtitkár.

Hozzátette: az alapítvány Soros-szervezetektől kapja a forrásai 80-90 százalékát.

Rétvári Bence a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy az iskola jog és kötelezettség. Az államnak kötelessége az oktatást megkülönböztetés nélkül nyújtani, a diákoknak viszont tankötelezettségük van. A bíróság ennek ellenére nem tért ki arra, hogy egyes diákoknak száz óra hiányzása volt, a kártérítést nekik is megítélték – mondta az államtitkár.

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
staro2
A bíróság tanfolyamokat ítélt meg nekik?-- Nem.
A bíróság pénzbeli kártérítést ítélt meg nekik, a hatályos jogszabályok alapján?-- Igen.
Gondnokság, gyámság alatt állnak a károsultak?-Nem

Akkor mi a bánatos égért pofázol bele rétvári?
lusta
A Soros-bérenc föld-trafik ártunk qurmányunk szerint a felnőtt emberek ismételten iskolások lesznek. Szerveznek nekik osztálykirándulást, elviszik őket az uszodába és ott úszni tanítják, meg ez, meg az?
Ez már nem egy vicc ország, hanem kész röhej.
Nem mellesleg még azt is szeretném megkérdezni, ez a Bencus gyerek tud olvasni és ha mégis, akkor érti is mi van abban a bírósági itéletben leírva?
lusta
@Apoca: Lehet, hogy a lényegre tapintott. A kifizetendő kártérítések járnak, de azokból nem tudnak ellopni egy fillért sem. Amennyiben mondjuk kitalálják, hogy a gyöngyöspataiakat képzében részesítik, akkor majd Pánztáros Lőrinc fogja nekik tartani ezeket és még ez a pénz is az ő zsebükbe vándorol.
kereső
@Apoca: De hát nálunk ez az "igazi demokrácia", orbán demokráciája, meg jogállam főleg.
kissé felnőttem
szakikám te merre tolod és meddig a seggnyalást
.Birói itélet ellen kerti törpe vagy hiába kárálsz neked kuss.
Vagy a törvény szava neked nem szent igaz nektek már semmi sem az
." Csák Máté főldjén ti vagytok az Isten "
ezt irta anno a költő ezt játszátok ti
colibri
Felakadt a lemezeden a tű Bencuska, vagy miért nem tudsz a témáról leakadni? Ha orbán nem fizet, menni kell az európai bírósághoz és nem itthon magyarázni a magyarázhatatlant.
tudode
Annál undorítóbb nincs amikor abba a tányérba piszkit/tat bele csicsKÁIVAL az aki valamikor azzal villogott, az akkori átvitel technika csúcsán, szinesben, hogy
.
----- Orbán Soros ösztöndíjasa HD felirattal
.
www.youtube.com/watch?v=mMU57HbkZ90
.
Mert a kódisból lett milliárdos
.
---- Orbán Viktor jól teljesít
.
kanadaihirlap.com/2020/02/06/orban-viktor-jol-teljesit/
.
""" Kétség nem fér hozzá, Orbán Viktor jól teljesít.

Ma újra eszembe jutott, hogy Orbán Viktor szerepelt a Sólyom András rendezte Szegény Dzsoni és Árnika című filmben. Egy cigány származású tolvajt alakított, méghozzá igencsak hitelesen.""(...)
.
.
Ország, világ tudatában van, hogy KI'ő, rongy'Ő, csak még a bennszülöttek hiszik el a mese, mese, mesketét:
.
Dióhéjban:
.
www.youtube.com/watch?v=NOer5SZ2Jt8
.
És láss CSODÁT, ezzel a pedigrével NÉGYSZER vesztett, és győzött ebben az igénytelen országban!
.
Amiben briliánsan teljesít az a KARAKTERGYILKOLÁS, és a FÉLELEMKELTÉS, az ország miniszterelnökeinek selejtje
.
hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_korm%C3%A1nyf%C5%91inek_list%C3%A1ja
.
???
namihami
Vajon egy, már jogerősen megitélt bírósági döntés után, mégis merre kellene tolnia? Vagy az lehet a hiteles állami hozzáállás az ügyhöz, amit a Füstös és barátai képviselnek?
""Majd jönnek az ügyvédek..."?--ez lesz a fideszes törvénykezés új irányvonala? Ha nem tetszik az itélet, akkor bead valamelyik talpas szombat este egy törvényjavaslatot, vasárnap a frakció mást se tehet, csak rábólint, hétfőn délelőtt megszavazza és délután már a Közlönyben ki is lesz adva?
Valljuk be, az orwelli 1984 kutyaf@sza ehhez képest...
ómió
Naná! Hogy minél többet fialjon! Ha már másképp nem lophat az efftárs...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.