Ma ünnepli 90. születésnapját Soros György. A dollármilliárdossal a Népszava készített interjút. A magyar származású nagybefektető életében a legsúlyosabb válságnak tekinti a mostanit a második világháború óta, szerinte „az emberek zavarttá váltak, megrémültek. Olyan dolgokat tesznek, ami rossz számukra és a világ számára is”. Közölte, hogy Európa sokkal sérülékenyebb, mint az USA, utóbbiban „Trump csak átmeneti jelenség, aminek remélhetőleg novemberben vége szakad”. Trumpot pökhendi szélhámosnak tartja, aki belülről ássa alá a demokráciát. Orbánról is nyilatkozott.

Kilencvenedik születésnapja alkalmából készített interjút Soros Györggyel a Népszava. A magyar–amerikai üzletember főként a közös európai válságkezelésről és az Európai Unió jövőjéről beszélt. Soros szerint olyan válság van most, ami a legsúlyosabb krízisnek tekinthető a II. világháború óta. Ebben a válságban pedig „Európa nagyon sérülékeny helyzetben van, sokkal inkább, mint az Egyesült Államok. Az USA a történelem leghosszabb ideje működő demokráciái közé tartozik. De még az USA-ban is egy pökhendi szélhámos, mint Trump, meg tudta nyerni az elnökválasztást, és belülről alá tudja ásni a demokráciát.”

Azt is mondta, bizakodik, hogy Trump elnökségének novemberben vége lesz.

Az Európai Unió sokkal sérülékenyebb helyzetben van, mivel nem kész formáció. Továbbá sok ellensége van mind belülről, mind kívülről

– mondta Soros. A Népszava megkérdezte, kik ezek az ellenségek:

Sok politikai vezető és mozgalom ellenzi azokat az értékeket, amelyek alapján az Európai Uniót megalapították. Két országban ezek az erők lényegében elfoglalták az államot, Orbán Viktor Magyarországon, Jaroslaw Kaczynski Lengyelországban. Ez úgy történik, hogy közben Lengyelország és Magyarország az EU által folyósított strukturális támogatások legnagyobb kedvezményezettje.

De leginkább mégis Olaszország miatt aggódik, ahol szerinte Európa támogatóinak aránya csökken, és az eurózónában maradás támogatottsága is visszaesett.

Ezután bírálta a „Fukar Ötöket”, azokat a tagállamokat (Hollandia, Ausztria, Svédország, Dánia és Finnország), amelyeknek szerinte önző módon sikerült elérniük, hogy a közös fellépés gyengébb legyen a szükségesnél.

Európa külső ellenségei Soros szerint sokan vannak, „de van egy közös jellemzőjük: ellenzik a nyílt társadalom eszméjét”.

Ebben a sorban pedig Oroszországot megelőzte Kína, mondta. „Egykor Oroszország volt a legnagyobb ellenség, de nemrégiben Kína lehagyta Oroszországot. Kína vezető szerepet tölt be a mesterséges intelligencia terén, amely az ellenőrzés eszközeit hozza létre. Ez utóbbiak hasznosak egy zárt társadalom számára, és halálos veszélyt jelentenek egy nyílt társadalomnak. Ez felborítja az erőviszonyokat a zárt társadalom javára.”

A koronavírus is kárára van a nyílt társadalomnak Soros szerint, „mivel a megfigyelés mesterséges intelligencia által előállított eszközei igen hasznosak a vírus megfékezésében, és ez még a nyílt társadalmakban is elfogadhatóbbá teszi ezen eszközöket”.

A teljes interjút ITT olvashatja el.

Forrás: Népszava, HVG, Index, Portfolio

Címlapkép: MTI

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
@Csizmás Kond: orbán meg érted se szarik,és a pereputtyán,meg a haverokon kívül senkiért. Az én felfogásommal te ne foglalkozz,engem se érdekel a tied.Az agyam meg pont annyira tiszta,hogy lássam,mi folyik itt,és mi folyik körülöttem.De téged olvasva nem mindenki látja,hogy mi folyik körülötte,bár te ott Romániában valószínűleg élvezed a mi közpénzünket,amit a dagadt puhos számolatlanul odaömleszt zsákszámra a szavazataitokért,azaz,megvesz benneteket kilóra. A gond az,hogy a mi pénzünkből.Ne válaszolj,mert az okosságaidtól sok embert kiver a víz
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gazella
@Nyírfa: nem vagy egyedül! Én is egyetértek a szavaival!
kereső
Orbán viktor nem csak Európa, de leginkább Magyarország, a magyar emberek ( a 93030 négyzetkilométeren élők) legnagyobb ellensége. Egy pestis.
kokopelli
@kereső: Kb, egy hónappal ezelött a "ZDFinfo"-n (Második Német Adó ) elkaptam egy hosszú filmet,ami a "Soros-
összeesküvés"-sel foglalkozott! cca. 45perc (angol. de német felirattal).Az Orbán még sehol sem volt,amikor már a
kül. "besokalt" kormányoknak,a Birnbaum és a Finkelstein jó penzért "Soros ügyet" kovácsolt össze.A gazdasági,vagy
pénzügyi csőd,nem az illető országok vezetőinek hibája,hanem a Georg Soros műve volt!A kormányok fizettek mint a
köles!A Netanjau,az Erdogan,az Orbán és a többiek azt ki is használták!A török líra gyengülése,az izraeli gazd.-i fe-
szültség és talán még a pirézek fenyegetése is az a Soros lelkén szárad!..~3/4 óra politikai paródia,hogy mi mindent le-
het a népeknek "beadni" ill. mi mindenre vevők! ...és a határ nélküli irígység! Természetesen a két un. szakértő keresett
a "bóton" legtöbbet! (igaz,hogy három dolog végtelen a világon!..a harmadik az emberi hülyeség! (;-))
Csizmás Kond
Hát persze hogy csak önmagát tudja elképzelni európa megmentőjének...na húzzon a picsába, kilencven évesen ne akarjon más világot alkotni, hanem készüljön a saját másvilágára.
kokopelli
@kereső: Miért nem mondta meg az Orbán V.,vagy írta le anno,hogy mibe került a "Birnbaum&Finkelstein" profi dehonesztáló,becsületromboló mocskos páros? Biztos,hogy nem ingyen csinálták,mivel a Netanjahu szolgálatában
merült fel a Zorbánék szüksége is!Az Erdogán is megbízójuk volt,amikor az effendi lírája a klotyóba csúszott!! Egy
alapítvány az nem BANK!Egy alapítvány az segít! A homokos zsidó Arthur Finkelstein már beadta a kulcsot!Az Orbá-
nékat az sem zavarta,hogy az "Arthur édes" buzi volt? Miért nem mutatta be Orbán a két tanácsadóját?Miért nem kö-
zölte,hogy mibe kerültek?...az Orbánék mennyibe kerültek a Soros Gy-nek! Miért nem mondják meg azt is?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.