A HVG által megkérdezett tanárok szerint a tanárok általános vélemény az, hogy az ajánlások nagy része nem megvalósítható. A szaktárca szerint igen, ha pedig mégsem, akkor hordjanak az idősebb diákok maszkot.

Ahogy azt tegnap mi is megírtuk, megkapták a köznevelési intézmények a következő tanévre vonatkozó járványügyi protokollt, amely szabályozza többek között a tanév előtti fertőtlenítést, illetve a kézmosás, a távolságtartás és a maszkviselés intézményen belüli szabályait is. Egyedi, intézményre vonatkozó döntéseket az Operatív Törzs hoz meg. Az intézkedési terv mintegy 11 témakörben és 70 pontban határozza meg az óvodák, iskolák teendőit.

A javaslat szerint a a 2020/2021-es tanévben lehetőség szerint gondoskodni kell a tanulók lazább elhelyezéséről, adott esetben nagyobb termek vagy egyéb rendelkezésre álló helyiségek bevonásával.

A tanítási órákon, foglalkozásokon a maszk viselése lehetséges, de nem kötelező.

A közösségi terekben egyszerre csak annyi gyerek tartózkodhat, hogy betartható legyen a 1,5 méteres védőtávolság, az osztályok keveredését kerülni kell, ha erre nincs mód, a tantermeket fertőtleníteni kell. A testnevelésórákat pedig javasolt a szabadban megtartani.

Annyira bízni kell a kormányban, hogy jól méri fel a helyzetet

– ezt válaszolta korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hvg.hu kérdésére, amikor arról volt szó, mi lesz, ha a szülők nem viszik majd iskolába a gyereküket a járvány miatt. A miniszter akkor azt is jelezte, hogy javaslatot a járványügy kezelésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma tesz majd az iskoláknak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hajmeresztőnek nevezte a hétfő este kiküldött intézkedési tervet a HVG szerint. Az érdekvédők azt mondják,

nem elég, hogy a minisztérium alá tartozó szakmák jó része egyszerűen kimaradt a tervekből, az előírások arról tanúskodnak, hogy a kormányzat vagy nem ismeri eléggé az általa működtetett rendszert, vagy nem hajlandó pénzt adni a védekezésre.

Fehér Tibor, a PDSZ Országos Választmányának tagja a hvg.hu-nak azt mondja, érthetetlen, hogy a pedagógiai szakszolgálatok és az óvodák hogyan maradhattak ki az anyagból. Úgy látja, az államnak pénzt, számítástechnikai eszközöket és a Krétánál jobb szoftvert kellett volna adnia, és olyan megoldást kidolgozni az otthoni tanulásra, amelyben úgy érvényesül a gyerek oktatáshoz való joga, hogy közben a szülő se szakad meg a munkában.

Nem tudom, milyen iskolákat képzelnek el a minisztériumban, de az intézkedések fele nem megvalósítható. A másfél méteres biztonsági távolság betartása például fizikailag lehetetlen az iskolában

– nyilatkozta a hvg.hu-nak egy egyházi fenntartású vidéki gimnázium igazgatója. 

Fizikailag lehetetlennek tartja azt is, hogy a szünetekben fertőtlenítsenek minden érintett termet, ahol cserélődnek a diákok. 

Az igazgató a hibrid megoldást találja jónak, azt, hogy egy adott napon csak az iskola tanulóinak fele menne be, a többiek pedig távoktatásban haladnának az anyaggal. 

A budapesti Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatója el tudna képzelni csúsztatott órarendet, vagy az osztályok kettébontását, és heti váltásban történő tanítását. 

Leültetni sem tudjuk a diákokat 60 centiméternél távolabb egymástól

– mondta a hvg.hu-nak Edényi László, akinek iskolájában 34-35 fős osztályok vannak, ahol "nehéz lesz tartani a biztonsági távolságot, vagy elérni azt, hogy ne csoportosuljanak”.

A mostani járványügyi ajánlások miatt több tanár is kifakadt az interneten, „ki fog fertőtleníteni? A gyerek? A tanár? A takarítónő?”

– kérdezi egyikük, míg más úgy látja, a kormányzati ajánlások „a legnagyobb akarat ellenére sem betarthatóak”.

A HVG megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát is az ügyben.

A minisztérium azt közölte, hogy

a nagyobb csoportosulások megelőzését az érettségi idején is hatékonyan megoldották az intézmények, az akkor alkalmazott pedagógiai módszereket célszerű használni.

Kitértek arra is, hogy a tantermek szellősebbé tétele csak egy lehetőség, és ebben az esetben a helyi adottságokat kell figyelembe venni. Ami a közösségi tereket illeti, ott „a szociális távolság megtartása a létszám korlátozásával (például a csengetési rend osztályonként eltérő megállapításával), a közösségi terek felosztásával valósítható meg”. Ha erre nincs mód, akkor javasolják azt, hogy a nagyobbak viseljenek maszkot.

Forrás: HVG

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Annyira bízni kell a kormányban, hogy jól méri fel a helyzetet???
Na ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Annyira bízni kell a kormányban, hogy jól méri fel a helyzetet???
Na ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk! =))
Eladott Ország
Ezek a valóságtól elrugaszkodott jacht szökevények a saját kölykük elit iskolájából indulnak ki, ahol 10 gyerek van egy osztályban és hiper modern klimatizált osztályokban tanulnak az ipad-jaikról, a félmilliós fizetésű tanároktól.
Debrecenben elit iskola épül, méghozzá nem is akármilyen. Az intézmény ugyanis közpénzből – 3,3 milliárd forintból – fog felépülni, hogy aztán milliomos családok csemetéinek biztosítsa a legkiválóbb körülményeket a tanuláshoz. Hogy ez felháborító? Az bizony. Akinek volt pofája ahhoz, hogy az adófizetők pénzéből egy olyan magániskolát húzzon fel, aminek éves tandíja többe kerül, mint amennyit egy átlagkeresettel rendelkező felnőtt közel 2 év alatt megkeres, az elmehet a bús picsába. A gond nem azzal van, hogy vannak elit iskolák, mert legyenek. Aki megteheti, hogy oda íratja be gyermekét, annak legyen erre lehetősége. Az viszont, hogy egy ilyen iskola közpénzből épüljön meg, felettébb felháborító és elfogadhatatlan. De vajon ki engedheti meg magának, hogy több millió forintos tandíjat fizessen gyermeke oktatásáért? A parlamenti képviselők biztosan szívesen teszik ezt meg, amire jó példa az EMMI két prominens tagja is, akik gyermekeiket és unokáikat is elit iskolába járatják, hiszen tisztában vannak a hazai oktatás siralmas helyzetével. Ott vannak még azok a letelepedési kötvényt frissen vásárolt kínai és orosz milliomosok is, akik valószínűleg szintén örömmel íratják be gyermekeiket az újonnan nyíló iskolába, de jönnek az Orbán-babák is hamarosan. Lesz tehát miből válogatni. Addig tesz azt a hatalom amit csak akar, ameddig mi ezt hagyjuk. Ugyanis belőlünk, mindannyiunkból élnek, így a döntés is a mi kezünkben van. Itt az ideje élni ezzel a lehetőséggel.
Nessy
Ilyen, amikor év kezdés előtt két héttel kiküldenek 70 pontból álló illuzórikus protokollt. Nem tudom, hol jártak iskolába akik ezeket leírták.
Bár, ha belegondolok, az ötvenes évek elején pl. két műszakban jártunk suliba, a felsőtagozatban. Egyik héten délelőtt, másik héten délután. Én szerettem a "délutános műszakot", mert akkor lehetett tovább szuszókálni.
simmering73
Ennek a kormánynak az egész tíz éve hajmeresztő. Miért lenne ez kivétel.
solidedge
Az a gyanúm, hogy a szaktárca alkalmazottai nem is jártak iskolába.
ómió
Amúgy volt már olyan, amin a "PDSZ" nem "akadt ki"?
Eladott Ország
@solidedge: ma, 08:16 A ló néz, a csikó lát leszarjuk a diplomát. Micsoda karrier! Ülni az egyetemi előadóterem padjában, és egyszer csak lenni helyettes államtitkár. Hiába, a tehetség jól jövedelmező. Na-na, nem mindenkinek. Ahhoz nagyon közel kell ülni, állni a fidesz-kosárhoz. A pórnép gyereke pedig várja ki a sorát, ha a szakmájában el akar érni valamit. Nem értjük mi ezt: nagyon-nagyon sürgősen pótolni kellett Illés Boglárkát, aki a fidelitas elnöke lett. Aztán milyen ország az, ahol helyettes államtitkár nélkül maradnak az emberek. Izgultak is, hogy mi a büdös franc lesz az ifjúsággal: ki foglalkozik velük; ki kutatja meg és fel, hogyan élnek Orbánisztánban a fiatalok. Jól. Jól élnek kicsi törpikeként a Nagy testvér hónalja alatt. Mások pedig inkább elrepülnek valamelyik nyűglődő demokrácia szárnyai alá. Végy egy Novák Katalin államtitkárt, és ő bemutatja az utódot. Nem nagyon hivatalosan, csak úgy a Facebookon. Rácz Zsófia lesz az EMMI ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára. Joghallgató, 22 éves.
Ne feledd! Ha van verda van csaj is:
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/117343435_4164738490263338_3802385489240632243_n.jpg?_nc_cat=108&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=MUeyenQdE1YAX-4n5Ur&_nc_oc=AQmP6Uae8oRwgOddZqNZCnAgn0Y-Jcrc4rr3hzrtpLzKKQJbrBbs3ThGkvZkbfV5IpQ&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=04fe8662aa84722fdae2db6b605bff6b&oe=5F609D69
Eladott Ország
@ómió: ma, 08 :59 ♦ Mindenki hülye csak a fidesz a helikopter.
ómió
@Eladott Ország: Te meg még ráadásul efftárs is vagy! Nem semmi "teher" lehet!
ómió
@Eladott Ország: Csak, mert ti, efftársilag a Bajai Video Zrt-t Athina Művekre "cseréltétek"? A szart a fosra nálatok már "csere"? De - látom - "dolgozik"! "Gyönyörödre"!
ómió
@Eladott Ország: Tartsd meg az Athina linkjeidet! Sőt! Köttesd is be!
tudode
Na miért nem jut a jövő nemzedékének a biztonságoSS oktatásához:
.
Amiatt, mert smafu az egész kirakatpolitika, vagy mi a bánat:
.
--- PM: Magyarországé a 3. legnagyobb válságkezelő csomag az EU-ban - Táblázat az intézkedésekről
.
novekedes.hu/elemzesek/pm-magyarorszage-a-3-legnagyobb-valsagkezelo-csomag-az-eu-ban-tablazat-az-intezkedesekrol
------------------------------------
.
A papír mindent elbír!!!
.
Miközben osztogatás, vagy fosztogatás folyik az önkormányzatoktól elrekvírált forrSOKKBÓL:
.
www.google.com/search?q=A+gazdas%C3%A1gv%C3%A9delmi+alap+sz%C3%A9toszt%C3%A1sa&oq=A+gazdas%C3%A1gv%C3%A9delmi+alap+sz%C3%A9toszt%C3%A1sa&aqs=chrome..69i57j69i64l3.19339j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8
.
Ehhez "is" rinocérosz vastagságú orca szükségeltetik!!!
.
???
ómió
@Eladott Ország: Ja, hogy a "mentőszolgálatot" adta át...! Az más!!! Az efftársi "szolgálatot" nyilván megtartotta nektek! Akkor "hiányotok" nem lesz! A 3000 milliárd kamatait - szólj neki - a zsebetekben találja!
SystemError
Bedegeci akár egy 40cm dildót is képes gyomorig betolni magának az utcán, ha össze van Alföldizve. Szerelmes belé!
SystemError
@ómió: Te szoktál a témával kapcsolatban is hazudozni vagy alapvetően mindig másról kezdesz hazudozni Lobotómió. Jók ezek a kis kialakított jellemprofilok, amikkel dolgoztok, hogy mindenki 3 szót ismételget. Nem levágós senkinél...:) Várom már a második hullámot, hogy több időm legyen rátok...:)
ómió
@SystemError: Mi a fájásod, gyökérfi? Aki a bolsi hazugságkenyeredet elveszi tőled - ne izgulj - az nem én leszek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.