Az, akit hatósági karanténba küldenek, csak két negatív PCR-teszttel szabadulhat. A Háziorvosok Online Szervezet (HaOSz) alelnöke szerint a rendszer leterheltsége miatt ennek megszerzése legalább 30 napba telik.

A Müller Cecília által hétfőtől megváltoztatott új eljárásrend értelmében a háziorvos is karanténba küldheti a koronavírus-fertőzés gyanús pácienseit. Cserni István verőcei háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezet (HaOSz) alelnöke a Népszava megkeresésére arról beszélt,

a hatóság már nem képes megfelelő sebességgel reagálni az új esetekre, de szakmailag nem tartja rossznak az új rendszert.

Mint fogalmazott, a tünetmentes kontaktokat jelenleg nem sok értelme van tesztelni, hiszen a háziorvos jelzése után 24-72 óra múlva veszi le a mintát az Országos Mentőszolgálat, a lelet pedig csak 8-10 nap alatt érkezik meg.

Akit hatósági karanténba küldtek, csak két negatív PCR-teszttel szabadulhat, de Cserni István szerint a rendszer leterheltsége miatt ennek megszerzése legalább 30 napba telik.

Ennél rövidebb idő alatt nem tudom kiszedni őket a pozitív státuszból

– jelentette ki, hozzátéve, hogy a nála kialakult gyakorlatban az igazolt covidosok egy negatív teszt után négy-öt nappal visszamehetnek dolgozni, ha nincs panaszuk.

A nála kialakult gyakorlatban az igazolt covidosok egy negatív teszt után négy-öt nappal visszamehetnek dolgozni, ha nincs panaszuk, tünetük.

Az új szabály szerint a háziorvos pusztán egy tünet alapján is tíz napos otthoni elkülönítésre utasíthatja a pácienst, s ezt követően sem kötelező PCR-tesztet kérnie. PCR-tesztet csak akkor kötelező kérni, ha a páciensnek több koronavírusra utaló tünete van, és emellett koronavírus-fertőzött területen járt, szoros kapcsolatban volt igazolt fertőzöttel, vagy ha bármi más okból kockázati csoportba sorolható.

Az új eljárásrend a hatósági karanténból való szabadulási feltételek megváltoztatásával csökkenti a rendszer „tesztéhséget.” Bár tíz napra mérsékelték a karantén idejét, az új eljárásrend szerint ebből két negatív teszttel sem lehet korábban szabadulni. Ezt az eljárást a tisztifőorvos azzal magyarázta: az új szabállyal csökken a veszélye, hogy fertőző emberek esetleg a járványügyi előírásoknak fittyet hányva jussanak el a tesztelő helyekre.

Forrás: Népszava, 24.hu

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
A 30 nap alatt a beteg vagy meggyógyul, vagy feldobja a talpát. Jobb esetben kórházba kerül. Még pár bölcs intézkedés, és a vírus végleg letelepszik kis hazánkban.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
Lepényleső
...nem is harminc percet,- mint sok helyen ahol nem teljesítenek olyan jól mint itt?
Nessy
@Horizont: Ó, Te boldogtalan! Őszinte részvétem! Jobban vagy?
Horizont
@Nessy: köszi már jól... így sokkal nehezebb bezárva.
Nessy
@Horizont: meg tudlak érteni. Én önként vonultam két hétre karanténba, amikor a barátnőm meghalt áprilisban, tüdőgyulladásban. Tumoros is volt. Utolsó nap is még nála voltam a kórházban. Nem tesztelték, de az orvosok szerint a fertőzés vitte el. Volt is utána még két beteg a szobából, aki elhunyt, pedig már jól voltak. Nekem semmi bajom nem lett. Csalánba nem üt a ménkű. Csak hisztis voltam a vége felé.
Horizont
@Nessy: Nyugodjon békében a barátnőd.

Na látod ezért (is) hamis minden statisztikájuk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok