Az, akit hatósági karanténba küldenek, csak két negatív PCR-teszttel szabadulhat. A Háziorvosok Online Szervezet (HaOSz) alelnöke szerint a rendszer leterheltsége miatt ennek megszerzése legalább 30 napba telik.

A Müller Cecília által hétfőtől megváltoztatott új eljárásrend értelmében a háziorvos is karanténba küldheti a koronavírus-fertőzés gyanús pácienseit. Cserni István verőcei háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezet (HaOSz) alelnöke a Népszava megkeresésére arról beszélt,

a hatóság már nem képes megfelelő sebességgel reagálni az új esetekre, de szakmailag nem tartja rossznak az új rendszert.

Mint fogalmazott, a tünetmentes kontaktokat jelenleg nem sok értelme van tesztelni, hiszen a háziorvos jelzése után 24-72 óra múlva veszi le a mintát az Országos Mentőszolgálat, a lelet pedig csak 8-10 nap alatt érkezik meg.

Akit hatósági karanténba küldtek, csak két negatív PCR-teszttel szabadulhat, de Cserni István szerint a rendszer leterheltsége miatt ennek megszerzése legalább 30 napba telik.

Ennél rövidebb idő alatt nem tudom kiszedni őket a pozitív státuszból

– jelentette ki, hozzátéve, hogy a nála kialakult gyakorlatban az igazolt covidosok egy negatív teszt után négy-öt nappal visszamehetnek dolgozni, ha nincs panaszuk.

A nála kialakult gyakorlatban az igazolt covidosok egy negatív teszt után négy-öt nappal visszamehetnek dolgozni, ha nincs panaszuk, tünetük.

Az új szabály szerint a háziorvos pusztán egy tünet alapján is tíz napos otthoni elkülönítésre utasíthatja a pácienst, s ezt követően sem kötelező PCR-tesztet kérnie. PCR-tesztet csak akkor kötelező kérni, ha a páciensnek több koronavírusra utaló tünete van, és emellett koronavírus-fertőzött területen járt, szoros kapcsolatban volt igazolt fertőzöttel, vagy ha bármi más okból kockázati csoportba sorolható.

Az új eljárásrend a hatósági karanténból való szabadulási feltételek megváltoztatásával csökkenti a rendszer „tesztéhséget.” Bár tíz napra mérsékelték a karantén idejét, az új eljárásrend szerint ebből két negatív teszttel sem lehet korábban szabadulni. Ezt az eljárást a tisztifőorvos azzal magyarázta: az új szabállyal csökken a veszélye, hogy fertőző emberek esetleg a járványügyi előírásoknak fittyet hányva jussanak el a tesztelő helyekre.

Forrás: Népszava, 24.hu

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
A 30 nap alatt a beteg vagy meggyógyul, vagy feldobja a talpát. Jobb esetben kórházba kerül. Még pár bölcs intézkedés, és a vírus végleg letelepszik kis hazánkban.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
A 30 nap alatt a beteg vagy meggyógyul, vagy feldobja a talpát. Jobb esetben kórházba kerül. Még pár bölcs intézkedés, és a vírus végleg letelepszik kis hazánkban.
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
Bizony. A kapkodás, a hozzá nem értés és az egészségügy 30 évre visszanyúló módszeres kivégzése most beérleli a gyümölcsöt.
Pálinkás Pál
Csak azt elfelejtették ideírni,hogy ezen rendelkezésnek semmi értelme, mert a háziorvos nem rendelhet el hatósági karantént,...azt csak pozitív PCR teszttel lehet...ergo a delikvens vagy betartja az orvos karanténját, vagy nem...magyarul adtak a szarnak egy pofont...és cserni szerint ez remek megoldás...és ő a szervezet alelnöke...komolyan mondom,ma Magyarországon csak debilek lehetnek pozicióban...az a karantén ,amit hivatalosan még ellenőrizni sem lehet, az szimpla parasztvakítás, fidesz híveknek!!!
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
@Horizont: Így van. És vajon ki dönti el, hogy a telefonon jelentkező (aki jól megtanulta, hogy mik a tünetek ) valóban beteg-e vagy sem? Lehet, hogy valaki nem akar dolgozni (mert megteheti) és az is lehet, hogy valaki nem akar karanténba kerülni és inkább letagadja, ha beteg. Most akkor mi van?
Úgy baromság az egész, ahogy van. A lovak közé dobták a gyeplőt, szokás szerint. Ahogy esik úgy puffan.
csak úgy....
@Nessy: orbán már várja a nyugati keresztényeket , nem fog kihalni a magyar.
SystemError
Sok értelme van akkor! :) Nincs még egy ilyen kormány a világon, aki inkább azzal foglalkozik jobban, hogy ne kaphassunk valós képet, mint inkább azzal, hogy járvány van. Ja meg azzal 10 év kormányzás után, hogy Gyurcsány..:)
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
@Horizont: Gondolom, ez rajtad kívül senkit nem zavar. Így van ez a Fidesz világban. Senkit nem hagynak az út szélén, tudod... nem hát, mert bele lökik az árokba.
Macskaszem
@Horizont: De akkor elvileg már szabad vagy, mert letelt a 10 nap.
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
Lepényleső
...nem is harminc percet,- mint sok helyen ahol nem teljesítenek olyan jól mint itt?
Nessy
@Horizont: Ó, Te boldogtalan! Őszinte részvétem! Jobban vagy?
Nessy
@Horizont: meg tudlak érteni. Én önként vonultam két hétre karanténba, amikor a barátnőm meghalt áprilisban, tüdőgyulladásban. Tumoros is volt. Utolsó nap is még nála voltam a kórházban. Nem tesztelték, de az orvosok szerint a fertőzés vitte el. Volt is utána még két beteg a szobából, aki elhunyt, pedig már jól voltak. Nekem semmi bajom nem lett. Csalánba nem üt a ménkű. Csak hisztis voltam a vége felé.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.