Csepelen, Újbudán, Kispesten, és Pestszentlőrincen már döntöttek is a maszkviselés teljes közterületi kiterjesztéséről. A kerületek többsége szintén a teljes utcai maszkviselés kötelezővé tételéről gondolkodik. Van olyan külső kerület azonban, ahol életszerűtlennek tartják a teljes tiltást.

Az éjjel megjelent kormányrendelet értelmében a 10 ezer főnél nagyobb lakónépességű településeken az önkormányzatoknak kell meghatározniuk, hogy mely közterületen rendelik el a kötelező maszkviselést.

Néhány városban és budapesti kerületben és már meg is született a döntés – számolt be szerdán a 24.hu.

Kecskeméten, Szegeden és Esztergomban hat éves kor felett minden közterületen kötelező lesz maszkot hordani (a kormányrendelet szerint mindenhol kivételt jelentenek ez alól a parkok és a zöldterületek, valamint ha valaki sporttevékenységet végez).

Sopronban is a város teljes belterületén viselni kell a maszkot, kivéve a játszótéren és a kutyafuttatóban (az indoklás szerint ezeket zöldterületnek veszik).

Székesfehérváron ezzel szemben éppen a játszótereken (a gyermeket kísérő felnőttek számára) és kutyafuttatókban kötelező a maszk, ezen kívül csak a történelmi belvárosban, valamint a buszmegállókban, pályaudvarokon.

Gödöllőn is differenciált szabályokat hoztak, ott szintén a játszótereken és kutyafuttatókban, valamint a piacon (beleértve a szabadtéri árusítóhelyeket is), a tömegközlekedési eszközök szabadtéri várakozóhelyein, és az iskolák előtti területen a reggel 7 és 8 óra között, valamint 15 és 17 óra között kell maszkot húzni.

Dunakeszin a Casalgrande tér lépcsővel határolt részén, illetve a buszmegállókban és vasútállomásokon teszik kötelezővé a maszkviselést.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a legtöbb fővárosi kerületben szintén az a döntés született, hogy hat éves kor felett minden közterületen kötelező lesz maszkot hordani.

A II. kerületben, a XIII. kerületben, Erzsébetvárosban, Terézvárosban, Csepelen, Újbudán, Kispesten, Pestszentlőrinc-Pestszentimrén, Soroksáron és Pesterzsébeten a friss szabályokat már be is jelentették az önkormányzatok.

Budapesten az újpesti önkormányzat konzultációt indított a kérdésről a Facebookon, a hegyvidéki önkormányzat pedig járványügyi szakemberekkel folytatott megbeszélés után szintén a lakosok véleményének figyelembe vételével hozza majd meg a döntését – közölték a Telexszel.

Az I. kerületben differenciált szabályokat hoznak. Az érintett területek kijelölése még folyamatban van. Amint a lista végleges, azonnal tájékoztatják a lakosságot, addig is azt javasolják, hogy mindenhol, ahol a szűk családjukon kívül mással is találkoznak, viseljenek szájat és orrot eltakaró maszkot, áll a kerület közösségi oldalán – írja a Telex.

A lista folyamatosan bővül.

Közben a főpolgármester egyeztetne a kerületekkel a védekezésről

A főpolgármester egyeztetést javasol a budapesti kerületek vezetőivel azért, hogy közös szabályozással tudják erősíteni a koronavírus-járvány elleni védekezést.

Karácsony Gergely kedden, a Facebookon közzétett bejegyzésében abszurdnak nevezte, hogy Budapesten a közterületi maszkviselés szabályainak megalkotását a huszonhárom kerületi polgármester felelősségébe utalták, mert így szinte lehetetlen a városra egységes szabályozást megalkotni.

Emellett a "botrányosan későn megjelent kormányrendelet továbbra sem szól egy szót sem a járvány kezelésének egyik legfontosabb eleméről, a tesztkapacitások bővítéséről, a tanárok, iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozók önkéntes és ingyenes szűréséről" – tette hozzá.

A főpolgármester szerint, miközben életeket kell menteni, a kormány a vagyonát menti alkotmánymódosítással.

"Miközben a járványt kell kontrollálni, a kormány az ellenzék választási lehetőséget akarja kontrollálni a választási törvény módosításával" – fűzte hozzá. Karácsony Gergely úgy fogalmazott, ennek semmi köze a felelős kormányzáshoz, "ennek az alávalósághoz van csak köze".

A főpolgármester jelezte továbbá, folytatják Budapest szűrési programját, bővítik a tesztkapacitásokat, fokozzák a szűrést a szociális intézményekben, és felkészülnek a pedagógusok, iskolai dolgozók szűrésére a kerületekkel közösen.

Forrás: 24.hu, Telex

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Csak ámulok és bámulok ezen a sok sületlenségen. Hol a ló egyik oldalán hol a másikon vagyunk.
Nessy
@simmering73: Miért nem lehet egységes egy jogszabály? Vagy érezzék az önkormányzatok, hogy milyen nagyon önállóak? Komolyan mondom az őskáosz ehhez képest maga az átlátható, világos rendszer volt. Vajúdnak a hegyek és születik egy kisegér.
Csizmás Kond
Egy normálisan gondolkodó ember ilyen vírusos időben erőltetés nélkül felrakja a maszkot és nem várja hogy más kelljen figyelmeztesse a saját egészségének a megvédésére.
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: ha normálisan gondolkodó emberek lennének...a ducéd már kötél végén lengedezne
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: Pali te megfertőződtél...vagy csak szarul megy a kötélverő üzemed ?
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: semmi bajom...remélhetőleg orbánnak lesz hamarosan...kicsit elszaladt vele a ló...
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: ...szerintem biztos van bajod...itt arról van szó, hogy hol kell kötelezően maszkot viselni, te pedig akasztani akarod Orbánt...és az is hogy azt állítottad előbb hogy Orbán az én ducém...ez már egyedül elég ok arra hogy kételkedjek az egészégi állapotodban.
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: ha úgy jobb neked...és a normálisan gondolkodókról volt szó...szerinted maszkot hordanának...szerintem meg mást...
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: Igy van Pali, a normálisan gondolkodókról van szó...mert a normálisan gondolkodó nem csak azért hord maszkot az ilyen fertőzős időkben mert kötelessége vagy fél hogy megfertőződik vagy megbüntetik, hanem azért is mert azzal másokat is esetleg megvéd ha netalán ő fertőzött de nem tud róla...ilyen egyszerű és nem is kell ezért senkit felakasztani
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: igazad is lehetne...csak ez egy marhaság...majd meglátod,semmit nem fog javulni a járványhelyzet...
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: Ahhoz hogy javuljon a helyzet szintén értelmes felfogás szükségeltetik és nem folytonos ellenlábaskodás.
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: a maszkoknak semmi köze a járvány terjedéséhez...ha lenne...akkor már Svédországban nem élne senki...ehelyett ott nincs "második hullám"
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: A maszkoknak nincs csak azoknak akik maszk nélkül betegen köhögnek bele a világba. A maszk nem semlegesít csak tehetsége szerint gátol...na de ezen nincs értelme vitatkozni...és Svédországban is viselték a maszkot csak te innen nem láthattad.
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: nem volt kötelező...nem zártak be semmit...hagyták kialakulni a nyáj immunitást...nincs is most gondjuk...egy hónap alatt nincs annyi halottjuk mint nálunk egy délután.
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: Ezt a mesét ismételgeted mint a miatyánkot...unalmas és nem igaz...vagy nem olvasol eleget vagy direkt mondasz ilyeneket.
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: ez nem mese...tény..utána nézhetsz az adatoknak...persze...ti nem szeretitek a tényeket
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: ...mi ez a többeslátás...veled tényleg gondok kezdtek lenni...na de hol lehet megnézni, hogy a svédek nem használnak maszkot ?
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: "Szerinte nem fenntartható a drasztikus karantén váltogatása a nyitással, amit újabb szigorítás követhet. Nem lehet hol kinyitni, hol bezárni az iskolákat és az éttermeket. Egyszer-kétszer meg lehet próbálni, de hosszú időn át ez nem járható út. Svédországban jóval kevesebb maszkot hordó embert látni, mint bárhol máshol, amire Tegnell magyarázata az, hogy a maszk viselése is a könnyű, gyors megoldást ígérő módszerek közé tartozik, ami nem működik. "
Borsodi
Még egy ok a büntetésre,meddig tűrjük mit gondolnak? A boltban egy anyuka száján volt a maszk rögtön megbüntették [30000ft] jó ha ennyit keres egy hónapban. Inkább halljon éhen mint elkapja a náthát.
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: Pali, én már kinőttem a szabadeurópanesékből...
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: A karanténnal meg az baj, hogy míg a zunió próbálja a gazdaságát megmenteni bármi áron addig a tagországok nem tudnak tökéletes karantént véghezvinni, ezért ilyen váltogatós az egész. Szerintem addig nem szabadott volna engedni a sétafikálást amíg nincs kijelentve hogy vége a járványnak.
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: akkor nézd át a svéd lapokat...olvashatod angolul is...
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: Mennyivel megbízhatóbbak a svéd lapok mint akár a magyar ,
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: most viccelsz???...ott a közmédia ,valóban közmédia...nem párt propaganda osztály...
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: Pali a szabadeurópa micsoda,...egy nyugati dogmadumagép, ugyanúgy fújja amagáét mint bármelyik más.
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: az lehet, de a tények tények maradnak...felmehetsz a hivatalos svéd covid oldalra is!!
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: Pali, nem érdekelnek a svédek, engem csak az érdekel mi van itt. ...mert itt rengeteg felelőtlen ember van, és azok ellen kell védekezni.
simmering73
Kutyafuttatóban miért? Nem a gazdit futtatja a kutya és nem a gazdi csahol.
simmering73
Svédország: tegnapelőtt 4562 fertőzött, tegnap 4296 fertőzött.
Magyarország: tegnapelőtt 4140 fertőzött, tegnap 3945 fertőzött.
A halálesetek viszont minimálisak.
www.kepfeltoltes.eu/images/2020/11/12/686corona_sweden.jpg
www.worldometers.info/coronavirus/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.