Az Európai Unió nagy részén súlyosabb a helyzet, mint Magyarországon: az egymillió lakosra vetített adatok szerint a fertőzöttek száma alapján a 10. helyen, az elhunytak száma alapján a 15. helyen áll az az unióban az ország – közölték csütörtökön a koronavirus.gov.hu-n.

A magyar kormány szerint az EU nagy részén jóval súlyosabb a járványhelyzet, mint nálunk
Fotó: Youtube

A kormányzati honlapon azt írták, az egyes országok járványhelyzetét a járványadatok átfogó összehasonlításával és "a legszélesebb intervallumban érdemes értékelni", a napi adatok összehasonlítása ugyanis sok esetben nehéz, mivel az államok hatóságainak adatközlési szokása eltérő.

Megismételték, hogy a fertőzötteknél továbbra is "a 10. legjobb helyen" áll Magyarország, az uniós átlag továbbra is másfélszerese a magyar adatnak.

Hozzátették: Magyarországot az egymillió lakosra vetített fertőzöttek száma alapján az EU-tagállamok közül megelőzi Belgium, Csehország, Luxemburg, Spanyolország, Franciaország, Hollandia, Szlovénia, Ausztria, Portugália, Horvátország, Olaszország, Románia, Svédország, Lengyelország, Málta, Szlovákia és Írország.

Kitértek arra is: a tagállamok más-más módszertant használnak a fertőzésben elhunytak számának közlésében. "Fontos tudni, hogy Magyarország az egyik legátláthatóbb és legnyíltabb adatközlést folytatja, hiszen minden olyan elhunytat közöl, aki igazolt koronavírus-fertőzött volt, még akkor is, ha a közvetlen halálok nem a vírusfertőzés, hanem valamilyen meglévő alapbetegség" – hangsúlyozták.

A járvány kezdete óta csütörtökig 2784 elhunytat regisztráltak koronavírus-fertőzéssel, többségük idős, krónikus beteg, átlagéletkoruk 76 év.

Az eddigi elemzések szerint az elhunytak mindössze 7 százalékánál nem tudni meglévő társbetegségről.

A magyar kórházak automatikusan jelentik, ha koronavírus-fertőzött hunyt el náluk, ennek köszönhetően az elhunytak adatközlése "nagyjából naprakész", és – az adatok ellenőrzése után – 24-48 órán belül megjelennek a számok a hivatalos statisztikában – tudatták.

Ez – a közlemény szerint – sok európai országban nem így van, például Spanyolországban előfordul, hogy még most is a tavaszi hullámban elhunytak kerülnek be a statisztikába.

Közölték azt is, Magyarország az egymillió lakosra jutó elhunytak számában "az uniós középmezőnyben van, a 15. legjobb az EU-ban". A magyar elhunytak aránya nagyjából az uniós átlag fele. Belgiumban, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Svédországban, Csehországban, Hollandiában, Romániában, Írországban, Luxemburgban, Szlovéniában, és Portugáliában is rosszabb a helyzet – hangsúlyozták.

(MTI)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
@Shikarescu:Röhögnek is rajtunk Nyugaton...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Az agyhalottakkal kitömött kormány elhiszi ezeket és úgy jár el, hogy addig mondják míg a birkák is elhiszik.
csipetke
Sanos ezeknek fingjuk sincs,hogy itthon mennyire sz@r a helyzet, így összehasonlítani sem tudják,hogy máshol mi van.Nem kell már csak pár nap,hogy itt is el kell majd döntenie az orvosnak,hogy ki maradjon életben. Hiába vannak itt a lélegeztetőgépek,ha nincs aki kezelje.Ez viszont egyértelműen orbán vétke,mert nem kapott észbe,mikor az orvosok tömegesen menekültek el ebből a nyomorult országból.
kissé felnőttem
És akkor most ezen kéne siránkozni, agyalódni vagy aki ezzel dicskszik arról alakul ki a vélemény? nézzünk már a számok mögé is .Ki mit forditott egészségügyre?/ év (10 évük lett volna ) az ágy egyéb leépitésen kivül orvos-nővér elvándorlásra? léptek e? ugyan, ellenzéki riogatásnak kezelték. Épp a legnagyobb szélviharban kell a tetőzetet átalakitani ? analfabéta ötlet, eddig nem volt se fontos se sürgős ?? akkor nem tanmeséket kéne adagolni hanem szakemberekkek konzultálni maradt még hozzáértő, mégha nem is pártszimpatikus mind. Eddig azt hallottuk a tudás számit ? ez is lózung marat a kiszes érából. nosza mutassák meg na nem Hollikkra gondoltam őt kihagynám mert vadakat mesél magyarázza ami nem fontos a kérdést sem fogja fel valamit válaszol aminek semmi köze a kérdéshez na de 1,5 millióért luxus ám
RonaGyuri
persze ezt csak az itthoni birkáknak megy el! =))
division
Majdnem jó a védekezés, csak két dolog van, ami nem: Jó egy hónappal előbb kellett volna, ill. az általános iskoláknál is digitális oktatásra kellett volna áttérni. Mondjuk ez utóbbi szerintem elnézve a helyzetet meglesz, én már a héten sem voltam hajlandó őket bevinni, megtanítom nekik amit kell, elvégre mi is itthon vagyunk a covid miatt (sajnos).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.