Az Európai Unió nagy részén súlyosabb a helyzet, mint Magyarországon: az egymillió lakosra vetített adatok szerint a fertőzöttek száma alapján a 10. helyen, az elhunytak száma alapján a 15. helyen áll az az unióban az ország – közölték csütörtökön a koronavirus.gov.hu-n.

A magyar kormány szerint az EU nagy részén jóval súlyosabb a járványhelyzet, mint nálunk
Fotó: Youtube

A kormányzati honlapon azt írták, az egyes országok járványhelyzetét a járványadatok átfogó összehasonlításával és "a legszélesebb intervallumban érdemes értékelni", a napi adatok összehasonlítása ugyanis sok esetben nehéz, mivel az államok hatóságainak adatközlési szokása eltérő.

Megismételték, hogy a fertőzötteknél továbbra is "a 10. legjobb helyen" áll Magyarország, az uniós átlag továbbra is másfélszerese a magyar adatnak.

Hozzátették: Magyarországot az egymillió lakosra vetített fertőzöttek száma alapján az EU-tagállamok közül megelőzi Belgium, Csehország, Luxemburg, Spanyolország, Franciaország, Hollandia, Szlovénia, Ausztria, Portugália, Horvátország, Olaszország, Románia, Svédország, Lengyelország, Málta, Szlovákia és Írország.

Kitértek arra is: a tagállamok más-más módszertant használnak a fertőzésben elhunytak számának közlésében. "Fontos tudni, hogy Magyarország az egyik legátláthatóbb és legnyíltabb adatközlést folytatja, hiszen minden olyan elhunytat közöl, aki igazolt koronavírus-fertőzött volt, még akkor is, ha a közvetlen halálok nem a vírusfertőzés, hanem valamilyen meglévő alapbetegség" – hangsúlyozták.

A járvány kezdete óta csütörtökig 2784 elhunytat regisztráltak koronavírus-fertőzéssel, többségük idős, krónikus beteg, átlagéletkoruk 76 év.

Az eddigi elemzések szerint az elhunytak mindössze 7 százalékánál nem tudni meglévő társbetegségről.

A magyar kórházak automatikusan jelentik, ha koronavírus-fertőzött hunyt el náluk, ennek köszönhetően az elhunytak adatközlése "nagyjából naprakész", és – az adatok ellenőrzése után – 24-48 órán belül megjelennek a számok a hivatalos statisztikában – tudatták.

Ez – a közlemény szerint – sok európai országban nem így van, például Spanyolországban előfordul, hogy még most is a tavaszi hullámban elhunytak kerülnek be a statisztikába.

Közölték azt is, Magyarország az egymillió lakosra jutó elhunytak számában "az uniós középmezőnyben van, a 15. legjobb az EU-ban". A magyar elhunytak aránya nagyjából az uniós átlag fele. Belgiumban, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Svédországban, Csehországban, Hollandiában, Romániában, Írországban, Luxemburgban, Szlovéniában, és Portugáliában is rosszabb a helyzet – hangsúlyozták.

(MTI)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
@Shikarescu:Röhögnek is rajtunk Nyugaton...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Oposit
A magyar "kormány" szerint. Ezt tegyük hozzá sokszor. Például, amikor az eü helyzetét mérjük össze. Meg úgy általában.
Qqberci
@Shikarescu:Röhögnek is rajtunk Nyugaton...
Gazella
Ostoba féreg!! Amikor alig megy a tesztelés!!!
kissé felnőttem
azért egy kicsivel én tovább számoltatnám pld. egy szakorvosra hány beteg jut unios szinten és magyarra?
ápolóa szintén lélegeztető gépeket kezelő technikusok ???
ne a cichológusológus intézze meg ( pszihológus ) se.
a szemspecialista meg éppen gasztró enterólógus: Mert az kb nincs gégész a majd elvégzi a bányász ja már szénbánya se akad lassan. Mert fura ám orvos orvos egyre megy? lazán magyarul beteg a szíved menj szájsebészhez ,ilyen alapon akkor Grázba sem kéne menni mert ott is akkor???
colibri
Persze, hogy mindenütt (főleg nyugaton) nagyon sz@r a helyzet, de itt nálunk minden a legeslegjobb. Halvány lila ibolyája nincs azokról az egészségügyi/járványügyi dolgokról, amikről naponta zagyvál. Lehet, hogy egy szinten vannak Ceciliával?
justhpeter
Az agyhalottakkal kitömött kormány elhiszi ezeket és úgy jár el, hogy addig mondják míg a birkák is elhiszik.
csipetke
Sanos ezeknek fingjuk sincs,hogy itthon mennyire sz@r a helyzet, így összehasonlítani sem tudják,hogy máshol mi van.Nem kell már csak pár nap,hogy itt is el kell majd döntenie az orvosnak,hogy ki maradjon életben. Hiába vannak itt a lélegeztetőgépek,ha nincs aki kezelje.Ez viszont egyértelműen orbán vétke,mert nem kapott észbe,mikor az orvosok tömegesen menekültek el ebből a nyomorult országból.
kissé felnőttem
És akkor most ezen kéne siránkozni, agyalódni vagy aki ezzel dicskszik arról alakul ki a vélemény? nézzünk már a számok mögé is .Ki mit forditott egészségügyre?/ év (10 évük lett volna ) az ágy egyéb leépitésen kivül orvos-nővér elvándorlásra? léptek e? ugyan, ellenzéki riogatásnak kezelték. Épp a legnagyobb szélviharban kell a tetőzetet átalakitani ? analfabéta ötlet, eddig nem volt se fontos se sürgős ?? akkor nem tanmeséket kéne adagolni hanem szakemberekkek konzultálni maradt még hozzáértő, mégha nem is pártszimpatikus mind. Eddig azt hallottuk a tudás számit ? ez is lózung marat a kiszes érából. nosza mutassák meg na nem Hollikkra gondoltam őt kihagynám mert vadakat mesél magyarázza ami nem fontos a kérdést sem fogja fel valamit válaszol aminek semmi köze a kérdéshez na de 1,5 millióért luxus ám
RonaGyuri
persze ezt csak az itthoni birkáknak megy el! =))
division
Majdnem jó a védekezés, csak két dolog van, ami nem: Jó egy hónappal előbb kellett volna, ill. az általános iskoláknál is digitális oktatásra kellett volna áttérni. Mondjuk ez utóbbi szerintem elnézve a helyzetet meglesz, én már a héten sem voltam hajlandó őket bevinni, megtanítom nekik amit kell, elvégre mi is itthon vagyunk a covid miatt (sajnos).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.