Közel 300 milliárd forintot vont ki a Gazdaságvédelmi Alapból szerdai döntésével a kormány. Ebből az átcsoportosításból a legtöbbet a Pénzügyminisztérium és a Külügyminisztérium kapta, mindkét esetben vállalati beruházási programokra mehet az összeg.

Az éjjel megjelent Magyar Közlönyben megjelent határozatok alapján az átcsoportosításból a legtöbbet a Pénzügyminisztérium és a Külügyminisztérium kapta, mindkét esetben vállalati beruházási programokra.

Százmilliárdokat szórt ki a költségvetésből éjjel a kormány

Ezzel a Portfolio gyűjtése szerint 2379 milliárd forint fölé emelkedhetett az alap"terhére kifizetett összeg (7 hónap alatt). Ez a kiadás így összesen már 2,5-szeresét jelenti az eredeti 923 milliárd forintos előirányzatnak. Az alapban már rég nincs fedezet, írja a portál, mely tételesen is összeszedte, mit, hova csoportosított a kabinet:

– A legnagyobb tételt, 80 milliárd forintot a Pénzügyminisztérium kapta nagyvállalati beruházási támogatások finanszírozására.

– Újabb 70 milliárd forinttal növekszik a Külgazdasági és Külügyminisztérium "koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatás" kerete.

– 47,7 milliárd forinthoz jutott a külügy a külgazdasági fejlesztési célelőirányzatra.

– 35 milliárd forintot szintén a külügy kapott a határon túli gazdaságfejlesztési programok támogatására.

– 18 milliárd forintot juttat a kormány a Miniszterelnökség Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások jogcímére, felhalmozási célú kiadásokra.

– Újabb 16 milliárd forintot csoportosított át a kormány a Miniszterelnöki Kabinetiroda turisztikai fejlesztési célelőirányzatára.

– 9,3 milliárd forint megy a Belügyminisztériumnál a kormányzati infokommunikációs szolgáltatások dologi kiadásaira.

– 4,9 milliárd forint jut az EMMI-nek a Betegápoló Irgalmasrend projektjeinek finanszírozására.

– 3,9 milliárd forintot a Miniszterelnökség Kulturális örökségvédelmi szakmai feladatok finanszírozására.

– Mindezeken túl a kormány ugyanezzel a határozatával 17,4 milliárd forinttal csapolta meg az általános költségvetési tartalékot,

– a Járvány Elleni Védekezési Alapot 2,7 milliárd forinttal, a Központi Maradványelszámolási Alapot pedig 6 milliárd forinttal csökkentette.

A portál szerint a kormány egy másik rendeletéből pedig az is kiolvasható, hogy a HEPA által felügyelt Nemzeti Exportvédelmi Programhoz további 50 milliárd forintnyi forrást tervez rendelni a kormány. A határidő azonnal, így az 50 milliárd forinttal fog megemelkedni a Külpiaci Növekedési Támogatás keretösszege.

Cikk- és címlapkép: MTI/Kovács Tamás

(portfolio.hu)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
""A szorgalmas 133.""
(A tanácsköztársasági jelszó után szabadon)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
""A szorgalmas 133.""
(A tanácsköztársasági jelszó után szabadon)
Madácsi Pali
Miniszerálnok úr! Magyarázza már el, hogyan segíti a járvány elleni védekezést a COVID vészhelyzet alattatt a védekezési alap csökkentése? Mit lendít a járványhelyzeten a választási törvény átírása, vagy az, hogy "az apa férfi"? Talán arra számít, hogy a virus halálra röhögi magát? Méltatlan a hivatalához! Nem a pandémia és a velejáró gazdasági válság elhárításával foglalkozik.
Qqberci
Ezek komolyan azt hiszik, hogy ha éjjel lopnak, az nem látszik?...
simmering73
Matolcsynak már megint megtetszett valami?
Jozefina
EZek tényleg patkányok??? Csak éjszaka garázdálkodnaak??? Jó lenne már tudni azt is, hogy mindezt a rengeteg pénzt, honnét kerítik elő??? Meg amitt eddig is szét szórtak!!! Egyáltalán van rá fedezet???
Az meg egyszerűen felfoghatatlan, hogy :" a Járvány Elleni Védekezési Alapot 2,7 milliárd forinttal" csökkentette!!!
jesz
...a Braziliától vásárolt 2 db légitankolásra is alkalmas katonai szállítógép, és annak kiszolgáló vonzatai(képzés, elhelyezés, szerviz)baromira titkosak..valószínű, hogy az állunk leesne az ártól.
És még néhány, most fel nem tüntetett beruházás árától..
ómió
És tessék mondani, a "vállalati beruházási programok", az valahol nem "gazdaságvédelem"? Vagy le kell hazudni?
justhpeter
Sajnálom a képviselőket, annyit dolgoznak, hogy éjszaka is komoly döntéseket kell hozniuk.
Nessy
Az egyik oldalon tönkreteszik az önkormányzatokat, százezrek maradnak támogatás nélkül, mert ugyebár mi a munkáért fizetünk, de templomot építünk, támogatjuk a határon túli gazdaságot stb. Matolcsy "nagy beruházásai" kastély, volt Pósta palota, műkincs, nagy értékű ingatlan vásárlás.
Nessy
@justhpeter: Remélem ők legalább időben megkapják az éjszakai túlmunka bérüket, pótlékkal együtt! Szoktak ezek a választóik szemébe nézni???Vagy csak átadásokon, propaganda rendezvényeken, meghívott közönség előtt jelennek meg!
kereső
@justhpeter: Milyen képviselők? Különleges jogrend van - kormányrendelet van. A kormány fel van hatalmazva 90 napra-erre is./és gyakorlatilag mindenre/. A parlament nálunk szépség flastrom.
Lepényleső
Á de hogy,- szórta azt? Hiszen híveinek közpénzből így nyújt malaszt?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.