"Ha azt állítod, hogy az igazságszolgáltatás független és a média szabad, akkor nincs semmi félnivalód. Kérlek, add a beleegyezésedet a megállapodásokhoz!" – üzente Orbán Viktornak Manfred Weber.

Keményen bírálta Orbán Viktort az EPP frakcióvezetője egy interjúban.

Manfred Weber szerint ha nem lenne járvány, az Európai Néppárt (EPP) politikai gyűlése már döntött volna a Fidesz kizárásáról

- erről a Népszava cikke szerint a De Standaard című flamand lapnak beszélt a párt európai parlamenti frakcióvezetője. A CSU bajor politikusa azt is hozzátette:

erről érlelődik a döntés, Orbán Viktor ugyanis eheti akciója miatt folyamatosan veszít a támogatottságából.

A magyar miniszterelnök megakadályozta a döntést az EU következő hétéves költségvetéséről és a helyreállítási alapról, miután a tagállamok képviselői minősített többséggel elfogadták, hogy az uniós pénzek kifizetését a jövőben a jogállamisági feltételek teljesülésétől tegyék függővé. Weber úgy látja: az erről szóló tárgyalást nem lenne szabad újranyitni.

Mint ismert, Magyarország Lengyelországgal együtt az uniós támogatások kifizetését a jogállam érvényesítéséhez kapcsoló szabályok miatt blokkolja az Európai Unió következő hosszútávú költségvetéséről és helyreállítási alapjáról megszületett megállapodásokat.

A másfél éve felfüggesztett Fidesz kizárását hónapokkal ezelőtt 14 tagpárt kezdeményezte, ami több mint elég ahhoz, hogy az Európai Néppárt döntésre vigye az ügyet. A szavazást azért nem tudják megejteni, mert a politikai gyűlést a Covid-19 nyomán bevezetett szigorítások miatt lehetetlen összehívni – emlékeztet a Népszava.

A kérdésre, hogy a Fidesz elnökének mennie kell-e az EPP-ből, Weber azt mondta: Orbán még mindig bebizonyíthatja, hogy a megoldások híve, és üzent a magyar kormányfőnek:

Ha azt állítod, hogy az igazságszolgáltatás független és a média szabad, akkor nincs semmi félnivalód. Kérlek, add a beleegyezésedet a megállapodásokhoz!

Az interjúban a bajor politikus megerősítette, hogy a néppárti frakció nem hajlandó újratárgyalni a jogállami feltételrendszerről a kormányokkal kötött megállapodást.

Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy Weber az újságnak azt állította: ha a jogállami mechanizmus rendelkezéseinek megfelelően a kormányközi EU Tanácsban majd megszületik egy szankciós döntés a kifizetések felfüggesztéséről, akkor az érintett tagállam az Európai Bírósághoz fordulhat jogorvoslatért.

Ami a Magyarország ellen folyó, 7. cikk szerinti eljárás lezárását illeti, Weber szerint a lassú folyamat semmilyen eredményt nem hozott, így nem látna problémát abban, ha véget érne. Orbán sürgeti a lezárást, miközben a magyar kormány az Európai Bíróságon támadta meg az elindítást is, mondván, az erről szóló európai parlamenti döntés valójában nem a szükséges kétharmados arányban született meg. Akkor – vagyis a Sargentini-jelentésről szóló voksoláskor – Manfred Weber az eljárás elindítását támogatta.

Forrás: Népszava, 24.hu, HVG

Címlapkép: MTI/Szecsődi Balázs

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
Ha aláírja itthon veszti el a táborát...A zunió nem az atyauristen hogy ne lehessen neki ellentmondani, és az a jogállamiság amit ők erőltetnek nem csupán a sajtó vagy az igazságszolgáltatás törvényeit firtatja sőt az csak többedosztályú kérdés hanem a ferdeházasság a ferdegyereknevelés a migránsbefogadás és hasonló beteges soroselvek amit normális ember nemtud csak úgy lenyelni...és weber egy kétszínű görény, aki a szemedbe mosolyok és hátadmögött a kést döfi beléd.
kissé felnőttem
add a szavad ! " mond mit érlel annak a sorsa kinek a bajuszán nem billeg morzsa " 8 millió nem hisz ám a mesékben
tudode
Fütyül mindenki közepébe a piros pacsis pasi, küzd a narancsköddel, miközben a vírus teszi a dolgát
.
-----Orbán: Küzdünk az iskolákban és az óvodákban, hogy ne kelljen őket bezárni (videó)
.
24.hu/belfold/2020/11/23/koronavirus-orban-teszteles/
---------------------------------
.
Ahelyett, hogy átadná a szakembereknek a terepet, nyomja a süket dumáját!
.
A mai napra rendelt pogány evangélium is megvót!
jesz
nem zár ki senki senkit sehonnan...az unió döntéshozói pont olyan impotens alkalmatlan bagázs, mint itthon a parlamenti büfében éldegélő ellenzék...alkalmatlan mindkettő...

E hír olvastán Orbán hátradőlt, kért egykávét, alján némi rummal(csak az íze kedvéért..)
ómió
Ó, Weber efftárs! Ezt a gumicumit már az ovisok se cumiznák!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.