"Ha azt állítod, hogy az igazságszolgáltatás független és a média szabad, akkor nincs semmi félnivalód. Kérlek, add a beleegyezésedet a megállapodásokhoz!" – üzente Orbán Viktornak Manfred Weber.

Keményen bírálta Orbán Viktort az EPP frakcióvezetője egy interjúban.

Manfred Weber szerint ha nem lenne járvány, az Európai Néppárt (EPP) politikai gyűlése már döntött volna a Fidesz kizárásáról

- erről a Népszava cikke szerint a De Standaard című flamand lapnak beszélt a párt európai parlamenti frakcióvezetője. A CSU bajor politikusa azt is hozzátette:

erről érlelődik a döntés, Orbán Viktor ugyanis eheti akciója miatt folyamatosan veszít a támogatottságából.

A magyar miniszterelnök megakadályozta a döntést az EU következő hétéves költségvetéséről és a helyreállítási alapról, miután a tagállamok képviselői minősített többséggel elfogadták, hogy az uniós pénzek kifizetését a jövőben a jogállamisági feltételek teljesülésétől tegyék függővé. Weber úgy látja: az erről szóló tárgyalást nem lenne szabad újranyitni.

Mint ismert, Magyarország Lengyelországgal együtt az uniós támogatások kifizetését a jogállam érvényesítéséhez kapcsoló szabályok miatt blokkolja az Európai Unió következő hosszútávú költségvetéséről és helyreállítási alapjáról megszületett megállapodásokat.

A másfél éve felfüggesztett Fidesz kizárását hónapokkal ezelőtt 14 tagpárt kezdeményezte, ami több mint elég ahhoz, hogy az Európai Néppárt döntésre vigye az ügyet. A szavazást azért nem tudják megejteni, mert a politikai gyűlést a Covid-19 nyomán bevezetett szigorítások miatt lehetetlen összehívni – emlékeztet a Népszava.

A kérdésre, hogy a Fidesz elnökének mennie kell-e az EPP-ből, Weber azt mondta: Orbán még mindig bebizonyíthatja, hogy a megoldások híve, és üzent a magyar kormányfőnek:

Ha azt állítod, hogy az igazságszolgáltatás független és a média szabad, akkor nincs semmi félnivalód. Kérlek, add a beleegyezésedet a megállapodásokhoz!

Az interjúban a bajor politikus megerősítette, hogy a néppárti frakció nem hajlandó újratárgyalni a jogállami feltételrendszerről a kormányokkal kötött megállapodást.

Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy Weber az újságnak azt állította: ha a jogállami mechanizmus rendelkezéseinek megfelelően a kormányközi EU Tanácsban majd megszületik egy szankciós döntés a kifizetések felfüggesztéséről, akkor az érintett tagállam az Európai Bírósághoz fordulhat jogorvoslatért.

Ami a Magyarország ellen folyó, 7. cikk szerinti eljárás lezárását illeti, Weber szerint a lassú folyamat semmilyen eredményt nem hozott, így nem látna problémát abban, ha véget érne. Orbán sürgeti a lezárást, miközben a magyar kormány az Európai Bíróságon támadta meg az elindítást is, mondván, az erről szóló európai parlamenti döntés valójában nem a szükséges kétharmados arányban született meg. Akkor – vagyis a Sargentini-jelentésről szóló voksoláskor – Manfred Weber az eljárás elindítását támogatta.

Forrás: Népszava, 24.hu, HVG

Címlapkép: MTI/Szecsődi Balázs

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gazella
na dagadék lecke feladva! Kirúgnak vagy kirúgnak!!! Csak pont az országgal baszol ki!
Béla333
Azt kell látni, hogy Orbán csapdában van: nem mehet bele abba, hogy jogállami kritériumokhoz kössék a potya pénzeket, hiszen az egész maffia a zsarnokságra és a bűnre épül.
Ha belemenne a demokratikus elvekbe, akkor mindenki számára egyértelművé válna, hogy nem lesz pénz, mert nálunk nincs jogállam, nincs demokrácia. Egyértelműen kiderülne, hogy a király meztelen.
Ez az egész maffia rendszer bukását hozná magával, ezért nem tehet mást Orbán, mint hogy elutasít mindent, ami demokratikus, ami jogállami. Kerül amibe kerül.
Csak rajtunk múlik, hogy ezt szó nélkül hagyjuk-e, vagy kinyitjuk végre a szánkat!
SystemError
Zsákutcában a legveszélyesebb a kapálódzó patkány, mert ki akarja rágni magát és inkább rántja magával az országot, mint hogy feladná. Nem tudom, hogy létezik-e még önálló nemzetvédelem, de én a helyükben már nagyra nyílt szemekkel nézném az embert... Legyen Orbán után bárki, örök tanulságnak kell lennie, hogy a fékek és ellensúlyok rendszerének alapvető jogállami kritérium. Nem követheti el ez az ország még egyszer, hogy bárki ilyen hatalommal kormányozzon. Én ilyen téren már senkiben nem hiszek. Egy hétköznapi szerződést sem azért írunk meg, mert nincs meg a jóhiszeműség.
SystemError
Amúgy őszintén mondom, hogy a jobboldalnak lassan el kéne gondolkodni egy Orbán utáni "egészséges" világban. Vagy majd végignézik, ahogy Orbán az egész jobboldalt magával rántja. Egy egészséges országban, ahol demokrácia van ott sokszínűség van. Mi is a mai jobboldal, a fidesz, aki kis gömböcként felfalt vagy megvett minden pártot..Orbán után mi lesz ebből... Pálinkás már ezt régen felismerte...
teuton
Csaxólok... Az EU-Bíróságon a magyar kormány eddig MINDEN pert elvesztett, milliárdos költséggel és kártérítésekkel, amiket persze közpénzböl fizettek. Az egyetlen elöny csak az idönyereségböl származott, mert a pertindítástól az ítéletig évek teltek el, vesztenivaló nem volt, mert nem saját zsebre ment,. Azalatt pedig lehetett tovább lopni...
Clavigo
Duma...Már rég ki kellett volna baszni onnan,,ezt a felsőcsutkai putris ringlispír kezelőt... De hát ,,ugye a szavazatok...
tudode
Az ország sara az, hogy egy piros pacsis pasira bízta az ország bukszáját, akinek megvalósult gyermekkori álma is
.
----- Elfogadták Orbán álmát, a rendeleti költségvetést
24.hu/fn/gazdasag/2016/03/23/elfogadtak-orban-almat-a-rendeleti-koltsegvetest/
.
"""Egyedül a (mindenkori) miniszterelnök kezébe került a költségvetési előirányzatok és a kötelezettségvállalások kérdése.""
------------------------------------
.
Bebiztosította magát, mert nem szereti, hogy az IMF, az EU ellenőrizze, hogy mire költi a lóvékat azzal, hogy
.
---- Dübörgünk – 900 milliárd forint hitelt vett fel a kormány
muon.hu/duborgunk-900-milliard-forint-hitelt-vett-fel-a-kormany/
.
""""Magyarország 2,5 milliárd euró (900 milliárd forint) hosszú lejáratú hitelhez jutott a múlt héten, az Államadósságkezelő központ szerint 2021-ben lejáró devizahiteleket finanszírozná ebből az ország, ennek ellentmondva Orbán pénteken a tervezett uniós beruhazások B terveként beszélt a brutális hitelről."""
----------------------------------
.
Azzal együtt, hogy nem tudja megkülönböztetni a hokizseb lóvét, és az adófizetők lóvéját, mert övé az ország, magának építi!!! A PaksII, a kínai selyemúttal fűszerezve!!!
Lepényleső
...ejnye és bejnye,hogy gyenge lelkét meg ne sértse?
Sámannus
A független média és az igazságszolgáltatás a kényszer zubbonya a pohosnak. Tíz évig levetette magáról de most, úgy látszik ráadják. Ha sokat rombol, még böribe is juthat, vagy egy csendes orosz kisvárosba, valamelyik putyin dácsába ahol eljárhatja guggolós táncot.
nezelodo
Na várjál csak Manfred Weber, ha ilyen merészen bírálod a mi vezetőnket, majd kiplakátol az utak mentén, aztán happoghatsz! Leszel te még a világ gonoszának a Sorosnak csicskása, ha nem vigyázol, oszt "diktátorkázhatsz" napestig!
legott
bla-bla-bla
Hű, de fárasztó már ez a Weber, meg a "kemény" szavai.
Érdekből és/vagy gyávaságból nem tesztek semmit csak megy szájkarate meg a dumaszínház ezerrel.

Tudod mit, Weber? Dugd fel a kemény szavaid jó mélyen és jó keményen!
Jozefina
Covid ide, vagy oda, ha nagyon akarnák biztosan találnának lehetőséget arra, hogy összehívják az EU Néppártot és fontos kérdésekben döntés hozzanak. Többek között a fidesz kizárásáról is. Manfréd most is sak kérleli orbánt az EU, költségvetés elfogadására, holott már rájöhetett volna, hogy orbántól kérni nem lehet!!! A 7-es cikk végrehajtása is az EU tehetetlenségén múlik, holott igenis végig kellene vinni azt. Hibás mindebben személy szerint Merkel, Macron, Webber is.
Ugyanúgy mint a propellert cenzorálók is, akik hagyják, hogy kurvák uralják az oldal. A propeller is mára egy politikailag prostituált oldal lett.
Csizmás Kond
Ha aláírja itthon veszti el a táborát...A zunió nem az atyauristen hogy ne lehessen neki ellentmondani, és az a jogállamiság amit ők erőltetnek nem csupán a sajtó vagy az igazságszolgáltatás törvényeit firtatja sőt az csak többedosztályú kérdés hanem a ferdeházasság a ferdegyereknevelés a migránsbefogadás és hasonló beteges soroselvek amit normális ember nemtud csak úgy lenyelni...és weber egy kétszínű görény, aki a szemedbe mosolyok és hátadmögött a kést döfi beléd.
kissé felnőttem
add a szavad ! " mond mit érlel annak a sorsa kinek a bajuszán nem billeg morzsa " 8 millió nem hisz ám a mesékben
tudode
Fütyül mindenki közepébe a piros pacsis pasi, küzd a narancsköddel, miközben a vírus teszi a dolgát
.
-----Orbán: Küzdünk az iskolákban és az óvodákban, hogy ne kelljen őket bezárni (videó)
.
24.hu/belfold/2020/11/23/koronavirus-orban-teszteles/
---------------------------------
.
Ahelyett, hogy átadná a szakembereknek a terepet, nyomja a süket dumáját!
.
A mai napra rendelt pogány evangélium is megvót!
jesz
nem zár ki senki senkit sehonnan...az unió döntéshozói pont olyan impotens alkalmatlan bagázs, mint itthon a parlamenti büfében éldegélő ellenzék...alkalmatlan mindkettő...

E hír olvastán Orbán hátradőlt, kért egykávét, alján némi rummal(csak az íze kedvéért..)
ómió
Ó, Weber efftárs! Ezt a gumicumit már az ovisok se cumiznák!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.