Az elmúlt évtizedben ötszörösére nőtt az egyházak támogatása és Szent István-i mértékű templomépítési program keretében 130 templom épült – mondta el a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, tárca nélküli miniszter az Országgyűlés igazságügyi bizottságában tartott éves meghallgatásán hétfőn.

Semjén: ötszörösére nőtt az egyházak támogatása, egyre több gyerek tanul egyházi iskolában
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A 130 új templom mellett 2010 óta megújult 3000 templom. A 2010 előtt visszatartott összegeket megkapták az egyházak, a külhoni magyarság támogatása pedig azóta tízszeresére nőtt

- ismertette Semjén Zsolt.

Elmondta azt is: míg 2010-ben 110 ezer gyerek járt egyházi iskolába, ami a teljes közoktatás 6 százaléka volt, addig 2020-ban már 240 ezer gyermek, ami 15 százalék. 2013-ban elindult az etika-, illetve a hit- és erkölcstanoktatás, ami 2020-ban már mind a 8 osztályra kiterjed. A hit- és erkölcstant választja minden második gyermek, összesen mintegy 270 ezer. A szociális alapszolgáltatásból 2010-ben 10 százalékig, 2020-ban már 44 százalékig vették ki a részüket az egyházak – hívta fel a figyelmet.

Az egyházpolitika alapelveiről szólva kiemelte: az egyház önálló valóság, nem az állam része. Az állam és az egyház nem alá-, hanem mellérendelt. A magyar állam és az egyházak között együttműködési modell alakult ki. Az egyház és az állam elválasztása helyes, ez Magyarországon is így van, de ez nem jelenti az egyház és a társadalom elválasztását.

"Ezt az egyházpolitikát én találtam ki", és magyar modell néven Balog Zoltánnal megvalósítottuk

- jegyezte meg Semjén Zsolt.

Képviselői kérdésre válaszolva leszögezte: nincs ellentét a pápa és a magyar kormány álláspontja között a menekültek kérdésében sem. A magyar állam védelmet nyújt a menekülteknek, de ettől meg kell különböztetni a gazdasági migránsokat – fűzte hozzá.

Semjén Zsolt megjegyezte, hogy a DK "antikrisztiánus és hungarofób", egyházi iskolák elleni mesterkedése az 1950-es évekre emlékeztet, mindezek mögött a Sátántól származó istenellenesség áll.

A vadászati világkiállításra vonatkozó kérdések kapcsán a miniszterelnök-helyettes kiemelte: nem igaz, hogy 55 milliárd forintba fog kerülni az esemény, ebből az összegből a Hungexpót újítják fel, ahol az első rendezvény 2021 szeptemberében a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus lesz, majd a vadászati világkiállítás, azután pedig még számos másik rendezvény, ez tehát értelmes befektetés.

Emlékeztetett arra, hogy a 1971-es vadászati világkiállítás is mozgásteret és gazdasági sikert hozott az országnak. Semjén Zsolt elmondta, hogy gyermekként ő is ott volt, és meghatározó élmény maradt számára.

Hozzátette: épp a pandémia utáni újrakezdésben nagy szerepe lehet a jövő évi rendezvénynek.

A vadászati világkiállítás kapcsán a bizottsági ülésen Bajkai István fideszes képviselő is arról beszélt: hétévesen nagy élmény volt számára az 1971-es, kultúrateremtő rendezvény. Az egész akkori társadalom megmozdult, és ilyen lehet a 2021-es világkiállítás is.

Semjén Zsolt a Szájer-ügyre vonatkozó kérdések kapcsán azt hangsúlyozta:

a magánéletében mindenki azt csinál, amit akar, de ebből nem formálhat politikát. A folyamatban lévő alaptörvény-módosítás is arra irányul, hogy az LMBTQ-propagandát korlátozzák.

A nemzetiségi ügyekről szólva a miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy a 13 Magyarországon őshonos nemzetiség ugyanúgy a magyar nemzet integráns része, mint a határon túli magyarság. A Magyarországon őshonos nemzetiségek támogatása hatszorosára nőtt, ugyanakkor a külhoni magyarságé 2010 óta a tízszeresére.

Kérdésre válaszolva megjegyezte: Ukrajnában a legrosszabb szovjet idők jöttek elő, de a magyar állam a kárpátaljai magyarságot sosem fogja magára hagyni, minden segítséget megad nekik.

(MTI)

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Zsóti! Aztán a vadorzást meggyóntad-e már?...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Zsóti! Aztán a vadorzást meggyóntad-e már?...
voltmárjobbis
Miért kell támogatni az egyházakat? Mennyi lóvé megy a perselybe?
A perselypénz után nem kell fizetniük adót ugye?
RonaGyuri
te zsóti a sajátodból adj, ne az én adómból! =))
Nessy
Persze, hogy egyre több gyerek tanul egyházi iskolába, miután sok településen nincs más, csak egyházi iskola! Sok szülő nem tudja naponta vinni, hozni egy távolabbi településre a kisebb gyerekeket.
csak úgy....
" 130 új templom mellett 2010 óta megújult 3000 templom"
"Ezt az egyházpolitikát én találtam ki", és magyar modell néven Balog Zoltánnal megvalósítottuk" ...és erre még büszke.
volvós
Mocskos pedofgi tetves csuhás buzika zsótika...a qrwanyád !!!
Clavigo
@csak úgy...: A mi pénzünkből " büszkélkedik " ez a here...
csak úgy....
@Clavigo: ez egy ámokfutás amit ezek csinálnak!
legott
Ez egy nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon rossz és szomorú hír - a teljes sötétség felé tart Magyarország !!!

Az "Ezek mernek PAPOLNI hitről és erkölcsről?", az MAXIMÁLISAN pejoratív értelemben értendő !!!
human
"egyre több gyerek tanul egyházi iskolában"
Aha. És ezt úgy sikerült összehozni, hogy egyházi fenntartás alá vontátok a világi iskolákat! 2010 óta az iskolák hány százalékát adtátok át az egyházaknak? Nem egyre több fiatal számára lett vonzóbb az egyház, csak nem volt választásuk!

"Hátráló állami oktatás: egyre több és több egyházi iskola van"
hvg.hu/360/202025_hatralo_allami_oktatas_emelkedik_azegyhazi_iskolak_szama
justhpeter
A kormány egyetlen eredményt ért el egyházi területen.Sikerült megváltoztatni a normális emberek gondolkodását az egyházakkal kapcsolatban. Ugyanis mára mindazon egyházak nimbusza csökkent, aki ezt a nem keresztémy, nem demokrata kormány támogatja a nyilvánvaló anyagi érdekeik alapján.
Elad0tt 0rszág
@volvós: Mi az a pedofgi? Rossz a billentyűzet?:-)
Elad0tt 0rszág
@RonaGyuri: Amennyiben az ott te vagy a képen nem hinném, hogy a te adódból fizetnék, vagy a nyugdíj adóköteles?
namihami
Kell az egyházak támogatása az Orbánnak és fordítva, mert mindkettő rászorul. Az egyiknek voks kell, a másiknak pénz.
És a klérus erősen kapar, mert tisztában van azzal, hogy az orbánutáni érában vége a pénzesőnek. Ha mégsem így lesz, az az új kormány végét jelentené azonnal. A rájuk voksolók egyik, döntő szempontja ugyanis éppen ez lesz.
RonaGyuri
@Elad0tt 0rszág: na ezt rosszul tudod! =)) A megjegyzésedből annyi igaz, hogy nyugdíjam után nem kell járulékot (szigorúan véve ez nem is adó) fizetnem!
voltmárjobbis
És az egyházi iskolákra nem vonatkozik a nemzeti tanterv ugye?
csak úgy....
@Elad0tt 0rszág: 19:10 egy rossz billentyüzetet cserélni lehet de te maradsz az aki vagy! :) egy föltünési viszketegségben szenvedö fidesz alattvaló! :)
vitriol
semmilyen elvtárs ne büszkélkedjen olyasmivel, ami a magyarok szerint gyalázatos tett annak fényében, hogy az egyházak számára odaítélt pénzeket az évről-évre mindjobban elszegényedő magyarokon spórolták meg!
csak úgy....
@vitriol: és akkor a stadionokról és a vadászati világkiállítást még nem is említetted! magyarországnak már régen nem voltak ennyire képzetlen szar és felelötlen arisztokratái mint manapság!
volvós
@csak úgy...: nem kell foglalkozni ezzel az " ál-nick " köcsöggel nem ismeri a billentyűzetet. 100 másik kommentelő ( a normálisabb ) abból, hogy pedof...már tudja - bár 4 elemivel ez nem alap !!!
csak úgy....
@volvós: az "ál nick" köcsögöket állon köll vágni és lejáratni mert egyre szaporodnak ! gondolod,hogy öket nem te fizeted és a többiek,akiktöl "böcsületesen" von a nav.?
Elad0tt 0rszág
@volvós: Azt is írhattam volna, hogy nem tanultál meg még írni sem gyerekként, de lásd kivel van dolgod, inkább ráfogtam a billentyűzetedre:-)) Azért a 8 elemiddel már csak ismered a betűket.
Elad0tt 0rszág
@csak úgy...: Téged meg jól tökön kellene rúgni, nagyon sokat okoskodsz itt minden nap 24 órában. Mennyi adót fizetsz így, köcsög?
Elad0tt 0rszág
@bakcsubakka: Fizetsz adót amúgy, vagy csak pofázol itt ki tolvaj és ki nem?
Elad0tt 0rszág
@voltmárjobbis: Tudod te mi lett volna ebből az országból, ha annak idején Koppány került volna hatalomra?
csak úgy....
@Elad0tt 0rszág: 22:37 gyere és rúgj tökön,ha neked az a politikai nézeted! :) "Tudod te mi lett volna ebből az országból, ha annak idején Koppány került volna hatalomra? " mert te tudod!:) anyád sváb származás,öreged szláv,török keverék és te a koppányt sírod vissza... :)
Elad0tt 0rszág
@csak úgy...: Nem én sírom vissza Koppányt, éppen ellenkezőleg. István volt az, aki megteremtette a keresztény Magyarországot, sehol nem tartanánk nélküle. Mit kell azon ennyit sírni, hogy az egyházi intézmények jobban vannak pártfogolva? Inkább mint hogy putrisoknak adják.
csak úgy....
@Elad0tt 0rszág: pedíg istvánnak sincs semmi köze a fideszhez! :)
akik itt sírnak és vádaskodnak ,azok inkább ti vagytok,közben fingotok sincs arról,hogy mi a katolikus vallás alapja! a gyülölködök nem igazán kersztényi bagázs és építhetsz egy csomó templomot,akkor sem vagy keresztény csak egy bálványimádó! akiknek nincs rendben a buksijuk, azok kivétel,mint pld. a shikari+te! :)
Elad0tt 0rszág
@csak úgy...: Nem mondom, kis betűvel írni István nevét, ez sokat elárul rólad. Nem vagyok vallásos, katolikus meg pláne, de tudom melyek a keresztény értékrendek. Semjén ezt ugyan gyakran semmibe veszi, de ez semmit nem von le a kereszténység érdemeiből.
ómió
Internáciéké se csökkent! Csak Gyuri gazdijuk sosem publikálja!
nezelodo
"Az egyházpolitika alapelveiről szólva kiemelte: az egyház önálló valóság, nem az állam része. Az állam és az egyház nem alá-, hanem mellérendelt"
Fontos kiemelni, ebből tudhatja az értő olvasó, hogy hazugság, még a választáskor is prédikálták a papok kire kell szavazni, akkor is amikor még volt kampánycsend. Ma már fényképezni is lehet a szavazólapot, nehogy lebukjanak a láncszavazásnál minimum egy hiányzó szavazólappal. Ráadásul kisebb erőfeszítéssel lehet a jogosultaknak osztani a krumplit.
Az hogy sokan választják az erkölcstan tanulását, még jó is lenne, ha nem a ti illiberális erkölcsötökre oktatnák a gyereket.
RonaGyuri
gratulálok, s közben a nyugdíjak 50%-ot vesztettek az értékükből!! =))
Elad0tt 0rszág
@bakcsubakka: Hülye vagy mint a segg! Shikarizol itt mint egy agyatlan.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.