Orbán Viktor miniszterelnök január 15-én a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy pár napon belül több mint egymilliónyi kínai, koronavírus elleni vakcinát tudnának az emberek rendelkezésére bocsátani, ha a magyar hatóságok ezt engedélyezik.

Február 16-án Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta a Facebook-oldalán megosztott videóban, hogy

a februárra korábban vállalt félmilliónál is többet, 550 ezer adag vakcinák szállított Magyarországra a kínai Sinopharm gyógyszergyártó.

Orbán a Kossuth Rádióban egészen pontosan úgy fogalmazott:

„Úgyhogy én a hatóságokat arra kérem, hogy körültekintően, de a lehető leggyorsabban járjanak el, és mondjanak a-t, vagy b-t, mert itt van több mint egymilliónyi kínai vakcina, amit holnap reggel – kicsit túlzok –, néhány napon belül az emberek rendelkezésére tudnánk bocsátani, csak nincs meg hozzá a hatósági papír.”

A hatóságok alatt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet, az OGYÉI-t értette.

Az OGYÉI január 29-én engedélyezte a Sinopharm-vakcinát Magyarországon. A várható mennyiségről már régebb óta is kommunikál a kormány, de a mennyiségek meglehetősen képlékenynek tűnnek:

December 22-én Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy még 2020-ban félmillió adag jöhet belőle, ha engedélyt kap (a Sinopharm is kétdózisos oltás).

A kínai vakcinák beszerzéséről szóló előzetes megállapodás bejelentésekor, január 14-én ugyanő azt mondta, az első szállítmány akár egymillió adagos is lehet, ha a vakcina engedélyt kap.

Orbán egy hónapja még egymillió kínai vakcina érkezésére számított, Szijjártó most a felének is örül

A január 28-i kormányinfón pedig megint visszaugrottunk félmillió adagra, Gulyás szerint ennyi jöhet belőle a következő hónapban.

Végül kedden érkezett meg az első vakcinaszállítmány Pekingből. A szerződés ugyan nem nyilvános, de a külügyminiszter videójából kiderült, hogy a kínaiak félmillió adagot vállaltak február végéig, ennél pedig valóban több az 550 ezer adag, de nem „több, mint egymillió”. Összesen ötmillió adag Sinopharm-vakcinát vásárolt a kormány, a felhasználás előtt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) még külön is ellenőrizni fogja a kínai vakcinákat.

Gulyás Gergely február 11-én az orosz vakcinák beszerzéséről azt mondta, hogy a megígért adag egyharmadát tudják csak leszállítani februárban. „A lekötött 2 millió adag orosz vakcinából februárban 200 ezret vár Magyarország” – mondta a miniszter.

Forrás: 444.hu

Címlapkép: MTI/Mónus Márton

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
Ha az EU-ból érkezik kevesebb, akkor felháborodnak, ha Kínából akkor örülnek. Ez zavarodott elméjű embereknél természetes, de felelős kormánytól elfogadhatatlan.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Bátor, vagy merész a nemzethy infektológus a vakCINÁIVAL?
.
------Itt a döntés! Jöhet akár az orosz, akár a kínai vakcína Magyarországra
.
www.portfolio.hu/gazdasag/20210114/itt-a-dontes-johet-akar-az-orosz-akar-a-kinai-vakcina-magyarorszagra-465298
----------------------------------------
.
Micsoda dolog az, hogy már a kínaiak sem pattognak a nemzethy faszagyerek szavára, mint a nikkelbolha!
Dr.Doktorovics trinitron dr.
Nagyon hülye, előbb behozatni pár százat, hogy a hatóságok megvizsgálják és ha megfelelő akkor kell rendelni milliós nagyságrendet a fideszes birkáknak. Na de ehhez ész is kellene, bár nincs kétségem, hogy a hatósági birkák rábólintanak.
Madácsi Pali
Egy hónap múlva megjött a fele, a lélegeztetőgépekhez hasonlóan 3X áron, használhatatlanul.
Nessy
@Horizont: Azt hiszem, ilyen is csak az OGYÉI gyakorlatában létezik, hogy dokumentáció nélkül "engedélyt" kap egy vakcina. Amikor erre rákérdeztek, az volt a válasz, hogy "a magyar szakemberek megnézték a helyszínen a gyártást"! Ezt azt hiszem jobb nem kommentálni.
nezelodo
Na én hülye, meg naponta ötször megnézem a postaládát, hátha megírja a Cili "asszonyság". hogy melyik lesz az az Orbán által bejelentett hétvége, amikor az egész lakosságot beoltják!?
solidedge
Ha az EU-ból érkezik kevesebb, akkor felháborodnak, ha Kínából akkor örülnek. Ez zavarodott elméjű embereknél természetes, de felelős kormánytól elfogadhatatlan.
Gazella
Kommunikációból 1-s. Simán hazudnak mint a vizfolyás.
Nessy
@nezelodo: Már lassan a második oltás is esedékes, de a múlt héten értesítettek, hogy regisztráltam, és a háziorvos fog értesíteni az oltásról. Jobb későn, mint soha!
kissé felnőttem
összementek kissebbre tőményebbek? ja nagy az igénylési lista nem a fél világnak kőll az egésznek ám!
ómió
Egyelőre több jött, efftársak, mint szerződés szerint járna! A sivalkát hagyjátok későbbre!
Lepényleső
...főleg mert így háromszorosába került,nekünk adózóknak,- a különbözet meg a lebonyolítónak?
Ez így magánosítása a közvagyonnak,amiért valaha valahol akár akasztottak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.