A Magyar Turisztikai Ügynökségtől a tíz legtöbb pénzt kapó település közül kilenc fideszes vezetésű – írja a G7. A lap hozzáteszi, Felcsút is befért a tíz legtöbb turisztikai támogatást kapó település közé, 1,5 milliárd forintot kapott „árvízcsúcs-csökkentő tározó környezetének turisztikai célú fejlesztésére”.

2020-ban a tavaszi járványkezelés részeként a Magyar Turisztikai Ügynökség 85 milliárd forint támogatást osztott szét, de hogy a támogatások szétosztásáról kik és mi alapján döntöttek, azt a mai napig nem tudni – írta meg a G7. A cikket a 444 is szemlézte.

A G7 kiemeli:

a fideszes települések közel 500-szor több turisztikai támogatást kaptak, mint az ellenzékiek

A támogatásból többek közt jutott egy badacsonyi szállodabiznisznek, ami Fellegi Tamás fiáé és egy volt szabolcsi fidelitasosé, kapott támogatást Bánki Erik fideszes képviselő ex-felesége, Bajkai István cége, Balatonszemes lemondott fideszes polgármestere és a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels is.

A G7 cikke szerint az állami támogatásoknak nemcsak a Fidesz-közeli vállalkozók, hanem a fideszes önkormányzatok is az egyértelmű kedvezményezettjei között vannak, az önkormányzatok mintegy 38 milliárd forintot kaptak, a támogatások döntő többsége pedig olyan településekre került, ahol kormánypárti polgármestert választottak 2019-ben.

A legtöbb pénzt, 6,3 milliárd forintot Balatonfüred kapta, a második helyen áll Debrecen több mint ötmilliárd forint támogatással, amit fürdőre és babamúzeumra kaptak, a harmadik legtöbb – ötmilliárd forint – támogatást pedig Esztergom kapta.

Orbán Viktor faluja is befért a tíz legtöbb turisztikai támogatást kapó település közé

Fotó: mfor.hu

A tíz legtöbb turisztikai támogatást kapó település közé befért Felcsút is: 1,5 milliárd forintot kapott „árvízcsúcs-csökkentő tározó környezetének turisztikai célú fejlesztésére”.

A tíz legtöbb pénzt kapó település közül kilenc fideszes vezetésű, egy helyen, Hercegkúton pedig független a polgármester. Az G7 cikke szerint az önkormányzatoknak ítélt 38 milliárd forint 84 százaléka, 32 milliárd ment olyan településekre, amelyeknek 2019-ben fideszes polgármestere lett.

Számos, független polgármester által vezetett település is nyert támogatást, viszont mindössze három olyan települést talált a G7 újságírója a listán, amelynek az egyesült ellenzék által támogatott (azaz nem függetlenként indult) jelöltje nyert 2019-ben. Baja és Szentendre 30-30 millió forintot kapott szabadstrand-fejlesztésére, Miskolc pedig 8 millió forintot kapott Lillafüred egészségturisztikai fejlesztésére – írja a lap.

A cikk összegzése szerint a fideszes vezetésű települések tehát több mint 32 milliárd forint közpénzt kaptak az MTÜ-től, ami több mint 470-szer annyi, mint az ellenzék által vezetett városoknak jutó 68 millió forint. Ez amiatt kirívó aránytalanság, mert a 2019-es önkormányzati választás alapján nagyjából ugyanannyi ember él a Fidesz és az ellenzéki összefogás által vezetett (10 ezresnél nagyobb) településeken – emeli ki a G7.

Az MTÜ a lap önkormányzati támogatásokra vonatkozó kérdésére azt válaszolta, hogy

a támogatás megítélésénél „nem a pályázó személye vagy pártállása, hanem a pályázat tartalma alapján születik döntés. Aki megfelel a feltételeknek, támogatásban részesül a rendelkezésre álló forrás függvényében”.

Forrás: G7444

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Felcsút: 1,5 milliárd, Lillafüred: 0,008 milliárd túrisztikai fejlesztésre. Az arányt tekintve ha megindul a túrisztikai szezon Felcsútot legázolják majd a túristák.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
balos
Hát azt a szennyet pedig csak egy ÖZÖNVIZ tudná onnan kimosni!
Gazella
Árvíz elleni fejlesztésee... A mikor felcsútnál nincs is patak.
Kúlönben is valahogy most már fejbe kell lövetnj ezt a dagadékot.
Ráadásul az összes segitségre váró lepratelep mind narancsos.
justhpeter
Felcsút: 1,5 milliárd, Lillafüred: 0,008 milliárd túrisztikai fejlesztésre. Az arányt tekintve ha megindul a túrisztikai szezon Felcsútot legázolják majd a túristák.
ágimami
Naná hisz ez egy picikét sem "átlátszó"!!!
Csodálkoztam is volna, ha nem így lesz!
134.bátor
Pár ève volt szerencsèm,egy gyerekeknek rendezett küzdősport rendezvènyen Felcsúton járni. Kb 400 gyerek, szülők,nagyszülők egy alumínium hangárban nyáron...egèsz nap..A faluból a disznószarszag,meg a lepusztult,öreg házak maradtak meg bennem. Ha valakit ez vonz,turistáskodjon Felcsúton. Ritka ótvar egy hely.
nezelodo
Persze, hogy víreendezésre kell a pénz Felcsutlán! Tudják a dakotáék, hogy már régen elfelejtették, vagy nem is tudták a választók, hogy a felső-tiszai árvíz idején a koronázó faluban a first Lady földjeinek érdekében már történt vizügyi beruházás, 4.8 milliárd Ft ráfordításával. Akkor a tiszai árviz által legjobban sújtott település a kárrendezés nagyságrendjében a 12. helyre szorult, a Váli völgy pedig a második helyen szerepelt. Lehet hogy nem a felső-tiszán volt kétméteres víz a bevásárlóközpontban, hamem Felcsúton az ÁFÉSZ boltban?
human
A pofátlan lopás mértékegysége 1 Orbán, röviden 1 Orb
ómió
Ez ám az "efftársi abcúg"! Mert, ha még a Lenin mauzóleum mása lenne ott...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.