A Színház- és Filmművészeti Egyetem százötven hallgatójának már biztosan nem kell lemondania képzéséről és diplomájáról akkor sem, ha az intézmény átalakításának módja miatt nem kívánja az SZFE-n befejezni tanulmányait, írja a Vidnyányszky Attila vezette fideszes megszállás ellen tiltakozásokat szervező FreeSzfe Egyesület.

Diplomamentő akció: Így menekítik ki az SZFE diákjait külföldi egyetemekre

Fotó: MTI/Mónus Márton

Közleményük szerint ugyanis öt európai egyetem veheti át őket formálisan – elismerik eddig megszerzett kreditjeiket és a mestereikkel folytatott további munkát is. Mint írják, egy belső felmérés alapján még ennél is többen élnének a lehetőséggel, ezért továbbra is folynak tárgyalások más egyetemekkel.

Hónapok óta dolgozik a Freeszfe Egyesület az Emergency Exit névre keresztelt diplomamentő programon, melynek keretein belül eddig öt európai egyetemmel – köztük a salzburgi zeneművészeti egyetem (Universitat Mozarteum), a ludwigsburgi előadóművészeti egyetem (Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg), a varsói színművészeti egyetem és annak kihelyezett bialystok-i bábtanszaka (Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza), valamint a svájci színiakadémia (Accademia Teatro Dimitri) – sikerült megállapodnia tizennégy SZFE-s osztály átvételéről.

A program nem jelent fizikai kimenekítést: a hallgatók a legtöbb esetben nem utaznak, az eddigi tanáraik taníthatják őket a Freeszfe-n, az adminisztrációs hátteret azonban a külföldi egyetemek biztosítják, tehát elismerik az itthon megtartott órákat, így egyben maradhatnak az osztályok, még akkor is, ha például egy hatfős osztály hallgatói különböző helyekre vannak regisztrálva.

A HVG hozzáteszi, hogy a diplomamentő akcióban Tarr Béla is közreműködött, de mint a lapnak elmondta, ő csak „asszisztált” ahhoz, hogy létrejöhessen a partnerségi viszony az egyik európai filmes egyetem és az egyesület között. „Az adott egyetemen tudják, hogy ki vagyok, és nyilván nyomott valamennyit a latban, hogy felvállaltam nekik is, hogy én is besegítek a Freeszfe-n az oktatásba” – nyilatkozta a hvg.hu-nak a világhírű rendező.

Tarr Béla azt mondja, a diákok ellenállása hozta meg a kedvét újra a tanításhoz.

Most már látom, hogy ők mire képesek, és szívem-lelkem velük van. Intelligens, becsületes, tiszta, romlatlan fiatalembereket látok, tehetségeseket, fantáziadús csapatot, és ez visszaadja az ember hitét. Biztos vagyok benne, hogy aki ebben a csatában részt vett és részt vesz, más dolgokat fog csinálni, mint azok, akik szépen, csendesen, konformistán beépülnek valamibe.

Forrás: 444.hu, HVG

Címlapkép: MTI/Mónus Márton

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gyurka80
Lesz valamilyen diplomájuk, de majd kiderül mit érnek vele (szerintem büfészakos lesz tehát semmit)!
Nessy
Sok sikert kívánok a diákoknak, és tanáraiknak!
mzper x
Van a terror házának a plakátja, Elfelejtettük volna címmel.
Hirdetik közpénzből, igen a nácik és kommunisták adóforintjából is, hogy 200 ezer magyar menekült el 1956 után az üldözés miatt.
És Orbán üldözése elől hány százezren menekültek el?
Szerintem minimum háromszor annyian!
Ezt sose felejtsd el, főleg ne a 2022-es választáson.

Orbán Viktor egy ukrán szervilis migránssal akarja szétveretni a magyar kultúrát, ami, aki elől külföldre kell menekülniük a magyar művészeknek.

Ez őrület!
Clavigo
@Gyurka80: Szerintem pont leszarják a véleményedet...mert hurka vagy. Lasan kiürül az ország,,,lesz elég hely,az ilyen barmoknak,mint amilyen te is vagy..
tudode
De hát!
.
Tök jó összeállítás a tanulásról, és a tandíjról:
.
------ 17 év hazugságai! - Orbán Viktor a tandíjról...
www.youtube.com/watch?v=7soUi0Ce2ck
---------------------------------
.
Na!
.
Így kell mellékterméket csinyányi az etetőBŰ, BÁ!
csipetke
De jó! Azért azt lehetett sejteni,hogy valaki/valakik a hónuk alá nyúlnak. A dagadt migráncs meg lasszóval fogja a hallgatókat.
Gyurka80
@mzper x: Magyar kultúra fszfe-n? Na ne viccelj, az belterjes bagázs!
csipetke
@mzper x: 14:55 Sok ismerősünk ment orbán elől külföldre,de nekik külön megnehezítik a szavazást,mert pontosan tudja a rezsim,hogy mindenképp ellenük szavaznának. Persze a külhoni szavazók levélben is szavazhatnak,ahogy a fideszt ismerjük,szavazhatnak akár többször is,sőt még a halottak is..
namihami
@csipetke: És még az se akadály, ha a voksoló nem is magyar, csak az Orbánra szavazzon. Mint ezt az ukrajnai és erdélyi voksolók utólag is igazolják. Még magyarul se tudnak, de a kereszt mindenhol ugyanúgy írandó. És a pénz se jön rosszul...
justhpeter
Köszönet a külföldi egyetemeknek !!! Ennél nagyobbat lökni Palkovicsékon nem is lehetett volna. Felfeslett a NER-hatalom hatékonysága, Boldog-boldogtalan röhöghet ezután rajtuk.
csak úgy....
@justhpeter: és a gyerekek lassacskán már nyaralni sem mennek haza,nekik már nem a tenger a balaton ,nem beszélve a kilátások jövö ...stb.
fingom nincs,hogy orbánék mit szeretnének faragni magyarországból..
csak úgy....
@Gyurka80: te ,aki értesz hozzá vagy mondták,hogy mit kell mondanod? :)
tibi-tibi, @Shikari: tibi...,veled is csak eggyel többen vagyunk.
Gyurka80
@csipetke: Ha elmentek ne szóljanak be a dolgunkba, a levélszavazatokkal igencsak tudnának csalni láttuk amerikában! A határontúliak nem mentek el a szavazatuk jelképes 1 fő képviselőt juttathatnak be.
Gyurka80
@csak úgy...: Majd visszajönnek, ha sok terrorista lesz ahol vannak!
Csizmás Kond
@csipetke: Ma már szégyen butának lenni. A külföldi szavazatok csak pártokra érvényesek, tehát ha mint azt feltételezzük hogy minden külföldi (habár ez is marhaság) a fideszre szavaz az még lószart se jelent ha minden ellenzéki (és azt is feltételezik sokan, hogy azok többen vannak) nem a fideszre szavaz...és csak hogy tudd az óbégatás nem fog segíteni.
Clavigo
@Gyurka80: Van valami,,amihez nem értesz ?
Nessy
@Gyurka80: Ugye tudod, hogy a határon túli levelezőtagozatosokat a kutya sem ellenőrzi. Mint ahogy a levélszavazatokat sem, hogy él e még a levél feladója, vagy az tölti ki, akinek a neve szerepel a borítékon. Majd megint a határ menti ukránok harmincan jelentkeznek be egy üres telekre, de ez az önkormányzatot cseppet sem zavarja. Csak ha nem jön velük tolmács van probléma, mert egy vak hangot nem tudnak magyarul.
Clavigo
Az ukrán sertés meg elhúzhat haza,az anyjába.
csak úgy....
@Gyurka80: meg sem próbálom megértetni veled,hogy mennyire hülye és szüklátókörü vagy... téged a fidesz saját halottjának tekint már most.
Gyurka80
@Nessy: Hogy megértsd te is lassan mondom: 1 f ő k é p v i s e l ő t j u t t a t n a k b e !
Gyurka80
@csak úgy...: Részvétem anyukádnak, hogy ilyen gyereke van!
csak úgy....
@Clavigo: 20:29 melózni nem szeret de ért hozzá,különben ö a fideszes ságvári endre,akinek (nem a propelleren) állítólag 32 neve vót!
Nessy
@Gyurka80: Köszönöm. Én is tudom. De ha éppen az az egy kell, akkor bizony ők döntenek, anélkül, hogy vállalnák a döntésük ódiumát.
Nessy
@Clavigo: Jön helyette másik! Most éppen Demeter fogja hazavágni Óbuda kulturális életét, ami sok-sok évtizede remekül működött. Mindenféle, otthon semmire nem jutó ürgék itt tesznek tönkre mindent ami eddig jól ment, és eredményes volt.
csak úgy....
@Gyurka80: szerintem anyám még mindíg boldogabb velem,mint ha te lennél a csemetéje! ne bízd el magad tibim,nem minden anya vállalna be téged..,talán csak a @Málna: anya,kinek hébe-hóba elmegy az agya..
Gyurka80
@Clavigo: Csak te rontod még itt a levegőt!
Gyurka80
@Nessy: Az moslék ellenzék baja , ha 1-en múlik a kétharmad!
csak úgy....
@Gyurka80: anyám sosem volt elnézö! veled még csak játszanom sem szabadott volna,ki nem állhatta a hülyegyereket! akkoriban nem értettem de így utólag igazat kell adnom neki.
Gyurka80
@csak úgy...: ki nem állhatta a hülyegyereket akkor téged hogy viselt el?
namihami
@Gyurka80: 20.42: És, persze véletlenül, éppen annyi kellett ahhoz, hogy az Orbán azt szavaztathasson és így azt csinálhásson, amit csak akar. És meg is hozatta a ""családi"" törvényeket ezekkel. Nem véletlen, hogy a fideszesnek olyan nehezen lehet csak elvenni a mentelmi jogát. A falkabélit szinte (csak ha már nagyon ég a ház) adja ki a fideszcsorda.
Persze, ha kettő vagy három hely hibázott volna, úgy éppen annyi levélíró akadt volna. Az isten se tudja ellenőrizni. Mint a többi levelezéseiket se.
Gyurka80
@namihami: Ez a demokrácia, a többség akarata érvényesül!
Nessy
@Gyurka80: Többség! 49% = 2/3 (67%) ??? Na látja, ehhez kellett egy tisztességtelen választási törvény, amit most a járvány égisze alatt tovább "javított" a fidesz!
csak úgy....
@Gyurka80:sosem haragudtam volna anyámra, ha kitesz a kuka mellé ha szellemileg úgy alakultam volna mint te és itt még páran...
Gyurka80
@Nessy: Az angol választási rendszerben kb 9%-a lenne a fidesznek.Amilyen lökött ellenzékünk van így kormányozható az ország. Az ellenzék előtt is ott a lehetőség a 2/3-hoz.
ómió
És Kim efftárs hány "forradalmárt" vesz át? Ott "kivághatná a rezet a proletariátus"!
Aki Én
@Gyurka80: Te, meg a kulturális meglátásaid. Ne viccelj, még a gondolataidat is úgy kell megfejteni, mert leírni sem tudod értelmesen.
Pfff...
nezelodo
@Gyurka80: Tudok jónéhány "büfészakos" diplomás fiatalról, akik a külföldi egyetemi tanulmányai mellett a szabadidejükben többet keresnek félmunkaidőben, mint az itthon hátrahagyott diplomás szülei. Igaz az ottani vezető politikusok kertjére nem vet árnyékot az agymacskája szüleménye, a kertvégi budi mellé épített stadion.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.