A képviselő szerint sok esetben már most is régóta késnek a beavatkozások, de a tesztek fizetőssé tételével félő, hogy további csúszás várható.

"Alapjogsértőnek tartom a műtétre várók fizetős tesztelését, ezért ombudsmanhoz fordultam az ügyben! Fatális következményekkel járhat kvázi fizetőssé tenni a tb-ellátáson belül végzett műtéteket bárki számára is”

– írta a független országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán.

Az ombudsmanhoz fordul Szél, amiért a kormány a műtétre váró oltatlanokkal kifizettetné a PCR-tesztet

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Telex.hu írta meg korábban, hogy magának kell kifizetnie a PCR-tesztet annak a páciensnek, aki oltás nélkül menne halasztható műtétre. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma akkor azt közölte a lappal, hogy akinek van védettségi igazványa, annak nem szükséges tesztet végeztetnie. De azoknak sem kell a zsebükbe nyúlniuk, akiket egészségi állapotuk miatt nem lehetett beoltani.

Szél azt is leírta, hogy „sok esetben amúgy is régóta késik a beavatkozás, de ha most még tovább halogatják, mert nem tudják kifizetni a több tízezer forintos teszteket, az az egészségi állapot újabb romlását okozhatja”.

"Ráadásul több százezren is lehetnek azok a hátrányos helyzetű településen élők, akik nem is kapnak megfelelő felvilágosítást és technikai segítséget az oltásra való jelentkezéshez. Nem segíteni kellene inkább ott?”

– tette fel a kérdést a közösségi oldalán a politikus.

Forrás: hvg.hu

Címlapkép: MTI

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Emmersson71
Én kötelezővé tenném az oltást - de jelenleg nem az. Így aztán felháborító, hogy diszkriminálnak!
Namely
"magának kell kifizetnie a PCR-tesztet annak a páciensnek, aki oltás nélkül menne halasztható műtétre. "
Tehát halasztható műtétekről van szó.
„sok esetben amúgy is régóta késik a beavatkozás, de ha most még tovább halogatják, mert nem tudják kifizetni a több tízezer forintos teszteket, az az egészségi állapot újabb romlását okozhatja”
:)
Bernike:
több tízezer azt jelenti, hogy minimum több, mint 30/40 ezer. A teszt az 19.500 HUF. :D ja, matek :D
Aztán meg azzal minden rendben van, hogy van olyan ember, aki inkább kockáztatja az egészségét, de a 19.500 forintot nem köhögi ki?
Szerintem ezt hívják úgy, hogy egyéni döntés miatt viselt egészségügyi kockázat. Olyan, mint az elhízás, a cigaretta, a sok pia, a sok narkó, stb. Magánügy.

UI: Berni úgy tűnik, megirigyelte kúrcsányné nőiességét :D
kissé felnőttem
fizesse orbán lopótt eleget: le sem szegényedne amúgy pofátlanság kissé felsőfokon a kisnyugdijas meg heti 3 forinttal törlesztheti ilyen kormányt a szemétre kéne elküldeni nem holnap ma
Málna
Aki nem tudja kifizetni a teszt árát, az oltassa be magát, és akkor ingyen megússza az egészet. És még a Covidtól is védve lesz. Tiszta nyereség...:-)
NKF
Amit a Végbélszél Bernike mond ,hát gyanús!Ezek a 1-2%-os támogatással rendelkező
pártocskák nem tudom mit akarnak?
voltmárjobbis
@Málna: ma 14:37 Már megint idióta málnácska: oltassa be magát: te idióta 4 hete várok arra, hogy Pfizerre hívjanak. Be oltatnám magam, de nem akármivel
Málna
@voltmárjobbis: Ez legyen a te problémád, idióta barátom...:-)
Málna
@csetere: Például az ingyenes oltásért és az ingyenes műtétért.
voltmárjobbis
@Málna: ma 21:02 idióta, nem barátom, hanem barom vagy te! Nem orbánod akarja, hogy minél többen legyenek beoltva?
Te nem mindegy mivel.
Málna
@voltmárjobbis: Mindenki ezt akarja, akinek van egy csepp esze. De azért pár idiótáról lemondunk, ha kell.:-)
voltmárjobbis
@Málna: ma 21:21 mit is akarsz? Legközelebb, mintha intelligens lennél, írd oda az időt. amire válaszolsz Ja, hogy nem vagy intelligens, csak egy csóró fidesznyik?
Málna
@voltmárjobbis: Ha külön nem jelzem, akkor nyilván az utolsó kommentedre reagálok. Nem tudod értelmezni, amit írok?
Namely
@csetere: A TB az alapellátásra jogosít, aminek keretében megkaphatod a kutyulékot (vakcina). Ha ne kéred, akkor viszont minden azzal járó többletköltség, kockázat a te sarad.
Comprendo?
UI: amúgy pedig az a TB összeg kb semmire sem elég ellátási szinten. Teljesen igazságtalan a rendszer, mert nem bünteti az egészségtelen életmódot folytatókat.
csetere
@Namely: Elég lenne, ha ne szórnák el a pénzt! 23 éve nem voltam betegállományban, a férjem még hosszabb ideje. Fizettem a járulékot, fizette utánam a munkahelyem. Azok akik szintén fizették a járulékokat de nem voltak betegek vagy sajnos meghaltak, azok pénze is a közös kasszában van. A vakcinákat én is megkaptam, de miért nekem kell fizetnem azért, hogy megnézhessem, mennyi antitest keletkezett, ugyanis közölték velem, hogy nincs rá kapacitás. El kell mennem magánlaborba, mert érdekelne,hogy milyen a hatása a vakcinának.
kereső
@Namely: Valamit nagyon keversz. A vakcina NEM!!! a TB- egészségügyi ellátás része. Ezt a kötelezettséget az egészségügyi Tv. irja elő a kormánynak, és semmi köze a járulékfizetéshez.
Viszont a műtét előtti tesztelés- az igenis az alapellátás része kéne legyen, mint a labor, és egyéb belgyógyászati vizsgálatok. Egyenlőre még! szolidaritási elv van -és nem egyéni számla. Tehát az akinek szüksége van rá, azt annak a járulékából is fedezik , aki nem veszi igénybe.
kereső
Amúgy meg az oltás ingyenes-és önkéntes!!!Tehát, ha valaki úgy gondolja, hogy a betegsége miatt nem rizikózik az oltással- mert nem kap megbizható, bevizsgált vakcinát- azt meg lehet érteni.
Namely
@csetere: nincs benne az alapellátásban. Ők adják a vakcinát, az viszont a te, ha úgy tetszik magánhobbid, hogy "megnézhessem, mennyi antitest keletkezett". :)
Ezt te sem gondolhatod komolyan. Mi van, ha valaki minden héten meg akarja nézni? Mert lesz olyan, nyugodt lehetsz. :D
Ez még egy ideális helyzetben sem állna rendelkezésre (kockázat alapú biztosítás esetén).
Ha pedig te mégis ilyet akarsz, akkor köss egy extra biztosítást, nem tilos.
"Elég lenne, ha ne szórnák el a pénzt! "
Számolj utána egy kicsit ennek. Pl minden vakcina után ellenőrizni az antitesteket (10k/db). Ennyi pénz a világon nincs.
Namely
@kereső: de nem akkor, ha valaki önszántából nem oltatta be magát, és így kellene extra vizsgálatokat elvégezni.
verőce21
Bolond Berni marad a gyűlöletkeltésben fuldokolva... eltorzult arccal, férfiként.
kereső
@Namely: Ott van- és a kormány mondja ki, hogy az oltás önkéntes!!! A járványügyi vészhelyzetre tekintettel az eü Tv. rendelkezik, hogy minden ilyen kiadás a kormány-é. A z általános teszteléstől kezdve, az antitest mérésig- legfeljebb nem épül meg a nyiregyházi stadion, meg nem újitanak fel 300 templomot. Mi fontosabb??? Ezek, vagy az ország lakóinak az eü. ellátás biztositása??
kereső
@Namely: Nem kell minden vakcina után ellenőrizni, de azoknál az oltottaknál , akiknél gyanú van, hogy nem váltak védetté- igenis meg kellene csinálni- és nem is mindenkinél- hanem tesztalanyokat kiválogatni- korcsoportonként, jellemző betegséggel rendelkezőket... etc. Nem olyan nagy pénz az- ennél többet elszór a kormány hiábavalóságokra. Mert egyébként hiába a szlogen, hogy nekik Magyarország az első, és minden élet számt. Amig ezt nem csinálják, ezek csak betűk egy qrva drága kék plakáton- csak éppen cselekvés nincs mögötte.
Namely
@kereső: "A z általános teszteléstől kezdve, az antitest mérésig-"
Neked is írom, hogy ennyi pénz a világon nincsen, ráadásul teljesen értelmetlen lenne. 10 millió ember általános tesztelése és utólagos antitest vizsgálata 1000 milliárdos összeg lenne. A vakcina után nem alakul ki a védettség? Az miféle vakcina? Majd én megmondom: selejt.
Ellenőrizni kell, hogy mekkora az antitest? Miért? Hányunkat ellenőrizték anno, amikor beoltottak minket valamivel? Senkit. Miért? Mert az normális szer volt. Most egyik sem az.
"stadiion"
Ez annyira jól hangzik, csak akkor állj ki azok elé az emberek elé, akik ott dolgoztak volna és közöld velük, hogy tesztek miatt mehetnek, amerre látnak.
"Ott van- és a kormány mondja ki, hogy az oltás önkéntes!!!"
Igen, itt valóban ellentmondás van: önkéntes, de ha nem mész, akkor szankcionálják. Kinek úgy, hogy nem mehetsz edzeni, kinek úgy, hogy fizetnie kell a vizsgálatért. Ez van.

"Nem kell minden vakcina után ellenőrizni, de azoknál az oltottaknál , akiknél gyanú van, hogy nem váltak védetté- igenis meg kellene csinálni- és nem is mindenkinél- hanem tesztalanyokat kiválogatni- korcsoportonként, jellemző betegséggel rendelkezőket... etc. "
Már bocs, de ezt nem úgy hívják, hogy tesztelés, és nem a gyártó dolga lenne? Ez kb olyan, mintha a kocsimon én csinálnám a töréstesztet. :D
NKF
Szarok erre a nyipák kurvára azt mond amit akar.Hiszi a piszi.
kereső
@Namely: Az a helyzet, hogy ezt a tesztelést elvégezte a Pfizer, a Moderna, a Jennsen, az Astra-Oxford, . mind amelyik rendelkezik az EMA emngedélyével. Viszont nincs meg a Sinopharm-nak, a Szputnyiknak- ez lenne az a bizonyos III. fázis ! a tesztelések sorában. És akkor innentől kezdve , mindaz ami esetleg bekövetkezik a kianival oltott idős embereknél- nem megfelelő védettség, vagy nulla- mind a kormány felelőssége, mert a vakcinát ők szerezték be , az ismerethiányok ellenére.
csetere
@Namely: Van annyi pénz! Miért kell nekünk külföldön templomokat építeni, milliárdokat kiszórni sportra? Az egyházakat támogassák a hívők, ne az adózók. Ha én tenni akarok a perselybe, elmegyek és beteszem. Fizetjük az ukrán nyugdíjakat, ingyenes ellátást kapnak a honosított magyarok, akik soha egy fillért nem fizettek a közösbe. Az osztrákok miért tudnak ingyen biztosítani teszteket?
csetere
@Namely: Hány beteget lehetett volna ellátni a feleslegesen vásárolt lélegeztetőgépek árából?propeller.hu/itthon/3665707-itt-lista-ezeknek-barati-orszagoknak-ajandekoztunk-lelegeztetogepeket
Namely
@kereső: "Az a helyzet, hogy ezt a tesztelést elvégezte a Pfizer, a Moderna, a Jennsen, az Astra-Oxford, . mind amelyik rendelkezik az EMA emngedélyével."
:)
Ne viccelődjünk már. Ha elvégezte volna, akkor nem derültek volna ki turpisságok (nem alakul ki az immunitás, stb), és nem most mondta volna a pfizer-t kifejlesztő nő sem azt, hogy most kezdik az oltás tesztelését tiniken, és várandós kismamákon (amúgy érdemes lenne átgondolni, hogy nálunk már regisztrálnak 16-18 év között, miközben épp folyik egy teszt tiniken).
Ezek a vakcinák nincsenek tesztelve. Egyik sem. Majd 2-3 év múlva lesznek. Akkor majd beoltatom magamat és a gyerekeimet. Addig köszi, rajtam nem kísérleteznek.

@csetere: "Van annyi pénz! Miért kell nekünk külföldön templomokat építeni, milliárdokat kiszórni sportra? "
Légyszi számolj már utána, hogy mennyi pénz kellene ahhoz, hogy mindenkit akkor teszteljenek, amikor ő úgy gondolja.
De ha már számolunk. Mennyibe került ez a, mondjuk ki, hisztéria?
"Az egyházakat támogassák a hívők, ne az adózók."
Rendben, de akkor ne álljunk meg itt. A vakokat/rokkantakat támogassa a családjuk, ne mi, adózók, a zsidó jóvátételt fizesse az, aki akarja, a cigány felzárkóztatást is, a munkahely-támogatót sem akarom fizetni, a közmunkást sem, a hátrányos helyzetű térségek is haljanak éhen, a hajléktalanok is, amelyik színház nem nyereséges, azt zárják be, és télen vágják ki azt a nyugdíjast/egyebet, aki elmarad a lakbérrel, kapcsolják ki a fűtést, villanyt.
Rendben? Mert ha elkezdjük, akkor fejezzük is be, végezzük el rendesen a költségek megnyirbálását, ne csak azt, ami kizárólag téged zavar.
"Hány beteget lehetett volna ellátni a feleslegesen vásárolt lélegeztetőgépek árából?"
Ez nagyon demagóg. Ha szereznek készletet, akkor dögöljenek meg, ha nem, akkor is.
kereső
@Namely: Megirtam, hogy demagóg leszek!! Tanulok a fideSS-től.
Amit a EMA engedélyes vakcinákról irtál- egy linket, ha dobnál!Magyarországról, ha kérhetném. Mert a kinairól már vannak információk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.