200 ezer forint pénzbírsággal sújtotta a Pénzügyminisztériumot a bíróság, mivel a végrehajtási eljárás ellenére sem adják ki a Paks II. hitelfelvételének módosításáról szóló dokumentumokat.

Komoly pénzbírságot kapott a Pénzügyminisztérium a Paks 2 hitelszerződések miatt

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Az Alfahír cikke felidézi: Varga Mihály pénzügyminiszter még 2019 februárjában utazott Moszkvába, hogy a Paks II. beruházásra felvett gigahitel szerződésének módosításáról tárgyaljon az orosz féllel.

Demeter Márta ellenzéki országgyűlési képviselő ezután szóban és írásban is igyekezett megtudni, milyen eredménnyel zárult a tárgyalás, sőt közérdekű adatigénylésben is megpróbált érvényt szerezni akaratának.

Miután a Pénzügyminisztérium a közérdekű adatigénylésre sem válaszolt, Demeter Márta bírósághoz fordult, ahol első fokon még 2019-ben megállapították, hogy a Pénzügyminisztériumnak nyilvánosságra kell hozni a paksi hitelszerződés módosítását.

Demeter a pert másodfokon is megnyerte, ám a Pénzügyminisztérium a jogerős ítélet ellenére sem volt hajlandó kiadni az információt, ezért az országgyűlési képviselő 2020 áprilisában végrehajtási eljárást kezdeményezett.

A Pénzügyminisztérium a cikk megjelenése után a következő állásfoglalást küldte szerkesztőségünknek:

A Pénzügyminisztérium a közérdekű adatigénylésre adott válaszában és a peres eljárásban is kifejtette, hogy az adatigénylés időpontjában nem állt rendelkezésre olyan dokumentum vagy adat, amelyet az adatigénylésben megjelöltek, így az nem volt teljesíthető. Ezért a Pénzügyminisztérium keresetet nyújtott be a Fővárosi Ítélőtáblához a végrehajtási eljárás megszüntetésére. Fontos kiemelni, hogy az adatigényléssel érintett, 2014. március 28-án aláírt megállapodás módosításáról szóló törvény idén májusban megjelent a Magyar Közlönyben, amelyet – bár ez mindenki számára nyilvánosan elérhető – készséggel Demeter Márta rendelkezésére bocsátunk. Félrevezető és hangulatkeltő tehát minden olyan híresztelés, amely szerint a szerződés módosításáról szóló információk nem nyilvánosak. A módosítással Magyarország számára kedvezőbbé vált a paksi bővítés finanszírozása: elegendő lesz 2031-ben megkezdeni a hitel tőketörlesztését, így ennek költségét már az erőmű termelheti ki. A módosítás a kamatszintet nem érinti, a hitel továbbra is bármikor előtörleszthető, a rendelkezésre tartási díj a korábbinál rugalmasabbá válik. A Paks II. projekt jelentősen hozzájárul Magyarország biztonságos, megfizethető árú és klímabarát villamosenergia-ellátásának fenntartásához. A bővítés lehetővé teszi a rezsicsökkentés megőrzését, míg a beruházással munkahelyek jönnek létre és erősödik a térség gazdasága is.

Forrás: 24.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Ha 200 ezer forint komoly pénzbírság, akkor bizony tényleg haldoklik a magyar kabaré.
Béla333
Nevetséges ez a 200 ezer Forintos bírság azért, hogy egy állami szerv nem hajtja végre a bíróság ítéletét!
200 millióra kellene büntetni és nem a minisztériumtól behajtani (hiszen ők a mi pénzünkből pöffeszkednek!), hanem a döntést meghozó magánszemélyektől.
A KFT vezetője is saját vagyonával felel a gazdálkodásért, akkor a büdös bunkó politikusok miért nem felelnek a törvényes működésért a saját vagyonukkal is?
lusta
Ha 200 ezer forint komoly pénzbírság, akkor bizony tényleg haldoklik a magyar kabaré.
Peller Anikó
Mennyi is volt a pénzbírság egyetlen szócska, ficsúrócska miatt? 10 mó? +Áfa?

Hogy rohadna ki az a mocskos bigány beletek, miért is ez a nagy titkolózás?

Ja, tudom, egy nagy nagy hazugságtenger mutyi az egész pakas, a hatalmas kölcsönvagyon már rég elopva, de szerencsére az atomreaktort megépíteni legalább nem akarják.
human
Vicces a Cím. Mégis kinek fizeti be a minisztérium a bírságot? Ja, hogy az államkasszába. Egyik zsebből a másikba. Ez aztán a nagy visszatartó erő a bűnismétléstől. Személyi következmény nélkül ez a bünti nagy nulla.
kereső
Komolyan? Ez komoly? Magyarországon már a biróság is a vicc kategóriájába tartozik?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.