3,5 százalékkal nőttek a keresetek idén júniusban.

Idén júniusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 436 300, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 290 200 forint volt – írta meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Megdöbbentő adat! Majdnem félmillió forint a bruttó átlagkereset ma Magyarországon

Fotó: Pixabay

Az átlagkeresetnek az előző év azonos időszakához mért visszafogottabb növekedési ütemét a bázishatás befolyásolta, mivel 2020 júniusában osztották ki az egészségügyi dolgozók egyszeri, rendkívüli juttatását – írták.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számított) átlagkereset 404 200 forint volt, 7,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. 2021. január–júniusban a bruttó átlagkereset 428 200, a nettó átlagkereset 284 800 forintot ért el, mindkettő 8,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A bruttó átlagkereset a vállalkozások körében 445 900 forintot ért el, ami 6,4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, a költségvetésben pedig 417 800 forintot, ami 4,0 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 290 200, a kedvezményeket is figyelembe véve 299 100 forintot ért el.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 3,5 százalékkal nőtt. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 3,1 százalékkal nagyobb lett az előző év azonos időszakinál. Az átlagkeresetnek az egy évvel korábbihoz viszonyított emelkedése jelentősen elmaradt az előző hónapokban mérttől. A növekedés ütemét erőteljesen visszafogta a 2020 júniusában az egészségügyben kiosztott egyszeri, rendkívüli (500 ezer forintos) juttatás, amely akkor jelentősen megemelte az átlagkeresetet.

A KSH szerint idén január és június között a bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 467 000, a nők esetében 391 100 forint volt, ez a férfiaknál 8,9, a nőknél 8,0 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

Forrás: hvg.hu, MTI

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
egy újabb baromság; cím contra cikk
"Majdnem fél millió forint a nettó átlagkereset ma Magyarországon"
vs.
"dén júniusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 436 300, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 290 200 forint volt"

tényleg megdöbbentő az ostobaságotok! =)) már-már vetekszik a büdös halfarok cimborátokéval!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Igen, az ÁTLAG!
Ebbe van beleszámolva a fideszes potentátok (Lölő óránként 20 milla++szabolcsi melós 130 ezre /jóesetben/).
És, voilá, máris a pénzünknél vagyunk. Ahogy a fideszvezérek is a mienknél.
Macskaszem
A dolgozók 70%-a átlagbér alatt keres, de ez valahogy mindig kimarad a statisztikából.
Yoda69
@vacsi: Most ratapintottal a lényegre. Es szerinted ez igy jo? Hogy peldaul eltolcsi 5 milliot visz haza havonta, vagy hogy a bajszos szar nyugdijja 5 millio lesz? Mig kozben fel millioan elnek havi 40 ezerbol, es 4 millioan elnek melyszegenysegben.
Ne legyel mar ennyire szocaialisan erzeketlen.
vacsi
@Yoda69: Miből gondolod, hogy bármelyik társaság, akikre lecserélnétek a jelenlegit, nem ezt tenné?
division
@Gazella: Kötelező átlag melósnak lenni? Nem. A pedagógus átlag melós? Nem. Ennek ellenére nejem közel 400 ezres bruttó keresettel bír, plusz vezetői, szlovák nyelvű tanítás. Szóval nem kötelező átlag melósnak lenni, csak sokan beérik annyival.
Sokat keres nejem mint pedagógus? Nem. Legalábbis egy átlag melóshoz képest.
Yoda69
@vacsi: Azert mert azokat egybol seggbe lehet rugni egy demokraciaban, mig O1G vidaman lerabolja az orszagot, es senki meg se mukkan.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.