Malajziában adókerülés, Szingapúrban és Magyarországon pénzmosás gyanúja miatt tesz feljelentést a Momentum lélegeztetőgépek ügyében. Közben kiderült, hogy a maláj üzletember által leszállított több mint 6000 lélegeztetőgép két típusa nem is felel meg az elvárásoknak – számol be róla az ATV.

A beszerzett lélegeztetőgépek között sok meg sem felelt az elvárásoknak – állítja a Momentum

A Külügyminisztérium az ATV Híradójának megkeresésére azt írta:

a gépeket életmentésre alkalmas állapotban adták át az Országos Kórházi Főigazgatóságnak és azoktól vásároltak, akik tudtak szállítani.

Tavaly március végétől folyamatosan érkeztek a lélegeztető gépek Kínából Magyarországra.

Én szeretném azt, hogyha 8000 környékén lenne az az állomány, ami a járvány legrosszabb időszakában itt Magyarországon rendelkezésre állna

– hangzott el akkor Szijjártó Péter külügyminisztertől.

A járvány csúcsán ugyanakkor ennek csupán egy százalékát, azaz 80 gépet használtak koronavírusos betegek kezelésére. A kormány a legrosszabb forgatókönyvre készült. A Külügyminisztérium 16 863 lélegeztetőgépet vásárolt 300 milliárd forint értékben. A legtöbb gépet – több, mint 6000 darabot – egy maláj cégtől szerzett be 178 milliárd forintért, 26 millió forintos egységáron.

A GR Technologies tulajdonosa nem más, mint Vinod Sekhar, Malajzia egyik leghírhedtebb szélhámosa

– közölte Tompos Márton, a Momentum Korrupcióvadász Munkacsoportjának szóvivője.

A maláj milliárdos ködös múltját a Momentum politikusa hosszan ecseteli vlogjában. Sekár korábban nem foglakozott egészségügyi eszközökkel, kormányzati képviselők keresték meg őt, hogy tudna-e segíteni lélegeztető gépek beszerzésében, amit ő leszállíttatott a magyar kormánynak Kínából. A Momentum szerint a közvetítő 57 milliárd forintnyi jutalékot kapott, amiből magánrepülőt és luxushajót is vett. A lélegeztetőgépekről most újabb információk derültek ki.

Két típus nem felel meg az elvárásoknak. Az egyiket Nagy-Britanniában be sem vezették, mert ott volt egy vizsgálat és kiderült, hogy az oxigén-ellátásuk nem megfelelő, és világjárvány idején nem tisztíthatóak, ami egészen gyalázatos. A másik típus pedig Kolumbiában hat ember életébe került

– mondta el róluk híradónknak Tompos.

A Momentum jelöltje bejelentette: mivel sem a Külügyminisztériumtól, sem a Nemzeti Befektetési Ügynökségtől nem kaptak választ, három országban tesznek feljelentést. Malajziában adóelkerülés, Szingapúrban és Magyarországon pénzmosás gyanúja miatt. Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő ezt azzal egészítette ki, hogy kérdéseikkel Polt Péterhez fordultak.

Én csak reménykedni tudok abban, hogy az eddigi szokásjognak megfelelőn, Polt Péter ezt a kérdést eleve feljelentésként fogja értékelni és akkor egy harmadik jelentéssel is kiegészül majd a ma beadandó papírcsomag

– fejtette ki Szabó.

Híradónk megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. Azt írták:

attól vásároltak lélegeztetőgépet, aki tudott szállítani. A közvetítő a szerződésben vállaltakat teljesítette, akire azért volt szükség, mert rajtuk keresztül zajlott az értékesítés általánosságban.

Az összes lélegeztetőt életmentésre alkalmas állapotban adták át a Országos Kórházi Főigazgatóság részére állítják.

Forrás: atv.hu

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
"Az összes lélegeztetőt életmentésre alkalmas állapotban adták át a Országos Kórházi Főigazgatóság részére állítják."

És amit még üzembe sem helyeztek és érkezése óta raktárban rohad?...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
RonaGyuri
tévedtek, mert az elvárásoknak - mármint Szájjártatóék elvárásainak: sokat lehet keresni rajta - maradéktalanul megfeleltek! =))
Eladott Ország
"Ráadásul a lélegeztetőgép és az azon lévő beteg ellátásához megfelelő szakmai tudással rendelkező ápolószemélyzetre van szükség. Intenzív ellátásra kiképzett orvosból 1600, speciális tudással rendelkező szakápoló 1200 van. Az egész országban. Egy lélegeztetőgép működtetéséhez minimálisan 2 szakápolóra lenne szükség, akik napi 24 órában látják el ezt a feladatot. Ha ketten jutnak egy gépre, az annyit jelent, hogy 12 órás váltásban, szabadnap nélkül dolgozzák halálra magukat. Tehát többre lenne szükség, már amennyiben szempont, hogy a szakápoló ne dolgozza halálra magát néhány hét alatt, de ez Magyarországon soha nem volt szempont. Mindezekből az következik, hogy legfeljebb 600 lélegeztetőgép megfelelő működtetéséhez van meg a hozzáértő személyzet."
Tolvajaink 300 milliárdért vettek 16 ezer lélegeztető gépet!
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/105952430_886149135198328_4696535237540704386_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=6nKfrdPcHfQAX-6KalC&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=a5e9a5795cd9e1e9486e6a2c5d379586&oe=6154539B
namihami
A cél soha nem az üzemeltetés/üzemeltethetőség volt, hanem az ""alkotmányos"".
Arra pedig 110%-ban megfelelt.
ómió
Az "efftársi elvárásoknak", bizony, egyik se!
kereső
@Qqberci: És ami meg sem érkezett, mert nem volt vámolva- úgy 94 milliárd értékben???
kereső
A 6000 "lélegeztető gépért , potom 178 milliárdot fizetettünk ki a malajziai "üzletembernek".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.