"A titokzatos amerikai múlttal rendelkező" baloldali miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter kampánya és szlogenjei nemzetközi receptet követnek, a politikus "elitellenes" kampánya ugyanakkor hamar félremehet, hiszen Gyurcsány Ferenc és pártja, a Demokratikus Koalíció (DK) az előválasztáson tovább erősödött – áll a XXI. Század Intézet által az MTI-hez kedden eljuttatott elemzésben.

Új fegyvert vetett be Márki-Zay ellen Orbán, most a XXI. Század Intézet talált valamit a politikus múltjában
Fotó: Facebook/Márki-Zay Péter

Az írás szerint az elmúlt években egyre élesebbé vált

a "feltűnően külföldi érdekeket szolgáló" ellenzék, valamint a nemzeti kormány közötti konfliktus.

A baloldal napirendjének meghatározásában ráadásul segítségükre van a nemkormányzati szervezetek tucatja, tematikájukat egy egész intézményhálózat dolgozza ki, hangjukat pedig felerősíti a kormánykritikus média.

"Mindezek fényében nem meglepő, hogy most Márki-Zay Péter személyében egy olyan baloldali miniszterelnök-jelöltet állítottak, aki hosszú évekig élt külföldön és a jelek szerint politikai kapcsolatokra tett szert az Egyesült Államokban"

- írták.

Az elemzés szerint sok a kérdőjel Márki-Zay Péter múltjában, így a kampányban vélhetően több meglepő dolog is ki fog majd derülni róla. Az egyik legnagyobb kérdés, hogy vajon mit csinált pontosan öt évig Kanadában és az Egyesült Államokban. Az életrajza szerint 2004-ben néhány hónapig házról házra járó értékesítő volt egy telefonszolgáltatónál, majd marketingesként kapott állást Kanadában. Ezután az Egyesült Államokba költözött, ahol a CARQUEST nevű cégnél dolgozott, majd 2009-ig az Eastern Indiana Regional Workforce Board felügyelőbizottsági tagja volt – közölték.

Márki-Zay Péter nem csak az üzleti szférában tevékenykedett a tengerentúlon, hiszen a szintén jó amerikai kapcsolatokkal rendelkező Kész Zoltánnal közösen a 2019-es Orbán-Trump-találkozó idején az amerikai fővárosba látogattak, azzal büszkélkedve, hogy a Külügyminisztériumban fogadták őket mint ellenzéki magyar politikusokat

- áll az elemzésben.

A hódmezővásárhelyi polgármester később közölt még az amerikai utazásról, hogy részt vett a Soros György által is támogatott German Marshall Fund kerekasztal-beszélgetésén és találkoztak a Helsinki Bizottság képviselőivel. Márki-Zay Péter egy nyilatkozatában azt is elismerte: arra kérte tárgyalópartnereit, hogy az Egyesült Államok segítse az ellenzék munkáját. 2019 júliusában Budapesten az amerikai kongresszus küldöttségével találkozott többedmagával, segítséget kérve az ellenzéknek.

"Mindezek után joggal vetődik fel, hogy a magát egyébként hazafinak tartó Márki-Zayék milyen érdekek mentén politizálnak, honnan kapnak anyagi támogatást és milyen célra"

- tartalmazza az elemzés.

Az írás ukrajnai, georgiai, szlovákiai, lengyelországi, olaszországi és bulgáriai példákon keresztül bemutatja, hogy az elmúlt években számos országban emelkedtek fel és több helyen kormányra is kerültek az elitellenes jelszavakat hirdető politikai erők, ez azonban szinte sehol nem hozott számukra tartós sikert.

"A részben vagy teljesen a politikán kívülről érkező, az elitek leváltását ígérő személyiségek és pártjaik tehát, bár olykor gyors sikereket tudnak elérni, a gyakran általánosságokból álló, vonzó ígéreteikből fakadó lelkesedést gyakran a csalódottság váltja fel. A tapasztalatlanság pedig a rutinosabb politikai erőkkel való kényszerű együttműködés során nemcsak ezen politikai projektek számára jelenthet hátrányt, de olykor országos szintű politikai válságot is okozhat"

- olvasható az elemzésben.

Az összegzés szerint Magyarországon az újbaloldali és liberális politikai elit tagjai már egy évtizede azon dolgoznak, hogy megszabaduljanak a "Gyurcsány-problémától", az előválasztást is ezért találták ki. Gyurcsány Ferenc pozíciói azonban minden eddiginél erősebbek lettek.

Márki-Zay Péter előtérbe kerülése is Gyurcsánynak kedvez, hiszen nincsen pártja, lehetséges, hogy még frakciója sem lesz a parlamentben, "így könnyen irányítható, súlytalan politikusnak számít"

- írták.

Jól látszik, hogy Márki-Zay Péter elitellenes szólamai már jól ismert és több országban is kipróbált nemzetközi recepten alapszanak, ugyanakkor Gyurcsány Ferenc erős szerepe és a vele kötött szövetség miatt ezt sokkal nehezebb lesz majd eladni a választók számára. Várhatóan ő is beszorul a baloldalra és terveivel ellentétben nem tudja majd megszólítani a bizonytalan centrumszavazókat 2022-ben – tartalmazza az elemzés.

Forrás: MTI

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

telegdilaci
Mi ezzel a Baj Orbán és Szijártó,viszont eladta az Országot Kínának,és az Oroszoknak,olyan brutális hiteleket vettek az Ország nyakába hogy ezeknek a törlesztését,még az unokáink is nyögni fogják! én a Fidesz helyében befognám a mocskos pofájukat,és maguk körül,áskálódjanak,hiteltelen bűnözők!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@simmering73: Te magadat szoktad, bolsiék idiótája!? De, akkor, miért hazudod ránk? Úgy az efftársi?
cikicakk55
@CsipkeRózsa: október 20 14:29

Sajnos nagyon kevés időm van netezni. A férjem agyműtétje nem úgy sikerült,ahogy szerettük volna Nekem nem vigaz,hogy az orvosok szerint nagyon ritkán fordul elő ilyen következmény. Úgy fizikailag,mint szellemileg teljesen leépült. Olyan lett mint egy 4 éves gyerek. Hisztis,dacos,akaratos,agresszív. Szerencsére csak verbálisan,mert ahhoz nem tud eléggé mozogni,hogy tettleg is bántson. Bár ápolónő voltam egész életemben,de valahogy vele nem boldogulok. Rettentően bosszant a viselkedése,mert néha olyan érzésem van,hogy rá is játszik. Én magam is kikészülök estére,már 7-8 óra körül csak vonszolom magam. Már csak tolókocsival tudom itthonról elvinni,de Ő 120kg én meg 52 kg vagyok. Elég nehéz tolni. Ráadásul állandóan enne és ezt anyagilag sem nagyon bírjuk és mióta főleg eszik és nem mozog,azóta cukros is lett. A telefonomon néha szoktalak olvasni benneteket,mert nagyon hiányoztok. Elég sok embert megszerettem itt,sok emberrel privátban is beszélgettem. Olyan mint ha a családomat vesztettem volna el. Most éppen alszik,de nem sok időm van,mert mosogatnom kell,takarítani, és még gyógyszertárba is el kell mennem. Nagyon szeretlek benneteket és sokat gondolok rátok,de telefonon nem tudok írni,mert nem mindig azt írja le amit én írok. Nem tudom miért csinálja.? Már sok embertől hallottam ezt,hogy ha a teló nem ismer fel egy szót,akkor behelyettesíti valamivel.
Emmersson71
"Orbán az EU-s segítségnyújtás megtagadását követelte a Néppárt tanácskozásán, mivel szerinte Magyarország EU-taggá válása óta az Uniót is érinti az, hogy a kommunizmus „saját országaiban intézményesítette a korrupciót, az erkölcsi relativizmust, a szegénységet, a kiszolgáltatottságot, a hamis adatokat szolgáltató kormányokat, a felelősséget nem ismerő politikusokat és a politikai hazugságokat.”
Ahogy azt a 24.hu akkori cikke megjegyzi, ez a javaslat a gyakorlatban azt eredményezte volna, hogy vállalkozások, önkormányzatok, civil szervezetek estek volna el körülbelül 8000 milliárd forintnyi támogatástól a 2007-2013-as költségvetési ciklusban. "

merce.hu/2018/09/12/orban-2006-ban-meg-az-eu-s-penzek-elzarasat-szorgalmazta-a-hazug-es-csalo-magyar-kormany-miatt/

"Ezermilliárdos uniós támogatási forrásoktól fosztaná meg Magyarországot Orbán Viktor, legalábbis ezt szorgalmazta Strasbourgban néppárti képviselők előtt. Arról megfeledkezett, hogy a támogatásokat nem az általa hazugnak titulált kormány, hanem térségi fejlesztések, vállalkozások, önkormányzatok, civilszervezetek kapják utólagos kifizetés, és igen szigorú ellenőrzés mellett."

24.hu/fn/gazdasag/2006/10/25/orban_elzarna_unios_penzeket/
CsipkeRózsa
@cikicakk55: Gondoltam, hogy a férjeddel van még nagyobb gondod, sajnálom, hogy ez így alakult, és sajnállak, hogy ezt a nehéz sorsot kell átélnek. Együtt érzek Veled a bajban.
nezelodo
Csak óvatosan mini. elnök urunk, mert már gyanakszanak a népek, hogy aki ellen mindent bevet, hogy lejárassa, az biztosan nem lehet rossz ember! A módszerei akár példát is adhatnak, mert a mini. elnök urunk oxfordi elhíresült tartózkodását még senki sem szedte ízekre, de itt a példa és lehet, hogy eljött az ideje, hogy megtegyék. Biztos, hogy jó lenne?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.