Nem zárhatnak be ideiglenesen egy szombat este megjelent kormányhatározat szerint csak azért, mert a normál üzemanyagok befagyasztott árai mellett nem érné meg nekik nyitva lenniük. Ha valamelyik kútnál nem tartják be a szabályokat, akkor a kormány ideiglenesen átadhatja azt egy másik üzemeltetőnek.

A hvg.hu cikke szerint szombaton éjjel jelent meg egy kormányrendelet a Magyar Közlönyben, amely a benzinkutak (üzemanyagtöltő állomások) üzemeltetőinek ír elő több szabályt is. 

Alávert a Fidesz-kormány a benzinkutasoknak, kötelező nyitva maradniuk, hiába nem éri meg nekik a befagyasztott benzinár mellett

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikk szerint a kutak üzemeltetői nem zárhatnak be csupán amiatt, mert a normál üzemanyagok (95-ös benzin és a dízel) hatóságilag befagyasztott árai mellett nem éri meg nekik a nyitvatartás. Emellett kötelesek normál üzemanyagot árulni, de ha ezt két napnál hosszabb ideig teszik meg, akkor viszont kötelesek üzemszünetet tartani. 

Amely kút nem tartja be a szabályokat, azt a kormány ellentételezés nélkül átadhatja ideiglenesen egy másik üzemeltetőnek – olvasható a hvg.hu cikkében.

Mint ismert, csütörtökön jelentette be Gulyás Gergely miniszter, hogy hétfőtől (november 15.) három hónapig a 95-ös benzin és a dízelolaj árát 480 forinton befagyasztják. Az erről szóló kormányhatározat még aznap megjelent a MAgyar Közlönyben, és az is kiderült hamar, hogy az ármaximalizálás miatti veszteséget a kormány a kereskedőkre terheli rá. Kompenzálást nem kapnak, viszont a szabályt megszegő benzinkutakat bezárják. 

A szombat este kiadott kormányrendelet szerint a benzinkút üzemeltetője akkor köteles üzemszünetet hirdetni, ha a fogyasztókat nem tudja kiszolgálni 7 napon belül nyitvatartási időben összesen 48 órán keresztül benzinnel és dízellel. Az üzemszünet idején más kereskedelmi tevékenységet sem folytathat az üzemeltető a kúton. 

Viszont más okból, mint a fenti, nem hirdethet üzemszünetet, és a nyitvatartási időt sem rövidítheti le. 

A szabályt megszegő üzemeltetőkre 100 ezer és 3 millió forint közötti pénzbírságot szabhatnak ki, fellebbezési lehetőség pedig nincs, ismétlődés esetén pedig egy nap és fél év közti eltiltás lép életbe. A bírságot egy napon belül többször is kiróhatják. 

A hvg.hu cikke szerint a fentebb felsoroltak miatt nem dönthetnek úgy a kutak üzemeltetői, hogy ideiglenesen bezárnak, mert nem éri meg a hatósági áras termék mellett a nyitvatartás. Az sem járható út, hogy egy kúton csak egy egy nem hatósági áras prémium üzemanyagot tartanak – mert ilyenkor kell kötelezően üzemszünetet hirdetniük.

Az új, ideiglenes üzemeltetők kijelölésének joga Palkovics László innovációs és technológiai miniszteré, ő pedig azon üzemeltetők közül válogathat, akik jelentkeznek arra a feladatra (és képesek is ellátni azt), hogy átvegyenek ideiglenesen más benzinkutakat.

A rendelkezés a veszélyhelyzet fennállásáig van érvényben.

Forrás: hvg.hu

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Rizikó
@levarosbukta: Én azt olvastam a cikkben.
kulabombaafityiszre
Ez is törvény lesz lassan(vagy gyorsan)?
Két vállalkozó beszélget.
– Te adsz fizetést az embereidnek?
– Én nem. És te?
– Én sem. És a tieid bejárnak dolgozni?
– Bejárnak. És a tieid?
– Azok is.
– Te, nem kellene ezektől belépődíjat szedni?
Béla333
Amelyik tulajdonosnak nem tetszik, az el is mehet ebből a maffiaállamból! Egyenlőre...
levarosbukta
@Béla333: Nem a tulajdonosokkal b@sznak ki, hanem az üzemeltetőkkel. Remélem vágod a különbséget.
Lepényleső
Na ugye hogy senki sem marad ki a bán fosztogatási tervéből,"apró" lépésekkel kiszedi a maradék lét mindenkiből,
s teszi mindezt úgy mintha ez nem rugaszkodna el az alapvető törvényektől,- ami származik az épp aznapi kútfejéből?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.