A gázkereskedő cégek és a távhős, jellemzően önkormányzati vállalatok között megy a harc, egyelőre mindenki az állam segítségére vár, hogy elkerülhető legyen a távfűtés téli leállása több magyar nagyvárosban.

A 444 cikke szerint legalább egy tucat magyarországi nagyváros távhőcége kapott figyelmeztetést az utóbbi hetekben a gázkereskedőjétól, amely arról szólt, hogy vagy aláírják az október 1. óta érvényes szerződéseik módosítását (és így többet fizetnek a gázért), vagy mondják fel a szerződésüket.

A gázár szabadpiaci drágulása alátesz a rezsicsökkentett távhős cégeknek

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Emiatt a polgármesterek előtt három opció lehetséges a cikk szerint: vagy gyorsan sok pénzt szereznek valahonnan a földgázra úgy, hogy a járvány miatt a kormány a bevételeik egy részét elvette; vagy nekiállnak kekeckedni a gázszolgáltatóval, de akkor előfordulhat, hogy télen nem lesz fűtés; vagy engedik államosítani a távhőcégeiket. A probléma a lap információi szerint Budapestet, Székesfehérvárt, Szegedet, Győrt biztosan érinti, de vannak még más települések (megyei jogú várostól kezdve kisebb településekig), a legtöbb érintett település az E2 Hungary gázkereskedővel áll kapcsolatban, amely a Magyar Telekom és a MET holding közös cége.

Rezsicsökkentés és szabadpiaci ár

A probléma mögött a rezsicsökkentés áll: a távhőcégek a kormány által meghatározott és szabályozott áron adhatják a lakosságnak a szolgáltatást, viszont a fűtéshez a gázt piaci áron szerzik be. Ha a piaci ár nagyobb, mint a rezsicsökkentett, akkor az állam elviekben kipótolja a különbözetet. Ehhez egy referencianapi árat vesz alapul (a gázév fordulója október 1-jén van a cikk szerint), ami alapján fizet.

Emiatt a távhős cégek már tavasszal leszerződnek a következő téli időszakra, ám azt sosem lehet tudni pontosan, hogy mennyi gázra lesz szükségük. Ezért van a szerződésekben egy plusz/mínusz 20 százalék körüli mozgástér, amit az előző évek átlagos fogyasztásához mérten kalkulálnak ki előre – a lényeg, hogy az ár nem változik, ha a megadott értékkel többet, vagy kevesebbet használnak fel a lekötött gázból. 

"Ekkor jön a képbe a kereskedők dilemmája. Általában nagyot nem akarnak kockáztatni, és amikor a távhőcéggel leszerződnek a következő évre, olyankor ők is előre megveszik a szükséges gázmennyiséget, hogy ne legyenek kitéve egy esetleges áremelkedésnek. Ezt nevezik a szakmában lefedezésnek.

A gázkereskedők jellemzően a távhősök által rendelt gáz 100 százalékát veszik meg előre, mert ha melegebb tél lesz, és a távhősök végül csak 80 százalékot használnak, akkor a gáz egy része rajtuk marad. Így viszont egy hidegebb tél esetén, ha a távhőcég mondjuk 120 százalékot hív le, akkor övék az árváltozásból fakadó kockázat"

- olvasható a cikkben.

A probléma azért alakult ki, mert az eddig a nagy kilengések elkerülték a gáz szabadpiaci árát, idén azonban nagy az emelkedés, ami tavasszal még 30 euró körüli áron volt, az mostanra 90 euró körül van.

Áthárítás

A gázkereskedők a távhőcégek felé hárítják tovább a saját veszteségeiket, és úgy akarják módosíttatni a szerződéseket, hogy csak a tavasszal lekötött mennyiség 100 százalékát szállítják ki, ami fölötte van, azért már fizetni kell. Az önkormányzatok és a távhős cégek ezt elutasítják, hiszen nem erről szólt a megállapodásuk, és sok közük nincs ahhoz, hogy a gázkereskedő hogyan fedezte le magát korábban. De mégsem tudják elutasítani az ügyet maguktól, mert a 444 cikke szerint már több cég is olyan levelet kapott a gázkereskedőktól, hogy akkor a tél folyamán el fog fogyni a gáz és nem lesz fűtés, mert ők a módosítás elutasítását fogják a szerződés felbontásaként értelmezni.

Mindeközben a távhős cégek a megemelt árat nem háríthatják tovább a lakosság felé a kormány által megszabott rezsicsökkentett árak miatt, ráadásul távhős cégeknek az önkormányzatok által van megszabva a költségvetése, azon csak az önkormányzat változtathat. A kormány pedig a referencianaphoz kötötten állapította meg a támogatást korábban (a piaci ár és a rezsicsökkentett ár közti különbség kompenzálása), a drágulás egyelőre őt is hidegen hagyja. A távhős cégek és a gázkereskedők vitájában a bíróság olyan szempontból nem tűnik járható útnak, hogy a pereskedés sok ideig tart.

Mindenki az állam segítségére vár

A 444 úgy értesült, a szerződésmódosításokban közös, hogy a jelenlegi éves elszámolásról a gázkereskedők havi elszámolásra állnának át, a túlfogyasztásokat is így kellene fizetni.

Olyan információt is kaptak, miszerint a legtöbb érintett város hajlik a módosítás aláírására, hogy elkerüljék a télen elfogyó távfűtés problémáját, de közben mindenki az államtól vár (anyagi) segítséget. 

Az ügybe még bekavarnak azok az erőművek, ahol gázmotorokat működtetnek, amikkel áramot fejlesztenek – itt ugyanis már októberre 120 százalékos mennyiséget használtak el a megvett gázból, itt külön vita van a gázkereskedők és a távhős cégek között. 

"Egyelőre úgy tűnik, a távhősök állami segítség nélkül nem tudják kifizetni azt a 100 százalék feletti részt se, aminek az árát megemelnék a kereskedők, viszont a kereskedők nem viselik el a veszteséget, amit az időszakos túlfogyasztás miatt finanszírozniuk kell.

A távhősök szerint lehetetlen helyzet, hogy rájuk kényszerítenek egy magasabb árat, miközben a bevételeiket nem növelhetik a törvény szerint, de a szolgáltatással sem állhatnak le. A kereskedők szerint pedig az a lehetetlen helyzet, hogy ők finanszírozzák a brutális drágulást, főleg olyan esetekben, amikor a gázmotoros áramtermelők remekül keresnek a kárukon.

Amitől viszont mindkét oldal tart: hogy az állam úgy lép közbe, hogy mindkét oldalt kipöccinti az üzletből, és ellátásbiztonságra hivatkozva állami céghez kerülnek a távhőcégek és az őket ellátó gázüzlet is"

- olvasható a cikkben, amely szerint vannak arra utaló jelek, hogy esetleg a kormány arra vár, hogy az állami MVM-et lehessen kijelölni a távhős cégek működtetőjének. A nyáron ugyanis olyan módosítás történt, amely szerint az

"energiahivatal ellátási zavar esetén nem a gázév végig, hanem csak hét napra jelölhet ki gázszállítót a távhőcégeknek, ha nem sikerül a piacról vásárolniuk. A hét nap után már a távhőcég működtetésére jelölnek ki valakit."

Ez pedig nem lehet más, mint az MVM, mert ennek a cégnek van annyi tőkéje, hogy az esetleges veszteségeket is be tudja nyelni. Ám az nagy kérdés, hogy az MVM veszteségeit meddig lehet finanszírozni, és mikortól kell ezt a finanszírozást a lakossági felhasználók felé továbbterhelni.

Forrás: 444.hu

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rokker33
@Virág Árpád: Ez a @Eladott faszfej: egy bohóc itt a propin pont mint a Jakab! :) nem kell komolyan venni ! Gyerekkora óta hülye csak ő ezt nem veszi észre :) :)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toller Béla
Ez a céda külügyér, meg a mihaszna kormánybanda ...Nem tele volt a sajtó a hosszútávú megállapodás minden előnyével ? Hogy nem emelkedik, mert fix az ár ? Hogy nem vagyunk mink Moldova ? Tessék csak színt vallani, kutyák ! Hagytátok magatokat megzsarolni, most ne sírjatok ...legalább ...
Eladott Ország
A mi Viktorunk, amikor elveszítette a választást 2002-n azt mondta ” Ha még egyszer hatalomra kerülök tönkre fogom tenni ezt az országot.”
scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/65439206_635631606916750_3697948742863814656_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-5&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=99Yx-mSYOWEAX9TJwgK&_nc_ht=scontent-otp1-1.xx&oh=b1a456ad3f33628e87571adf3677256a&oe=61CB9B30
Nem véletlenül rohad a narancs belülről a fidesznek is leáldozóban van.
“2010 februárja óta a fidesz tevékenysége már nemcsak kimondatlanul, de kimondva is a „centrális erőtér” létrehozására, más szóval a versengő többpártrendszer fölszámolására irányul. Törekvésük sikerének záloga a szabad politikai verseny feltételeinek, nem utolsó sorban kommunikációs feltételeinek kiiktatása. Ennek megfelelően igyekeznek a közszolgálati médiumokban megakadályozni a kormányon lévőkétől eltérő nézetek, vagy számukra nem előnyös politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális hírek megjelenését, a különböző vélemények ütköztetését. Más kommunikációs eszközök használatát pedig megkísérlik a lehető legszűkebb korlátok közé szorítani. A „kötcsei doktrína” mintegy kicövekeli a fidesztől várható médiaszabadság határait, ez a határ pedig olyan rezsimeket idéz, melyek Záhonytól keletre honosak.”
scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/79658585_485876845387485_3643667872435142656_n.png?_nc_cat=103&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=Zb5yga5kXGAAX_pxZpy&_nc_ht=scontent-otp1-1.xx&oh=e9785d69a0cf8871a8ddb8262f41c589&oe=61C97EA2
ómió
Az "efftársi időkben", bezzeg, nem volt "alátesz"! Simán jött a dupla, vagy tripla távhő-ár!
reanimator
Világ ellen rezsiharc?
Te faszszopó hülye fidesezs szavazó, ilyen nincs!
Az Orbán-kormány a te pénzedből fizeti a veszteséget !!!
Azért keresel keveset, azért kevés a nyugdíjad, mert az Orbán-kormány magára költve elégeti a pénzed !!!
reanimator
SEMMIT nem adnak ingyen - ez darabra meg van neked, te hülye fideszes?
Béla333
Kizárt dolog!
Majd jön Rezsi Szilárd és rendbeteszi a dolgokat!
rokker33
@Eladott Ország: Jó hülye vagy mondták már?? Soha sem mondott Orbán olyat hogy tönkre teszi az országot ez nagyobb hazugság, mint amit általában Orbán szokott mondani!!Hiába Gyurcsány elvette a maradék eszedet :) :)
rokker33
Mindenki sír hogy most nincs 300% os haszon és kevesebbet tudnak lopni! BKV Karigeri Benzinkutasok orvostechnikai szekror most meg a távhő!!! Komolyan akkor minek működnek ha semmi hasznot nem tudnak termelni?? Nem kell ellopni a támogatást,akkor talán a szolgáltatás sen lesz annyira szar mint mostanában...
rokker33
Ez vonatkozik az összes szolgáltatora áram víz Telekom stb míg fizetsz és valami bajod van le se szarnak! Pár hétig mindig könyörögni kell ha valami elromlik de ha 1 csekket nem fizetsz akkor jön a felszólítás egyből! Mocskos patkányok szopjatok!
Eladott Ország
@rokker33: ma, 10:27 ♠ Keresnek a Lendvay utcában hülyegyerek! Amikor mész a Lendvay utcában és a fidesz székházhoz közeledve megérzed a gané szagát. Természetesen, mert ott van számos gané'! Mejkőtök' fingot ilyen büdöset ?
scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/68331344_660420544437856_906086405506072576_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=8nhackCLiLYAX8tQFly&_nc_ht=scontent-otp1-1.xx&oh=8d2a20deec25d3601f94310f0b6443aa&oe=61CBCDE3
A krónikus munkaerő hiány jelentősen csökkenthető lenne ha a sok fidesznyik lopás helyett elkezdene dolgozni!
scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/67885703_660137887799455_5616688677561303040_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=OeRuwR7KBmIAX9oE4gn&_nc_ht=scontent-otp1-1.xx&oh=b7614c1bd03b0da21d2d51a82e299d0e&oe=61CB1389
Yeromos
A fideszes elvtársak valahogy elflejtik hangoztatni a lakáj médiában, hogy a távőszolgáltatók nem a rezsicsökkentésben meghatározott árban, hanem piaci áron vásárolják a gázt.
rokker33
@Eladott Ország: nyugi a déká irodája még egy teli dögkútnál is büdösebb :) Ott csak büdösbogarak és gyurcsótányok vannak sok dögevő :)
Virág Árpád
@rokker33: Neki mindegy! Csak ne ORBÁN! Ha sokkal szarabb, az se gond... NEKI!
rokker33
@Virág Árpád: Ez a @Eladott faszfej: egy bohóc itt a propin pont mint a Jakab! :) nem kell komolyan venni ! Gyerekkora óta hülye csak ő ezt nem veszi észre :) :)
justhpeter
@Eladott Ország: 10:43: A második képed tévedés. A fidesznyik nem azért nem dolgozik mert nem akar, hanem azért mert agyhalott és nem ért semmihez. Ez a tétel abszolút. Azaz visszafelé is igaz, mert a szerencsétlen ha bármihez is értene nem lenne fidesznyik.
Nyírfa
És az MVM-nek honnan van tőkéje? Csak nem a közvagyonból?
Lehet őket - orbánékat - ennél is jobban utálni? Nem is utálat ez, hanem iszony.
Eladott Ország
@rokker33: ma, 10:27 ♦ Amit internet szerte, 2002 óta Orbánnak tulajdonítanak: “Ha mégegyszer hatalomra kerülök, akkor tönkre teszem ezt az országot.” Akár ő mondta, akár nem a ténykedése mindenképpen ezt mutatja.
2010-ig Csehországgal és Szlovákiával versenyeztünk, 2010 óta Romániával és Bulgáriával versenyzünk gazdaságilag. De már csak Bulgária van harcban velünk. Közép mezőnyből utolsó kettő közé fejlődtünk, ennyire jól repül a gazdaság. De viszont nálunk gazdagodtak meg a bűnözőink legjobban. Ebben azonban világszínvonalúak vagyunk.
scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/126277736_874075133336909_535515165764213115_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=7FF-F8DQRuEAX_I4sTc&_nc_ht=scontent-otp1-1.xx&oh=159314f5037d75b9a489da6614ecc182&oe=61CB5A71
Orbán: Az országnak sikerült túljutnia a reménytelenségen a 2010 előtti rossz kormányzás okozta kilátástalanságon, megosztottságon, a hanyatláson. És ez olyan jól sikerült neki, hogy elsőkből utolsók lettünk!
scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/248347656_4435146519894842_9202672991020808536_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=BJ54Hi6M8H0AX-WzGos&_nc_ht=scontent-otp1-1.xx&oh=7550a993a9d6df001a5fbf8780687665&oe=61A9E3CC
Mi vagyunk az Európai Unió második legszegényebb és legkorruptabb országa jobban teljesít mint Bulgária. Itt lopják szét az országot a szemünk előtt. Az egyszerű fideszhívőt éppen úgy meglopják, mint az ellenzékit, vagy azt, aki egyáltalán nem foglalkozik politikával. Ez nem más, mint vegytiszta korrupció és a mi bőrünkre megy. Hogy mondjam még el, hogy megértsétek: a szakadék feneke közeledik és pofával fogunk érkezni, fideszesek is.
scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/104010780_874552583024650_9113932493920045952_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-5&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=JUUcHc0s_3wAX9GTZLe&_nc_ht=scontent-otp1-1.xx&oh=3342925b51a4bea09a82b2bedd6bd1ba&oe=61CC3758
rokker33
@Eladott Ország: persze olyan szarul élünk azért járnak 10 20 30 milliós értékű autók az utakon mert mi olyan szegények vagyunk!Hiába az 500 ft os üzemanyag nem lett kevesebb az autók a plázák üzletek kocsmák meg tele emberekkel ,:D ! Nézz már körül Romániában meg Bulgáriában egy szemét kupac az egész ország ! Itt azért 2010 és 21 között is volt sok fejlesztés nem annyira szar a helyzet,mint ahogyan azt Te próbálod Itt bebizonyítani! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.