A szolgálatok munkatársainak nem kell értelmezniük, kommentálniuk ünnepi beszédeket, közéleti megnyilvánulásokat, esküjükhöz híven kell végezni tevékenységüket – ennyit reagált a Népszava.hu-nak a polgári elhárítást végző Alkotmányvédelmi Hivatalt (AH) felügyelő Belügyminisztérium.

Szivárogtatási botrány: a Belügyminisztérium szerint nincs itt semmi látnivaló

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Azért kerestük meg Pintér Sándor tárcáját, mert magyar titkosszolgálatok modern kori történetében először hangfelvétel szivárgott ki egy belső, szakmai rendezvényről. A megszólaló Kövér László házelnök, a hazai titkosszolgálati közösség egyik legbefolyásosabb szakpolitikusa volt, aki politikai iránymutatásnak beillő beszédet tartott 2020 februárjában az AH fennállásának a harmincadik évfordulóján rendezett ünnepségen, a titkosszolgálatok vezetői előtt.

A Direkt36 által közzétett hangfelvételen a házelnök – bár nem nevezi meg, hogy kire gondol –, jól dekódolhatóan az ellenzék állítólagos „önfeladó” nemzetfelfogását tartja a legnagyobb nemzetbiztonsági veszélyforrásnak, valamint azt hangsúlyozza: „a jogszabályok az intézmények rendkívül fontosak, de válsághelyzetben mindig az emberi jellem, értékrend és lojalitás bizonyul a legfontosabbnak.”

A minap a parlamentben is téma volt Kövér „iránymutatása”. Az ellenzék együttes erővel támadta a házelnököt, aki bár az ülést levezette, nem szólalt meg. Helyette fideszes politikusok reagáltak, akik szerint félreértették Kövér monológját és amúgy is egyetértenek vele. A beszéd időzítése mindenesetre sajátos: az eddig előkerült információk szerint ekkor már javában üzemelt Magyarországon a Pegasus nevű izraeli kémszoftver, amivel a kormányzat újságírókat, ellenzékieket vett célba. Itt érdemes felidézni Kósa Lajos, Fidesz alelnök esetét, amikor november elején egy összevont nemzetbiztonsági-honvédelmi bizottság zárt ülése után a sajtónak arról beszélt, a belügy vásárolt a Pegasusból. Később kiderült: a fideszes politikus nem mondott igazat, így az ügyészség erre hivatkozva ejtette a Kósával szembeni feljelentést.

A Népszava.hu megkérdezte Kövér László házelnököt, hogy kér-e párttársával szemben nemzetbiztonsági átvilágítást, de választ nem kaptak. A felvetés pedig annak fényében indokolt: a házelnök korábban az ellenzéki Demeter Mártával szemben ezt indítványozta egy hasonló ügyben. Demeter miután kikérte katonai repülések utaslistáját, megkérdezte Benkő Tibor honvédelmi minisztert arról, hogy miért szállították haza Ciprusról Orbán Viktor lányát? Az ellenzéki képviselő is „hibázott”, mivel névazonosságról volt szó, egy magyar katona hozzátartozója utazott a gépen. Bár azóta a bíróság megállapította, hogy az ellenzéki politikus nem sértett államtitkot a kérdésével, Kövér László házelnök kezdeményezésére az AH mégis átvilágította, majd megvonta Demeter nemzetbiztonsági minősítését, így a képviselőnőnek távoznia kellett a honvédelmi bizottságból

Forrás: Népszava.hu

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@ómió: Az lehet. A bolsi efftársaid nem értik a felháborodást, hiszen szerintük ez a bolsi tempó rendben van. Szerinted is, elmebeteg bolsi csicsák leghülyébbje?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kissé felnőttem
@Rizikó: konkrétan miért ??? és amikor a szavazás volt utána az ellenzéket miért haza árulózták valamelyik bátor senkiházi elkezdte és joga hozzá ??? ha van akkor a demokráciánk egy nagy magyar szar mert pártkönyves valaki ?azt dugja fel de a másikat emberi mivoltába nincs jogalapja csak jellemtelen
ómió
@Clavigo: A hozzád hasonló elmebetegek így szoktak "snúzolni"?
ómió
@csak úgy...: Nem! Ez a tetübolsi gyakorlatotok!
Clavigo
@ómió: " smúzolás ",,,,,,smúzolni,,,,stb. így kell írni,,...de te olyan buta vagy,,mint egy elefántsegg. .. A szó jelentését inkább nem kérdezem meg tőled... Nagyon buta vagy.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.