Drágultak az élelmiszerek, drágul a krácsonyi menü is.
A hvg.hu megnézte a legnagyobb magyarországi kiskereskedelmi láncokat, hogy megállapítsa, miként alakul a karácsony ételekhez szánt alapanyagok fogyasztói ára. Ez a lap ötödik ilyen felmérése, eddig minden évben az előzőhöz képest drágulást állapítottak meg: volt, hogy a vaj, volt, hogy a tojás ára szökött magasra.
Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO
A cikk szerint 2021-ben az étolaj ára az előző évi szintet több mint 30 százalékkal haladja meg. A margarin ára is emelkedni kezdett (amelyben a legfontosabb alapanyag a napraforgóolaj), a KSH adatai szerint 18 százalékos a növekedés, a hvg.hu egyetlen márka klasszikus termékén mérve viszont még nagyobb áremelkedést tapasztalt – de a liszt ára is nőtt.
A cikk szerint idén már nem lehetett 10 ezer forint alatt megúszni egy négy főre készülő karácsonyi étkezés árát, a bevásárlás összege 10 927 forint lett.
"A tavalyi évhez képest 1024 forintos – tíz százalékot meghaladó – drágulásból a nagyobbik részt az eleve nagyobb tételt jelentő húsok árának növekedése tette ki: a darált sertéshús esetében a tavalyi, 647 forintos átlagárhoz képest már 755 forintot számoltunk, a halfilénél pedig még az októberi árhoz képest is száz forinttal drágább, 2400 forintos kilónkénti árat, ami kétszáz forinttal, vagyis majdnem tíz százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit és duplája annak, amit 2007-ben (még magasabb áfateher mellett) kértek érte.
A zöldségek, tejtermékek ára ezúttal nem mutatott nagy változást. Ez persze nem azt jelenti, hogy bármi különösen olcsóbb lett volna – leginkább megmaradt az ár a pár évvel ezelőtt beállt, magasabb szinten. Áresést pedig egyedül a máknál tapasztaltunk – kár, hogy ez a hozzávaló nem annyira tartozik a mindennapi szükségletek közé"
- olvasható a cikkben, amelyből további részletek is kiderülnek a vásárlás módszertanáról.
Forrás: hvg.hu
Forrás: kuruc.info/r/9/206266/
kuruc.info/j/480/egyeb/marosan06.jpg