Antall József miniszterelnök 1993. december 12-én hunyt el.

Aki a rendszerváltás/rendszerváltozás előtt nem sokkal született, alighanem meghatározó élményei között tartja számon a Kacsamesék 1993-as megszakítását. A Magyar Televízió által közvetített mesét 1993. december 12-én délután négy óra után szakították félbe, ugyanis ekkor hunyt el Antall József miniszterelnök, aki az első, szabadon választott miniszterelnöke volt az országnak.

28 éve halt meg Antall József, halálhíre bejelentésekor szakították meg a Kacsameséket

Fotó, címlapkép: wikipedia CC BY-SA 3.0/Antall Péter, Antall-család archívum

Antallt 1956-os szereplése nyomán (az Eötvös gimnázium tanára volt, az ottani forradalmi bizottság vezetője lett) börtönbe zárták, majd eltanácsolták a tanári pályától, ekkor lett könyvtáros, rengeteget publikált gyógyítástörténeti témában – olvasható a Blikk megemlékező cikkében. Antallt politikai nézetei miatt (a forradalom idején részt vett a Kisgazdapárt újraszervezésében és a Keresztény Ifjú Szövetség létrehozásában) a rendszer fennállása során hosszú évekig figyelte meg az állambiztonsági szervek belső elhárítási osztálya (a hírhedt III/3) több besúgón keresztül is. 

1988-ban a Magyar Demokrata Fórumban (MDF) kezdett politizálni, végül ő lett pártja miniszterelnök-jelöltje az első szabad választásokon 1990-ben. 

Mandátuma ideje alatt többször kórházba került, mivel nyirokrendszerdaganatot állapítottak meg nála, egyik interjúját emiatt pizsamában adta, pár nappal egy műtétje után az 1990-es taxisblokád idején.

A betegség végül 1993. december 12-én győzte le, halálhírének bejelentése miatt szakították félbe a Magyar Televízióban futó műsort. Halála után Boross Péter belügyminiszter látta el a miniszterelnöki teendőket az 1994-es országgyűlési választásokig. 

Forrás: blikk.hu

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
jókora szerepe volt abban hogy így alakult..tönkrebaccta a rendszerváltást..és a fia sem jobb...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
jókora szerepe volt abban hogy így alakult..tönkrebaccta a rendszerváltást..és a fia sem jobb...
Eladott Ország
"Az én tudatomban úgy vonult be Antall, mint a magyar történelem egyik legkártékonyabb figurája, egy " Van Gőgh" ex-miniszterelnök. Antall József, - mortuis nil nisi bene - egy felfuvalkodott, gőgös és semmitérő tróger volt, hasonló, mint az apja, a jadvasemes' gazember, aki főszerepet vállalt a szorgos és becsületes magyarországi németség háború utáni elüldözésében. Tudásközpont, egy harmadik generációs szarjankóval. Undorító egy família. Antall igenis bűnös. Megvolt a lehetősége és az apparátusa gondolkodni, tárgyalni, alkudozni. A spontán privatizációval, a termelőeszközök gyárak kiárusításával, az iparunk és mezőgazdaságunk tönkretételével milliók munkahelyének felszámolásával elárulta saját népét, ezzel együtt hazáját. De nem csak ő a bűnös, hanem az a parlamenti képviselői generáció, akik még most is falják fel a milliárdokat és büntetlenül vegetáltatják az országunkat. A húgyosjózsit legalább idejében elvitte az ördög. A viktátornak' bezzeg nem enné ki a rák sem a belit, ez a geci a nyakunkon maradt."
Antall József megkezdte az ország kirablását, Orbán meg meg befejezi. Azt szokták mondani, hogy halottról vagy jót, vagy semmit. Ezt sajnos ez esetben nem igazán lehet betartani , mivel Antall József kezdte el az ország szétrablását oly módon , hogy az övéinek potom pénzekért kiárulta az ország javait! Természetesen a további kormányok miniszterelnökei sem voltak "templom kapufélfák." De amit Orbán Viktor tesz most , az már mindennek a netovábbja!
scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/163776947_1076742592805647_7525486662655441369_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=OXa6wHFuPZgAX9qKsyX&_nc_ht=scontent-otp1-1.xx&oh=8f52f43f4abf5e84f810ffa4f221380c&oe=61D9F0C8
kereső
@Horizont: Az egész "elszabott" rendszerváltás- amely végül gengszerter váltássá lett.
Nyírfa
Egy világ omlott össze bennem. Néztem az embereket magam körül, és csak azt kérdeztem nap mint nap: ezek ugyanazok, akik pár hete voltak?
A Magyarországot, amely Heti Magyarország néven jelent meg, és amit elöntött a szenny, a mocskolódás, a maihoz hasonló hazugság és gyűlölet, azonnal lemondtam , és írtam egy dörgedelmes levelet az új szerkesztőségnek: legalább a magam lelkiismeretének a megnyugtatására.
Azt mondják, ami nem pusztít el, az megerősít: az én hazaszeretetemet, a hazám, a népem iránti megbecsülésemet a rendszerváltás és mindaz, ami követte: elpusztította. Ezt már nem lehet helyrehozni.
Ami kikristályosodott, az az egyes ember tisztelete. Szerencsére vannak, vagytok itt is tiszteletreméltóak. És még követelnetek sem kell. :)
Eladott Ország
"Magyarországot a hatalmi gőg tette tönkre, az ostoba nosztalgia a romlott és kártékony úri világ iránt, amiben a tiszaistvánok és a zsidótörvényeket író telekipálok határozták meg a politika irányát, és a szervilis hétszilvafások meg az alázatoskodó dzsentroid polgárok hajtották végre ezeknek a gazembereknek az akaratát. Két világháború kirobbantásában vettek részt a hazafiság jegyében. Magyarország (rendszerváltás utáni) első miniszterelnökének ez tetszett, a kormányába az ezeknek a rothadásszagú eszméknek megfelelő árvalányhajas díszmagyarok kerültek, tombolt a butaság, a tehetségtelenség, a nímandság bosszúvágya. Ettől nagyon eltérőt már nem lehetett csinálni, akárki nyert választásokat, a sok évszázados önismerethiányból fakadó melldöngető magyarság megkövetelte a maga minden és mindenki fölött álló nagyszerűségének folyamatos kinyilvánítását. Csak azt akarom mondani, senki nem kívánta, hogy hazája gazdag, befolyásos és erős legyen. A magyarkodás és a rablás minden egyéb tevékenységre való késztetést elnyomott. A nemes magzat nemzőatyja pedig az a néhai Antall József volt, aki anno büszkén vallotta, idézem: „Horthy Miklóst magyar hazafinak tartom, akit a nemzet tudatában is tisztességgel el kell helyezni. Magyarország 1920 és 1944 között hivatalban lévő kormányzójáról pedig röviden csak annyit, hogy Horthy Miklós a XX. századi magyar történelem egyik ellentmondásos alakja, akinek az első és a második világháború alatti tevékenységének megítélését illetően a mai napig éles közéleti viták tárgyát képezi. A 2010-óta hatalmon lévő Fidesz-kormány viszont Horthyt már nyíltan egy olyan vezérként mutatta be – olykor még a történelemhamisítástól sem visszariadva –, aki képes az elveszített nemzeti nagyságot, a történelmi Magyarországot helyreállítani, az elszenvedett nemzeti sérelmeket orvosolni."
rokker33
Nem ismertem, de a rendszerváltás helyett kaptunk egy gengszterváltást! Kádár sem volt jobb,de 90 óta sehová sem fejlődik az ország! Legalább egy Ausztriai szintű gazdaságnak STABIL gazdaságnak kellene lennie és mégis a csőd szélén állunk! A több mint 30 év alatt egyetlen egy tisztességes politikus sem jutott nekünk magyaroknak!! Szomorú hogy hova jutottunk ezek az mszmp s MDF MSZP Fidesz=es patkányok miatt...
Eladott Ország
@KisTehen: ma, 11:11 ☻ Antall József a rendszerváltás utáni (harmadik) Magyar Köztársaság első szabadon választott miniszterelnöke volt. Utána a kormánytagok számára elkészült 1 fabatka, ennyit sem értek emlékérem. Azóta száz fabatka ér egy hajító fát.
scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/49012529_1090163911188342_8031921591816290304_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=qQR57tD4S34AX-TvrZ2&_nc_ht=scontent-otp1-1.xx&oh=f62dbc6c2cad166aee6d166fadf11a81&oe=61DB10D9
Nyírfa
@Horizont: 11.06

Kétfelől tartottak. Két gyerek, akiket akkor is fel kell nevelni, ha piros hó esik az égből. És apám, aki akkor még ereje teljében volt, s bár az életét kockáztatta fiatalon azért a rendszerért, amit kihúztak a lábunk alól, tárgyilagosan tudta figyelni az eseményeket, tudomásul tudta venni, hogy nincs többé pártja, és visszautasította a felkínált gyárat - ezek hülyék, nézett rám. A gyerekek és apám: ők adtak erőt, hogy immunizáljam magam erre az új, erre a nagyon méltatlan helyzetre, ami '89. után előállt.
Jelzem, az immunizálás nem lett tökéletes, a több évtizedes stresszt, amit megéltem, nem úsztam meg nyomtalanul.
Nyírfa
@Eladott Ország: 11.09

Bárki írta: bravó!
Nyírfa
@rokker33: Kádár volt a valaha élt legnagyobb magyar államférfi.
Eladott Ország
@Nyírfa: ma, 11:36 ♦ Próbáltam keresni, hogy honnan mentettem le, de még nem jöttem rá a forrásra.
Nyírfa
@Eladott Ország: Talán Kolozsváros. Tőlük szoktál idézni.
rokker33
@Nyírfa: Nem tudom! Sokan azt mondták hogy 90 ig az oroszok voltak az irányítók Kádár csak egy báb volt aki azt mondta ki, amit az emberek hallani akartak,de közben azt tette amit az akkori orosz vezetés akart! Én nem hiszek ezekben a Kádár mesékben!Fele igaz fele hazugság...
Nyírfa
@rokker33: 68 éves vagyok. Tudom, miről beszélek, megéltségem van benne. Barakk voltunk, nem húzhattuk ki magunkat az orosz determináció alól, köszönhetően a II. világháborúban való részvételünknek, s a nagyhatalmi egyezkedéseknek. De, hogy ebben a barakkban vidám, gondtalan életünk volt, ez Kádár zseniális diplomáciai érzékének az eredménye. Elérte, hogy Magyarország kirakatországként funkcionáljon, amely nem rettenti el a nyugati befektetőket, és javítja a szocializmus renoméját. Ugyan hivatalosan az NDK volt a kirakatállam, de ők csak díszletként szolgáltak, élni itthon volt jó.
A diktatúrából csak annyit láttál, hogy egypártrendszer van, és légy szíves, ne akard megdönteni a rendszert, egyébként élhettél mint hal a vízben.
Láttam Aczél György interjúját, amely nem sokkal a rendszerváltás után készült, nem verték nagydobra, én is a YouTuben néztem meg. Érdemes, mert olyan információk hangzanak el benne, amelyek engednek következtetni egy rendszerváltó törekvésre, amelyet feltételekkel, kíméletesen, a vívmányok megőrzésével hajtottak volna végre. Ha nincsenek azok a "reformkommunisták", akik elárulták az egészet. De voltak, és ez a magyar nép ezeréves átkaként folytatódik is.

www.youtube.com/watch?v=85fe_KliGwU
Emmersson71
Rókaképű Antall.
Emlékszem, az Operett büféjében hallottuk a hírt, de csak félfüllel..hogy meghalt Antal..aztán egy nagy kő esett le a szívünkről, hogy mégsem Imruska..csak ez a tróger történész dobta fel a talpát.
Clavigo
Biggyedt szájú balfasz könyvtáros...Ami kárt ez összehozott...(!!)
Nyírfa
@sgl: Remek! És akkor nem Kolozsváros! :)
Gyurcsányról pontosan így gondolkodom én is. Jó irány, rossz kivitelezés.
Ugyanúgy rehabilitálva lesz mint Kádár.
Jut eszembe: döbbenetes, hogy a két legkiválóbb szoruljon rehabilitációra!
Ez van. Árvalányhaj - tökéletes kifejezi a magyarságot.
Nyírfa
@sgl: Nem ismerjük a dolgok hátterét, milyen alkuk, feltételek alakították az eseményeket. Talán nem állt be Gurcsány mögé sem az SZDSZ, sem a szocialista párt. Ímmel-ámmal, igen, de az édeskevés a fidesszel való leszámoláshoz.
Szerintem egyedül maradt, és úgy döntött, hagyja az egészet a csodába. Politikusként , persze , ez nem felelős magatartás, de, ismétlem, csak tapogatózunk.
kereső
@Nyírfa: Olvasd el amit sgl. előtt belinkeltem.
kereső
@Nyírfa: 13:44
"Csak azt akarom mondani, senki nem kívánta, hogy hazája gazdag, befolyásos és erős legyen. A magyarkodás és a rablás minden egyéb tevékenységre való késztetést elnyomott.
Van egy eretnek kérdésem ide a végére: mit tetszik gondolni, miért Gyurcsány Ferenc a legnépszerűtlenebb politikus? Miért gyűlöli a nép és miért retteg tőle a többi politikus, élükön most a szegedi harsány tejbetökkel? Mert egyedül ő lóg ki a sorból. Ő tényleg azt akarta, hogy hazája gazdag, befolyásos és erős legyen. Minden, amit tett, ennek a célnak az irányába mutatott. Csak nem jól csinálta. Éppen azt nem vette figyelembe, amit fentebb leírtam. Hogy ez a nép nem szereti, ha valaki beismeri a politika hazugságait. És még annál is kevésbé szereti, ha valaki be akarja fejezni a hazudozást.
Mert akkor esetleg azzal is szembesülni kell majd, hogy milyen ez a nép, milyen Magyarország történelme, és mindez a jelen helyzetben mire tesz minket alkalmassá a világban és benne főképp itt Európában. Hogy úgyszólván mindenen változtatni kell. Elsősorban a hazudozáson, a szüntelen öncsaláson."
Gyurka80
@Horizont: Ő egy csődbevitt országot próbált vezetni a privatizációval! A következő pufajkás kormány végezte a rablóprivatizációt sumák tamással, ez tény!
Gyurka80
@kereső: Nem azért népszerőűlen böszmeferi. A világon ő volt a legtehetségtelenebb min.elnök, és nem csinált semmit, miközben csődbevitt egy országot.Szemeket lövetett ki hazudozott a saját gyárának melyet anyósa révén rablóprivatizált olcsóbban adta az áramot stb.
Gyurka80
@Horizont: Sumák tamás meg mindent eladott és elloptak akkor ami le volt betonozva azt is!
kereső
@Gyurka80: Ez a stb...,ez igen! Ez a "legütősebb" a böszmeferi bűneinek felsorolásából.Csak, azt nem tudom, hogy ki vezette be a nyugdijak svájci indexálását, ki tárgyalta le kecskeméti mercedes gyár idetelepitését,ki épitett 700 km autópályát, ki biztositotta Magyarország gázellátását a tárolók megvételével, ki emelte meg a családi pótlékot és a minimálnyugdijat stb.
Gyurka80
@kereső: Miért nem folytatod?..És ki vitte csődbe az országot!
gazdag dezső
Bár sohsem került volna min.elnöki székbe Antall Ő volt az aki elkherdálta potom összegekért a hatalmas állami vagyonokat !! Ő volt az aki abszolút semmit sem értett az ország irányításához .Annyira akart min.elnök lenni ,hogy mindent megígért hogy nem lesz elszámoltatás...satöbbi csak adját át a kormányt .Aztán akik körbevették megvezették ,és elszórta elsőnek a sok vagyont fillérekért,az elrontott ,elhibázott privatizációnak nevezet rablások.Utánna már az összes többi kormány folytatta a nagy vagyonok elrablását .A jól működö tsz-eket szétverte,az állami gazdaságokat is.Bármilyen művelt ember is volt,de ehhez a kormányzáshoz abszolút semir való volt .sokszáz milliós cégeket vettek olyan MDF-es -ek akik 3 millió tőkével csináltak céget ,és megvettek malmot 70 millióért,ami sokszáz milliót ért,és csak egy a sokszáz közül .Hatalmas vagyonokat mentettek ki a csókosok .Ő volt az első aki elnézte ,és segítette a sok hirtelen meggazdagodó ,ügyeskedő emberket tovább vagyonosodni .A Tsz -ből százszámra vitték ki a párttitkár és az agronómus a gépeket méhtelepi kilós áron .Egyszóval Ő kezdte el az országot tönkre tenni ,és utána a többiek ezeken felbuzdúlva tovább folytatták. A mai nap már szinte rablások vannak .Állami vagyonok kimentései .Ez az ország igen gazdag szépország lehett volna ha nem így kezdik el a politikai váltást ,ami ugy csak egy vicc .Ezek ugyanazok ,ugye Kövér elvtárs? ,és a társai akik egykor MSZMP tagjai ,besugók ,párt alkalmazottaio voltak !"Apám is megmondta ,ezek ugyanazok !! Cak a köpenyt fordították meg !
csetere
@Gyurka80: Ja! Az 5 milliárdos beléptetőkaput említi?
Gyurka80
@gazdag dezső: Írod ".Egyszóval Ő kezdte el az országot tönkre tenni ," Ne zavarja éleslátásodat, akkorra már az elvtársaid csődbevitték az országot!
Gyurka80
@gazdag dezső: Jav varjú azaz fetrengő varnyú
gazdag dezső
Én ne azt írtam ,hogy egyedül Antall csinálta a nagy kiárusításokat fillérekért ! Sőt azt írtam ,hogy Ő kezdte meg ,és aztán a többiek tovább folytatták a mai napig ! SŐT MOSTMÁR SZAVAKKAL NEM LEHET KIFEJEZNI ,HOGY MENNYIRE JÁTSZÁK ÁT A VAGYONOKAT ,ROKONOK ,BARÁTOK RÉSZÉRE !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.