Költségvetési csalás miatt egy év hat hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a Nyíregyházi Törvényszék Szűcs Gabriellát, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakoly korábbi független polgármesterét.

Csalás miatt felfüggesztett börtönre ítélték Szakoly korábbi polgármesterét

Szűcs Gabriella polgármester (j4) tájékoztatja a közmunkásokat a volt TSZ-telep irodájának udvarán, Szakolyban 2013. március 7-én. Fotó: Balázs Attila/MTI

Resán Dalma, a törvényszék sajtószóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a bíróság határozatában a volt településvezetőt – akinek a nevét monogrammal jelölték – két évre eltiltotta a polgármesteri, polgármesteri referensi és a civil szervezetek vezető tisztségviselője foglalkozás gyakorlásától is.

Az ügy másodrendű vádlottját, a falu korábbi alpolgármesterét 280 ezer forint pénzbüntetésben, két korábbi önkormányzati képviselőt – a büntetőügy harmad- és negyedrendű vádlottját – , valamint az ötödrendű, az önkormányzatnál korábban jegyzőként dolgozó vádlottat megrovásban részesítették.

A sajtószóvivő által ismertetett első tényállás szerint a község önkormányzata a képviselő-testület hozzájárulásával 2009-ben több mint 11,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a helyi óvoda bővítésére, a pályázatban megjelölt bővítés azonban 2010. június 30-ig nem valósult meg.

A bíróság álláspontja szerint a szerződést aláíró volt alpolgármester és az azt ellenjegyző jegyző nem tett semmit az óvoda bővítéséért, ehelyett a támogatási összeget az önkormányzat működési költségeire fordították. Emellett a támogatást úgy tüntették fel az önkormányzat 2010-es, az államkincstárhoz is benyújtott beszámolójában, mintha azt ténylegesen a beruházásra fordították volna. Pedig ezt az összeget, mivel a beruházás elmaradt, vissza kellett volna fizetni – közölte Resán Dalma, megjegyezve, a beszámoló ilyen tartalmú elkészítésére az elsőrendű vádlott adott utasítást.

A második tényállás alapján 2016-ban a Magyar Államkincstár felfüggesztette Szakoly állami normatív finanszírozását, így az önkormányzat nem tudta kifizetni dolgozóinak bérét. Emiatt az elsőrendű vádlott polgármesterként azt javasolta a képviselő-testületnek, hogy az önkormányzati dolgozók bérét a közfoglalkoztatás kiadásainak fedezetére szolgáló, kormányhivatali forrásból származó pénzből fizessék ki.

A 2016. május 5-én megtartott testületi ülésen a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottak képviselőként a határozatot annak ellenére megszavazta, hogy tisztában volt annak szabálytalanságával. A testület egy későbbi ülésén is a korábbival megegyező tartalmú döntést hozott. A határozatok alapján a volt polgármester intézkedett, hogy az elkülönített alszámlán kezelt támogatási összegből 20 millió forintot az önkormányzat saját dolgozói bérének kifizetésére fordítsanak – írta a szóvivő.

A harmadik tényállás szerint a helyi sportegyesület elnökeként is tevékenykedő volt polgármester a sportegyesületnek járó, a sportpálya felújítására és utánpótlás-nevelésre kapott több mint 31 millió forint tao-támogatást az önkormányzatnak utaltatta át, így azt céljától eltérően használta fel, amivel a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozott – tudatta Resán Dalma.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

teuton
Es a penzek hova lettek? Több 10milliorol van szo! EZ mar nem erdekelte a birosagot? Miert???
Néro
Ahogy elnézem a költségvetés csalt inkább.
CsipkeRózsa
Egy nem fideszes már régen börtönben ülne.
Eladott Ország
"Ez itt egy jogállam, ahol a korrupció nem marad szárazon büntetlenül és külön a szocialista elmúlt nyolc év, zajlik az élet az arrogancia és cinizmus elefántcsonttoronyától távol is. Olyan kistelepüléseken, ahol a lelkes polgárok 20 éve ugyanazokat a Döbrögiket választják polgármesternek. Mert ők így szeretnek élni. Döbrögikkel a nyakukon. Valami egészen szürreális kép ez is a korrupció nevű betegségben szenvedő, erkölcstelen vezetők, politikusok mindennapi ténykedéseiről, de legalább annyira az őket hatalmon tartó tömegek zsibbadt közönyéről. És az a tragédia, hogy egy Stockholm-szindrómás – az öntudatos, felelős polgári létezéstől fényévekre vegetáló ország – évtizedeken át szavaz bizalmat ugyanazoknak a Döbrögiknek. Ez a talpig tisztességes polgármester- akinek csoda, hogy egyáltalán jut ideje a település kínzó és idegesítő ügyeivel is foglalkozni – annak a pusztító mentalitásnak a megtestesítője, ami a legtöbb kárt okozza ennek az országnak. Akinek a lopás, mutyizás, ügyeskedés és sunnyogás az érvényesülés legtermészetesebb módját jelenti. A vályú körül mindig ugyanazok sündörögnek, nincs helye a piaci versenynek, az egyszerű kispolgár pedig tudomásul veszi, hogy a földesúrnak előjoga van mindenre, úgy van jól, ahogy ő mondja, és különben is milyen áldott jó ember: már a kocsmából kijövet sem kell fejre esni, mert hogy megcsinálta a járdát. Meg még térkövezett is. Meg a Pityunak is van közmunkája.De azért szeretjük, jó ember ez. Ha a település költségvetésének felét magára költené, azért sem haragudnánk rá, mi ezt megszoktuk, így szeretünk élni. Ez a természetes. Hogy igen sokan azért fizetnek adót, hogy villája, panziója, mifenéje legyen a polgármester úrnak. Meg hát mindenki ezt csinálja, ily módon háláljuk meg azt a rengeteg munkát, amit értünk végzett. Hogy el sem éri az ingerküszöbünket. Nem az országos korrupciós ügyek, de az sem, ami a szemünk láttára történik. Igen, ez az a mentalitás, ami fenntartja és önjáróvá teszi a rendszert."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.