Az Eurostat felmérése szerint nagyjából ennyie nvannak azok, akiknek nincs vízöblítéses angolvécéjük, vagy fürdőkádjuk, esetleg zuhanykabinuk. A magyar társadalom 20,4 százaléka pedig olyan lakásban él, amely beázott, penészedik, vagy a nyílászárókat kellene már cserélni.

A Mfor.hu az Eurostat nyomán arról írt, hogy bár lényegesen javult a legszegényebbek lakhatási helyzete Magyarországon, de régiós összehasonlításban még mindig nem állunk jól. 

Felmérés: 156 ezer magyarnak még mindig nincs vécéje vagy fürdőkádja

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikk szerint az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) által készített jelentés alapján a teljes magyar társadalom 20,4 százaléka, vagyis több mint 1,98 millió ember élt 2020-ban olyan otthonban, amelyben a tető vagy a falak átáztak, megpenészedtek, vagy a nyílászárókat kellen már cserélni. A fejlődés ezen a téren folyamatos, , mert 2018-ban még 22,5 százalékon állt ez a mutató. Az érintettek legtöbbjének keresete nem érte el az átlagjövedelem 60 százalékát, 105 529 forintot. 

A legszegényebbek lakhatási helyzete 2010 óta lényegesen javult a cikk szerint, ám a régiós adatokkal összevetve azért kiderül, hogy nemcsak a V4-es országok, de még Románia legszegényebb lakói is jobb körülmények között élnek. 

2020-ban a magyar lakosság 4,2 százalékának (nagyjából 409,5 ezer embernek) jelentett gondot az ingatlana felfűtése. A szegénységi küszöb alatt élőknél ez a szám 14,9 százalék. Régiós szinten Magyarország a harmadik, a románok (23,4 százalék) és a szlovákok (19,2 százalék) előzik meg az országot,  Csehország áll a legjobban: ott a szegénységi küszöb alatt élők 6,8 százalékának okoz gondot a lakás felfűtése. 

A fürdőszoba megléte is kardinális kérdés, az Eurostat adatai szerint 2020-ban a magyarok 1,6 százalékának hiányzott az otthonából egy zuhany vagy fürdőkád, vagyis a probléma megközelítőleg 156 ezer embert érint. 2018-ban az Mfor.hu cikke szerint még a lakosság 3,9 százaléka nélkülözte a lehúzható angolvécét, ez a szám 2020-ra 1,6 százlaékra csökkent. Vagyis a korábbi közel 381 ezer ember közül 2020-ra nagyjából 156 ezren maradtak, akiknél a vízöblítéses angolvécé még álom maradt.

Forrás: mfor.hu

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
itt a hegyvidéken 500millióért hirdettek egy igen elegáns, óriási házat..a belső képeken bemutatták többek közt a fürdőket, melyekben bent is volt WC, és külön is volt négy...de az egész épületben egy bidé sem volt...mindez egy luxuslakásban, 500millióért.
justhpeter
Vasárnap nem foglalkozom kamu felméréssel.
Csizmás Kond
" 20,4 százaléka pedig olyan lakásban él, amely beázott, penészedik, vagy a nyílászárókat kellene már cserélni."
...és szerintük ki kéne azt helyrehozza ?
Csizmás Kond
@Horizont: Neked szerintem dugáskor is Orbán jár az eszedben...
A megélhetésbiztosítás meg olyan szempont ami nem minden esetben a kötelezőségtől függ, mert van aki ugyanolyan körülmények között megél van aki mégazértsem...és ha valakinek húz az ajtó az ablak azt szigetelje be ne panaszkodjon mert azt önmagáért teszi nem a kormányért vagy Orbánért.
division
@Horizont: "megélhetés és esély" Azért arról nagyon hosszasan lehetne társalogni, mit is jelentenek ezek. Mindenki mást gondolna szerintem róluk.
division
@Horizont: Nem akarok általánosítani inkább. Vannak akik maguk tehetnek róla, vannak akik nem. Ezt innen nem lehet eldönteni. Nyilván baj, persze, de nem tanulhatsz, dolgozhatsz az olyanok helyett, akik erre nem hajlandóak. Az esély ezért is kevés, hiszen a buta, tanulatlan embereknek milyen esélyt adnál például? Mindent alájuk tennél, eltartanád őket? Aztán ott vannak azok, akik akkor sem dolgoznának, ha erre megkapnák az esélyt. Nehezebb ügy ez, mint ahogy a cikk címe sugallja.
csak úgy....
arrak a pár százezer hajléktakannak már nem is gondol senki,az magyarországon teljesen természetes.
vajon 30 éve ,miért nem volt ennyi "lecsúszott" ember? biztos,hogy mindenröl csak ök tehetnek? -én kétlem!
rokker33
Általában a putriban nincs vécé se fürdő, viszont van mocskos lavór meg 20 koszos cigány 1 szobában :) :) Egy normális igényes ember törekszik a jóra meg a tisztaságra!
division
@Horizont: Mondom, ez nem lenne egy rövid beszélgetés. Pont hogy nem általánosítottam, de azt sem fogom mondani, hogy akinél ilyen a helyzet, az biztosan nem is tehet róla. Összetett dolog ez nagyon, sok szempontot kellene nézni amikor megítélnénk a helyzeteket. Soha nem lesz olyan a világon, hogy mindenhol jól éljenek az emberek, ki ezért, ki azért.
division
@rokker33: Az a "népcsoport" egy külön műfaj, velük nem lehetne mit kezdeni. Több olyan ház is van a városomban, amelyeket odaadtak nekik, aztán csak a falak maradtak meg végül:-)
Csizmás Kond
@Horizont: Nem vagyok de hülyeségre csak így lehet válaszolni.
rokker33
@division: Azért kell azt csinálni mint Toroczkai :) Eldózerolta a patkányfészket a falujából a gondot megoldotta!!! Ezeket integrálni nem lehet nem is akarnak, de Fidesz szavazónak tökéletesek :)
ómió
Az efftársi népzsebelés évadaiban félbemaradt az építésük?
telegdilaci
@Horizont:Akik rosszúl élnek nem fogadják meg a hazugság propagandát,hogy Magyarország előre megy nem hátra ők a szakadékba mennek előre! nem hagyunk senkit az út mellett,belökjük az árokba!
kereső
Az Eurostat adatai szerint a magyarok 72,5%-a él az európai szegénységi küszöb alatt.
"Piros volt a paradicsom nem sárga,
Orbán mikor mégy már a pichába?"- mert te tetted ezt kerál.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.