A 24.hu számolt be arról, hogy örülnek neki ugyan, hogy az ellenzék nyit a határon túli magyarok felé, ugyanakkor számukra a népszavazás bűne még nem évült el.

Márki-Zay Pétert több erdélyi magyar önkormányzat sem fogadja, mert "Gyurcsány"
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Több erdélyi önkormányzati vezető is nemet mondott az ősz során Márki-Zay Péternek, amikor a ellenzéki miniszterelnök-jelölt kilátásba helyezte, hogy Erdélybe látogatna. Korábban az RMDSZ-es színekben tisztséget nyert nyolc elöljáró közös levélben jelezte, hogy a választásokig nem is kívánja őt fogadni

– olvasható a szekelyhon.ro című oldalon. A 24.hu azt írja, a levél már hónapokkal ezelőtt megszületett, de csak most került nyilvánosságra.

A lap birtokába jutott levelet négy megyei tanácselnök és négy megyeszékhely polgármestere írta alá:

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere,

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke,

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere,

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere,

Pataki Csaba, Szatmár Megye Tanácsának elnöke,

Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke,

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere

és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Mint írják, pozitív fordulatnak tartják, hogy az ellenzék nyit a határon túli magyarok felé, mert el kell jönnie annak az időnek, amikor a külhoni magyaroknak a nemzethez való tartozását többé nem kérdőjelezi meg senki.

Ennek ellenére nem terveznek közösködni az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjével, aminek oka a 2004. december 5-i népszavazás, amikor Magyarország lakosai a magukat magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon élő, nem magyar állampolgárok kedvezményes honosításásáról döntöttek.

A levélben azt írják:

Tisztelettel jelezzük, hogy az erdélyi magyarok nem felejtették el a népszavazást: december 5-e bűne nem évült el. Csalódást okoz számunkra, hogy Önök úgy gondolják, december 5-e már a múlté. Ez számunkra egyértelműen azt jelzi, hogy Önök nem érzik, milyen súlya és jelentősége volt a népszavazásnak a határon túli magyarság életében. Szeretnénk, ha tudnák, mi nem léptünk át rajta, és ez nem is lehetséges addig, amíg azok, akik a nemzet megosztását természetesnek tartották, Gyurcsány Ferenccel együtt az ellenzéki összefogás részei

Márki-Zay Péter a napokban kijelentette, nem nyúlnának az Alkotmányhoz. Népszavazást kezdeményeznének helyette az új alaptörvényekről, a levelet aláíró nyolc elöljáró a levélben még úgy fogalmaz,

aggodalommal tölti el őket, hogy az ellenzék akár feles többséggel is alkotmányozna, mivel a külhoni magyarok számára rendkívül fontos, hogy az anyaroszág politikailag stabil maradjon.

A levél végén aztán leszögezték, hogy a választások után minden magyar politikai szervezet képviselőjével tárgyalnak majd, mert hisznek abban, hogy a magyar nemzet egységét helyre kell állítani.

A levél azóta eljutott már Márki-Zay Péterhez is, kampánycsapatának egyik munkatársa jelezte is az érintetteknek, hogy tudomásul vették a döntést – írja a 24.hu.

Forrás: 24.hu
Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Akkor, egy kormányváltás esetén, máris adott, hogy ELSŐK között, kitől kell megvonni az eddig is fölöslegesen fizetett támogatást.
Persze, aztán jöhet a többi is.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Néro
Azt nem tudom , hogy a Gyúúúúúcsány Jakab vagy MZP kedvére mi van és nem is érdekel. De egy pofátlan tróger ember az aki mindig leül a vasárnapi terített asztalhoz zabálni de valahogy bevásárolni hozzá sose megy el. Sőt még megüzeni levélben azt is mi legyen az ebéd meg kiszolgálja fel neki.
Ha annyira Nagy Nemzeti Magyarok nosza tele van a HUN-ja üres falvakkal a határ meg nyitott.
Az én kedvemre meg ez van.
Bűnötök meg nektek van a levélszemetetekkel..
Lepényleső
...a népszavazás bűne,- is annak a bűne aki azt felvetette,a megosztás nagymestere?
(Van itt ember fia,aki arról szavazna miképp éljen szomszédságában pereputtya?)
(Egyébiránt régi igazság; az beszél aki fizet!? Most aki fizet,hátrányt szenved azoktól akiknek fizet?)
human
Orbán külhonba is exportálja a NER-t. A kinti kitartottak féltik a pénzcsapjukat. Érthető, hogy bármit megtesznek a könnyű életért.
Feró25
Én már leírtam itt esztergomból költöztem szlovákiába 20 éve magyarországon is van lakcímem de oda szavazó cédulát sosem kapok mert nem ott élek önkormányzatnál bekellett jelenteni,hogy élet vitel szerűen szlovákiában tartózkodok,dolgozok tehát adót mindent ide fizetek.Ahol élek a határtól 12 km,viszont ha szavaznék akkor a pozsonyi kozulátusra kellene mennem ami 200 km.ez a nem mindegy.
ómió
Eszerint ott is felismerték az aberrált "efftársi kilétét"!
bence
Szerencsétlen marhák ! Még 12 év után is csak Gyurcsányozni tudnak ! Ha itt élnének , orbán nevét kihánynák a szájukon !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.