A kormány által alapvető élelmiszereknek kikiáltott termékek árstopja meglehetősen komplex helyzetbe hozta a kereskedőket. Sokan attól tartottak, hogy a kieső bevételt külföldi import árukkal igyekeznek majd ellensúlyozni. 

A HVG.hu átfogó körképet készített a hazai boltok kínálatáról. 

Az intézkedést bevezetésekor számos kritika érte, így például többen attól tartottak, hogy a mesterségesen alacsonyan tartott árak miatt az áruházláncokban inkább az olcsóbb importáruk lepik majd el a polcokat. Pár hete már tapasztalhattuk, hogy egyes láncoknál megjelentek az importáruk, például a húsoknál. Ennek azonban csak kevés jele látszott a nagy kereskedelmi láncok óbudai üzleteiben csütörtök kora délután.

Az árstop árnyoldala, amiről nem beszél a Fidesz: ellepték az üzleteket az olcsó külföldi import-élelmiszerek

Fotó: 123RF.com

A kormány a finomliszt, a 2,8 százalékos UHT tej, a kristálycukor, a sertéscomb, az étolaj, valamint a csirkemell és -far-hát esetében rendelte el január közepén, hogy februártól a tavaly októberi áron kell árulni.

A portál megnézte, hogyan alakult a rögzített árú termékek származási helye és ára az Auchan, az Aldi, a CBA, a Lidl, a Penny, a Spar és a Tesco egy-egy üzletében. Minden boltban igyekeztek megkeresni az érintett termékek közül a polcokon megtalálható legolcsóbbat, ez sok esetben sajátmárkás termék volt.

Érdemes megjegyezni, hogy egyes üzletláncok polcok közti marketingjükkel kifejezetten rájátszanak az árstopra – a kormány által elvárt kék hirdetményen túl is. Az Auchanban nagy Stop feliratú táblák láthatók, amelyek azt hirdetik, hogy hány ezer termékük akciós. A Tesco a kék színnel hívja fel a figyelmet legolcsóbb termékeire, de a prímet a CBA és a Lidl viszi. Előbbinél például minden lisztnél feltűnő Árstop feliratú táblácska látható, a Lidl azonban ennél is tovább ment: szinte minden árrögzített terméknél szembeötlő feliratokkal tudatja, hogy „Befagytak az árak”, és azt is jelzi, hogy az adott termék hány forinttal olcsóbb, mint a rendeletben megszabott tavaly októberi ára volt.

A szóban forgó termékek részletes körképét a HVG.hu oldalán olvashatják.

Forrás: HVG.hu 

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
@KisTehen: Majdnem eltaláltad :) (persze nem...)
Hiszen a multik jóval gazdagabbak, őket nem bassza annyira padlóhoz az idióta árstop, mint a kisebb - többségében magyar! - vállalkozásokat!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Emmersson71
A hazai kis- és középvállalkozásokat védi a kormány.
Jaa...NEM!
O1G a multik pártján áll!
Emmersson71
@KisTehen: Majdnem eltaláltad :) (persze nem...)
Hiszen a multik jóval gazdagabbak, őket nem bassza annyira padlóhoz az idióta árstop, mint a kisebb - többségében magyar! - vállalkozásokat!
jesz
a hatalom megbízottja 7,1%-os inflációt vallott be, a valóságot elemző szerint az élelmiszer árak 10% emelkededést mutattak..

Már csak az igazi fogyasztói kosár áremelkedését kellene tudni- (ez az, amit a többség majd' minden nap vesz)- mert az nyitogatja a pénztárcát...
ómió
Eszerint, akkor, mégis használ az árstop? Hát, Maki efftárs már ezt se bírja normálisan lehazudni?
simmering73
Én még olcsó import élelmiszereket nem láttam, de brutális áremelkedést egyre több terméknél annál inkább.
Csizmás Kond
Most meg mi a baj ? nem kell az olcsó árú ,...vegyél drágát, nem mondta senki hogy nem vehet valaki drágább árút csak azért mert van olcsóbb is...
Németh István
Na akkor elmondom, hogy most betelt a pohár! Bizony a gyurcsányista dk. zay, és a jobbikos jakab koalícióra fogok szavazni! IGEN IS! Kérem igazuk van!!!
Nekem, és minden magyar állampolgárnak az a jobb, ha nincsen semmink, üres a zsebünk, a jégszekrényünk, nem használunk vizet, villanyt gázt! nem tankolunk, nem is eszünk, a gyereknek is minek a ruha cipő kinövi, baszni se kell mert lesz itt migráncs éppen elég, ha kell seggbe is noszogatnak, és ha beteg vagy fizetheted a semmiből az indiai szemorvost! nahát ezt a NAGY boldogságot csak ezek a drága nemes nemzetes elvtársak tudják elhozni számunkra!
Lehetetlenség felsorolni, hogy mily lehetőséget biztosítanak a semmivé válás, a nemzeti felszívódás terén, a teljes földi asszimiláció terén! Csak rájuk kell szavazni! Igazuk van a >>>>>> @Csizmás Kond: @lusta: @simmering73: @ómió: @Emmersson71: @jesz: @Eladott ország, stb elvtársaknak! Subi-dubi-dúúúúú!
Nessy
@Csizmás Kond: Áldjon meg az ég! A csirke farhát valóban olcsóbb, de ha levest akarsz főzni, a zöldség egyre drágább! Az UH tej olcsóbb pár forinttal, de a többi tejtermék drágább lett megint! Nem ez a pár termék adja a napi vásárlás zömét! A kenyér, pékáruk ára pl. egyre magasabbra kúszik!
Csizmás Kond
@Nessy: ...de a drágítás meg az efféle ármozgatást ugye tudod hogy nem a kormány műve hanem a kereskedőé ?...miért nem szidod azokat akik drágítanak ahelyett hogy azt szidod aki mindenféle ellenzékkel szembeszálva próbál olcsóbb árakat kikötelezni ? Maholnap oda jutunk hogy egy kibaszott kupecnek nagyobb szava van egy országban mint a saját kormánynak.
Rakoncátlan
@Németh István: Úgy látom sok M1-et nézel, hatott a pártpropaganda. MZP soha nem küldött el senki Indiába, és eddigi vívmányt megtart, az áfát kell csökkenteni hogy olcsóbb legyen minden és a nyugdíjasoknak még több pénzt adnának, AMIT ORBÁN VETT EL TŐLÜK A 12 ÉV ALATT.
TÖBB MZP-t nézz és kevesebb ORBÁN-t.
verőce21
@Rakoncátlan: ÁFA csökkentéssel semmi sem lenne olcsóbb egy fillérrel sem! A kereskedők azonnal megemelnék az árakat a "korábbi" árszintekre...!

Sőt, azt jelentené, hogy az állam előzékenyen átengedné az áfacsökkentést a kereskedöknek..., viszont a nyugdíjfizetésekre, állami szektor béremelésekre pedig nem jutna...!

Áfacsökkentés = kereskedők gazdagodása, társadalom tönkremenetele
Németh István
@Rakoncátlan: Sajnos nagy tévedésben vagy a JELENLEGI KORMÁNY ELŐTT szétlopták az országot, a FIDESZ vissza adta a reményt >> 12 éve nyugodtabban, kiegyensúlyozottabban élhetsz, van reményed, hogy egyre jobban! ÉS ez országos szinten így értendő!
A szavazók akik a standoknál vannak fogalmuk sincs mit, kiknél írnak alá, mindegy nekik hol írnak alá, lehet, hogy azt hiszik népszavazás van! Amikor azt mondottam volt az egyik standnál, hogy most maguk a rezsikedvezmény eltörlését a 13. nyugdíj visszavonását írják alá akkor akik halottak megdöbbentek! Nem akarták elhinni, hogy nem a jelenlegi kormányt támogató standnál vannak! Olyan is volt aki azt mondta végképpen leszámolunk a baloldaliakkal a mocskos kommunisták utódaival és aláírt a dk.-ás standnál! Mikor felnézett és látta, mit írt alá elképedt, és azt mondta, hogy lehet így átbaszni az embereket! És elkezdett agitálni másokat, hogy vigyázzanak, mert meg vannak vezetve!
TE hülye a zay-baromnak a dk.-ás nyalónak, akinek pártja, frakciója nincs, képtelen kormányt alakítani, helyette a gyurcsány fogja ezt megtenni és ismét kirabolják az országot! TÉGED IS TE HÜLYE!
Németh István
De miután a külföldi, olcsó élelmiszerekről van szó, ezért elmondom, hogy ez a kormány és a nemzet ellehetetlenítési folyamatának a nyugati megnyilvánulása! Semmi mást nem kell tenni, mint azt kell felvásárolni amit megéri és különben is szükség lesz rá! Nem kell rinyálni a Magyar és a hazai jó élelmiszerek forgalomban lesznek! Továbbra is! Mindenki azt vesz amit akar! DE ha gondolkoztok magatok is rájöttök, hogy ez a kedvező ár pontosan a hazai árak letörése végett van! Ezt is a kormány tervszerűen a nemzet a mi érdekünkben tette! Gondoljatok bele >> most hogy egy kis pénzhez jutott a polgárok nagy többsége >> a termelők fel akarták és sok helyen fel is verték az árakat! Ezt le kell törni! Ha nem értetek a gazdasághoz nem kéne hülyeségeket beszélni!
Rakoncátlan
@verőce21: Nincs igazad, az áfa csökkentés a megoldás. Lásd Lengyelország. Csak itt Orbán azért nem teszi meg, mert üres a kincstár, nincs több ellopható pénz. Az EU meg nem ad, amíg ez a kormány van.
Rakoncátlan
@Németh István: Aki 12 év rablás után a O1G-t támogatja, az vagy erkölcsi nulla, vagy beteg.
Rizikó
Fidesz kétharmad. Csak szólok, mi lesz!
Németh István
@Rakoncátlan: Nagyon sajnálom, hogy csőlátásban szenvedsz! Egy a politika irányában érdeklődő hangsúlyozom értelmes embernek periférikusan kell látnia! Egy szétlopott, kiárusított és a külső-belső ellenség által folyamatosan támadott nemzetgazdaságot egyszerűen lehetetlen egyszerre minden vonatkozásban rehabilitálni! Ennek ellenére >>> a gazdaság helyretétele megtörtént, szinte csodaként működik a gazdaság, termel, bevétele van, elbírja a terheket,a terhelést! Minden tekintetben polgárok helyzete javult! Volt és biztos lesznek további ÁFA csökkenések! Tessenek gondolkozni > más volt a példaként felhozott Lengyel hon >> ott sokkal radikálisabban gondolkozó polgárok kiharcolták a volt nomenklatúra lebontását! Eredendően más a helyzet! Nem szabad összefésülni a nemzeti adottságokat! Minden nemzet sajátos dolgait külön kell kezelni! Ez az amit Brüsszel nem akar észrevenni a hatalmi mámora elvakítja őket, azt hiszik a nemzetek egy ország tartományai! Ez pedig nagyon nem így van és nem is lesz így! Nem leszünk soha európai egyesült államok. Ha a nemzetközösség érdekszféráját is nézzük akkor is a saját nemzeti vonal érdekszférájának kell elsődlegesen érvényesülnie! Nem vagyunk és nem leszünk egy meghódított európai földrész, csőcseléknek kirablásra tálalt un. "indián" lakta terület!
A lényeg > az elmúlt 12 év bizalmat ad a folytatásra, míg az azt megelőző 10 év a nemzet elszegényedését, kirablását, a polgárság ellehetetlenítését hozta!!! ÁMEN!
Nessy
@Rizikó: Akkor is mi fizetjük vissza az Orbán által felvett gigahiteleket! Legfeljebb épül még pár stadion, luxus szálló, rendezünk pár mások által vissza mondott sport versenyt, elvégre mindegyiket túl lehet árazni, és osztozni a plusz dohányon kormányunknak és kegyenceinek!
Rizikó
@Nessy: Ezt elmondod majd Gyurcsánynak is? Csak mert kellene!
Nessy
@Rizikó: Ahogy Orbánnak sem, úgy Gyurcsánynak sem mondok semmit! Nincs facebookom, sem egyéb ilyen közösségi oldalam, ergo egyikkel sem vagyok sem "ismerősi, sem beszélő" viszonyba!
Rizikó
@Nessy: Itt viszont épp róluk társalgunk.
Nessy
@Rizikó: De miután egyikük sem olvassa, csak két ismeretlen ember beszélgetése , amire egyikük sem reagálna! A számítógép, meg a tv nem interaktív, amit mondok, az az egyéni véleményem! Szóban nem vagyok olyan megfontolt, mint írásban. Verba volant, scripta manent!
Rizikó
@Nessy: Szeintem kemény terület foglalás zajlik az online felületeken, mint itt is. Ez a lényeg. Erről szólnak a kommentek itt.
Nessy
@Rizikó:Amíg értelmes párbeszédet lehet folytatni valakivel, anélkül, hogy ismeretlenül lehülyézzen mert esetleg más a véleményem, szeretek csevegni. Viszont van egy szint, ami nekem már nem a világom! Értelmes indokokat érdemes meghallgatni, mert más szemszögből is megismer egy adott témát az ember.
Rizikó
@Nessy: Tudod, a politikában nincsenek észérvek csak érzelmek. Lehet csevegni róla, de nincs értelme egymást meggyőzni, mert nem lehet.
Nessy
@Rizikó: Lehetetlenre én sem vállalkozom! :-)))
Rizikó
@Nessy: Viszont a köztünk levő normális viszonyt szándékomban áll ápolni.
Ma az új konyha ledes világításànak beszerelésén fogok dolgozni. Szeretem az ilyen munkát, mert közben eltöprenghetek a világ dolgain.
verőce21
@Rakoncátlan: Áfacsökkentéssel nem lehet megoldani a kérdést...!

Csak áfacsökkentés + árstop egyidejű alkalmazásával. Vagy teljes áfaeltörléssel...! A lengyelek is túlnyomóan ez utóbbit választották.
De nálunk már így is 0%-os ÁFA van az összes használtlakás, magánforgalmú gépjárműeladás, stb. termékeken és az átlagos ÁFA terhelés nem éri el a 20%-ot Magyarországon, jóval az eu-s ajánlás alatti. Így semmi nem indokolja a további áfacsökkentést...
Majd akkor is, további 0%-os - főleg gyermekneveléshez kapcsolódó - termékkörök megállapításával... :)
Nessy
@Rizikó: Jó munkát! Nekem a fiam már két hete megvette az új csaptelepet a mosogatóhoz, de azóta sem "ér rá" átjönni kicserélni! Én olyan műszaki analfabéta vagyok, hogy egy izzó kicserélése komoly probléma. :-)) Így egyedül, nem reklamál az ember. Van egy nagy felismerésem! Nem szabad megöregedni!
Nessy
@verőce21: Aki meg már túl van a gyereknevelés korszakán sok évtizede, vagy valami oknál fogva nem adott a sors gyermeket, az meg így járt!
Rizikó
@Nessy: Kész a led világítás a szekrénybe. Most dohányzó asztalt csinálok éppen. Na ne nagyképüsködjek. Meglévő bútorokból szabom össze. Nem akkora munka, csak nehezen szánom rá magam.
Megcsinálom itthon vizet, villanyt, asztalosságot, burkolást. A konyhaszekrényt egy hónapig csináltam, de elkészült. Szeretek barkácsolni.
Rakoncátlan
@Németh István: Fenntartom a véleményem, aki a Fideszre szavaz az becstelen.
Nessy
@Rizikó: Életem párja volt ilyen barkácsoló! Trabant motor felújítás a konyha asztalon. Érdekes, motort, autót szerelni én is szerettem. Nem is volt gondom a műszaki vizsgán.
Nessy
@Rizikó: 10 plusz órát vettem, biztonság okáért. Az átszoktatott balkezesség miatt a bal, jobb néha gondot okozott!
Németh István
@Rakoncátlan: én meg csak azt tudom mondani kegyelmednek, hogy ilyen becstelenség vezérelje jobb sorsra Magyarországot! Ezért nemfognak büntetni, a a gyurcsány-bajnai becsületességért lesz még dá-dá!
DE hogy a saját énemnél maradjak rohadj meg és nyasdgem!
@Nessy: @Rizikó: szerintem ha lóval közlekednénk, csak seprű és lapát kéne oszt menten minden rendben lenne! Ja és a verebek sem tűntek volna el a városokból!
lusta
@Nessy: Már bocsi a kérésért. A mi jobbkéz szabályunk ott balkéz szabály?
Nessy
@lusta: Én az egyszerűbb megoldást választottam! Miután a jogosítvány a munkakörömhöz kellett ( három év után jöttek rá, hogy nincs jogsim), talán kétszer vezettem életemben. Hiba pontom mégis volt, mert kis családom minden hibás parkolását rám fogták.
jesz
az olcsóbb külföldi élelmiszerek?

...akkor megoldódott a nyugat problémája, nem kell leselejtezni a sok eladhatatlan élelmiszerét, vihetik a mindenevő magyarokhoz...azok meg olyan hálásak

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.