Szél Bernadett a gluténérzékenyek által vásárolt termékek áfacsökkentéséről kérdezett, Tállai András jött és megmagyarázta, hogy miért nem lehet az áfát csökkenteni.

Az Index cikke szerint Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje az ételallergiáról és az ezzel járó extra költségekről értekezett vasárnap a Facebook-oldalán, és arra is kitért, hogy megkérdezte a kormányt, miért nem lehet az ételallergiások számára csökkenteni egyes termékek áfáját.

Tállai megmagyarázta: ezért nem támogatják Orbánék az áfacsökkentést

Fotó: Facebook/Tállai András

"Tudni kell, mentesen élni nagyon drága, főleg, ha a minőséget is nézzük – a gluténmentes liszt kilója 1500 Ft fölött van, a pékáru (pl. kenyér) kilója még a legkedvezőbb áron is 2000 Ft fölött. Az infláció száguld. 

Egy gluténérzékeny kisgyermek édesanyja keresett meg és egy nagyon jó felvetéssel élt. Az édesanya decemberben Lengyelországban járt és az ottani élelmiszerboltban vásárolt gluténmentes termékeket, amik után mindössze 5 százalékos áfát kellett fizetni. Megkérdezte, itt nálunk miért nem segíti az állam a gluténérzékeny gyerekeket nevelő családokat az ilyen termékekre kivetett 5 százalékos áfával – szemben a rekorder 27 százalékkal"

- tette fel a kérdést a bejegyzésében Szél Bernadett, aki azt írta, a kormányt is megkereste a problémával, ám még őt is meglepte a kapott válasz, amely Tállai Andrástól, a Pénzügyminisztérium államtitkárától érkezett Varga Mihály pénzügyminiszter nevében és helyett.

Az árakat alapvetően nem az áfakulcs határozza meg, hanem az adott ágazatban lévő verseny, a termelési költségek és egyéb piaci viszonyok. Ez esetben pedig a költségvetésben úgy keletkezne kiesés, hogy közben a rászoruló fogyasztók nem fizetnének kevesebbet a megvásárolt élelmiszerekért

- írta válaszában Tállai és hozzátette, a kormány a megoldást nem az áfa mértékének csökkentésében látja, hanem elsősorban a családok támogatásában. A válaszban az államtitkár kitért rá, hogy a glutányérzékeny gyerekek után emelt összegű családi pótlék jár, és a már dolgozó és érintett felnőttek kedvezményt igénybe véve tudják csökkenteni a személyi jövedelemadójuk összegét.

Szél Bernadett a választ úgy kommentálta bejegyzésében, hogy a kormány nem sokat segít "azzal a családi pótlékkal, ami hiába emelt összegű bizonyos esetekben, utoljára 2008-ban, vagyis 14 éve emelkedett, és ami azóta értékének több mint harmadát elveszítette”.

A független országgyűlési képviselő a bejegyzése végén ígéretet tett, hogy ha kormányváltás lesz, akkor az áfacsökkentés és a családi pótlék összegének emelése is meg fog történni.

Forrás: index.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Giovanni Alba
konyvelescentrum.hu/adok-es-jarulekok-kozterhek/5-szazalekos-afa-kulcs-ala-tartozo-termekek-szolgaltatasok/
A felsorolt tételek közé szépen illeszkedne a gluténmentes élelmiszer. Ha -mint egyesek riogatnak vele- az ÁFA csökkentését lenyeli a piac, akkor erről tessék értesíteni például a fogyasztóvédelmet és az adóhivatalt, és ez csak kettő tipp egy laikustól.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@KisTehen: Mer az "árstop" az nem drasztikus beavatkozás? És nem is torzitja a "versenyt"??
Egyébként a tagállamok szabadon dönthetnek a kedvezményes ÁFA besorolásokról- és itt most pontosan olyan termékekről van szó, amelyek nem igazán befolyásolják a piaci viszonyokat, hiszen keresletüknél fogva, nem jelentenek meghatározó mennyiséget és értéket, és ezért minimális lenne a "piactorzitó" hatás.
Giovanni Alba
konyvelescentrum.hu/adok-es-jarulekok-kozterhek/5-szazalekos-afa-kulcs-ala-tartozo-termekek-szolgaltatasok/
A felsorolt tételek közé szépen illeszkedne a gluténmentes élelmiszer. Ha -mint egyesek riogatnak vele- az ÁFA csökkentését lenyeli a piac, akkor erről tessék értesíteni például a fogyasztóvédelmet és az adóhivatalt, és ez csak kettő tipp egy laikustól.
Eladott Ország
Ekkora marha meg a Hortobágyon sincs! "Világ szégyene és országos katasztrófa, hogy ez a figura, aki szerintem a budira sem tud úgy elmenni, hogy közben ne tenne valami kárt maga körül, aki legfeljebb 10 betanult tőmondatban képes kommunikálni a világgal, akit még egy hentes is erős fenntartásokkal venne fel maga mellé segédnek. A látványos és leplezhetetlen ostobaság, iskolázatlanság, műveletlenség, az alkotmányosan garantált hülyeség mintegy alapkövetelmény ahhoz, hogy valaki az uborkafa tetejére felkapaszkodhasson a NER-ben. Ettől még félelemetes: hogy magas állami pozíciókba ilyen mangalicaszagú dilettánsok kerülhetnek tökéletesen mutatja egy leszakadó, elszegényedő, elhülyülő ország szellemi és lelkiállapotát. Amiben az a legszörnyűbb – utalványokon átívelő tanulság ez -, hogy a NER pontosan ilyen buta, semmire nem jó, értetlenkedő, segghülye idiótákat akar kineveleni, mint Tállai. Akik azt sem tudják, melyik világon vannak, merre nyílik az ajtó, de mennek, csinálják, taposnak, csörtetnek ameddig kő kövön nem marad körülöttük."
sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_lossy,ret_img,w_727/https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2016/12/tallai.jpg
Klubtag
Azért nem támogatja OV az ÁFA csökkentését sehol, mivel ezen a módon (a 27 %-os világbajnok kulcs) lehet a legtöbb lovettát visszaszerezni a népektől - amit a hitelből való osztogatás révén - főleg szavazatvásárlási célból - kiáramoltattak az elmúlt két évben. Ráébredtek, hogy ha az önkormányzati választások eredménye megismétlődik a parlamentinél is, akkor nekik lőttek...ugyan már: tisztes piaci viszonyok, korrekt verseny, ár-érték arány, szabad tőkeáramlás, stb. - mind mind idegen (bár nem ismeretlen) a jelenlegi kormányzat számára. Akkor használják hivatkozási alapul, amikor ki akarnak bújni egy-egy pozitív diszkriminációs intézkedés alól.
CsipkeRózsa
Kezdjük az elején, miért emelték meg az Áfa-kulcsot 25-ről 27 %-ra? Ha nem emelték volna, most nem is volna probléma a csökkentés?
A víz-csatorna, az áram, a gáz ára még csak nem is lenne ellenőrizhetetlen, ha csökkenne a %, hiszen kizárólag számlán látható az árazás, és nem is egyéni elhatározás a szolgáltatók közötti verseny.

Emlékszem, amikor az első Orbán-kormány volt, Rogán Antal még a kifli árát is ellenőrizte, az akkor áfacsökkentést betartják-e.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.