A Hírklikk számolt be arról, hogy van, ahol hiába pályáznak a magyar falu program keretében különböző fejlesztésekre, folyamatosan tartaléklistára kerülnek, ezt követően pedig elutasítják őket. Kübekházán, Hernádszentandráson és a Hódmezővásárhely melletti Mártélyon is ez a helyzet.

Így büntetné az Orbán-kormány a nem kormánypárti vezetésű falvakat? – sorra utasítják el a pályázataikat
Fotó: Wikipédia

A településeket nem titkoltan ellenzéki érzelmű polgármesterek vezetik, szerintük nem kérdés, hogy emiatt maradnak ki a pályázatokból.

Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere az RTL-nek mesélt arról, hogy hétből hét pályázatuk nem nyert. A polgármester megkérdezte a kormánypárti választókerületi elnököt, hogy miért nem nyer egyik pályázatuk sem. Azt a jó tanácsot kapta az illetőtől: „ne pofázzak, és akkor lesz pénz”. Erről bővebben itt írtunk.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádszentandráson Üveges Gábor vázolta fel, hogyan esnek el a pályázati pénzektől.

Ott tartunk, hogy az alapvető eszközeink nincsenek meg a mindennapi munkavégzéshez

– mondta a polgármester. A biogazdálkodásáról ismert faluban nagy szükségük lenne működő traktorra, a jelenlegit folyamatosan javítgatják, de most már hetek óta nem tudják használni a több mint harminc éves gépet.

A polgármester arról is beszélt, hogy politikai alapon bírálják el a pályázatokat, ugyanis választókerületi határokhoz kötik.

Kifejezetten pályázatírási célból nonprofit kft-ket hoztak létre választókerületenként, ezek az aktuális képviselő köré szerveződnek. Majdnem, hogy kizárólagosságot kérnek, követelnek a pályázatírásra. Azt mondják, hogy szabad mással is íratni, viszont egy képviselői láttam kell akár a magyar falu programnál is ahhoz, hogy egyáltalán bírálati szakaszba érjen a pályázat. Ha ez nincs meg, borítékolhatóan vesztes lesz a pályázat.

A térség országgyűlési képviselője 2010 óta Demeter Zoltán, akit a Fidesz színeiben választottak meg.

Az ő jóváhagyása nélkül nem lehetnek nyertes pályázatok ebben a térségben

– magyarázta a polgármester.

Mártély polgármestere megérzi, hogy Lázár János nem szimpatizál vele. Több tucat sikertelen, két nyertes pályázat – ezt tapasztalja Putz Anita Mártélyon, amióta megválasztották polgármesternek, pedig folyamatosan próbálkoznak a pénzek lehívásával, hol bölcsődeépítésre, hol aszfaltozásra, amire éppen szükség van.

A faluvezető függetlenként indult, azt mondta, semmilyen párttól nem kapott anyagi támogatást, kampányát saját maga és a családja finanszírozta. Már polgármesterként próbálta felvenni a kapcsolatot Lázárral, de hiába.

A független polgármester kitért arra is, hogy kis falusi iskolájuk üresen áll, mert a tankerület bezáratta, arra hivatkozva, hogy nincs meg a szükséges gyereklétszám.

Putz Anita úgy látja,

ha nem ő vezetné a települést, lehet, hogy az iskola ma is működne, mert országos szinten több olyan tanintézményről is tud, ahol kisebb létszámmal üzemelnek.

Felidézte, a helyzet akkor mérgesedett el jelentősen, amikor Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester győzelme után másfél évvel kapott egy levelet azzal a megjegyzéssel, hogy jelentesse azt meg a Promenád nevű helyi lapban úgy, mintha ő írta volna. A szövegben Márki-Zayt támadták, egyebek mellett olyanokat írtak benne, hogy „Csalódtam Márki-Zay Péterben, fel akarja használni a mártélyiakat arra, hogy a Fidesz és Lázár János ellen uszítson”. Putz Anita ezt gondolkodás nélkül elutasította.

Forrás: Hírklikk
Fotó: Wikipédia

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Hja kérem, kis hazánkban demokrácia, jogállam van! Itt minden "törvényes"! Ami nem, majd utólag azzá teszik!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
valami rákosi reinkarnáció lehet a dolog mögött..,de mögötte a rosseb ha ez a XXI. sz. fidesz magyarján így is jó...
justhpeter
Érthető, hogy nem lehet azt a kevés pénzt elszórni az ellenzékre. Mit gondolnának a 100% fideSS-támogatású önkormányzatok ? Viszont egy újabb kormányzati baki, amiért az Unió újra beleköthet a kormányba.
Rockxy
eddig is így büntette.
ez mitől új hír?
human
"Kifejezetten pályázatírási célból nonprofit kft-ket hoztak létre választókerületenként, ezek az aktuális képviselő köré szerveződnek. "

Ez már kb 7 éve is így ment. Már akkor hallottam ismerősnél, hogy pályázatírók kopogtattak mondván már vegye készpénznek, ha nála iratja a pályázatot meg is nyerte. Még csak fizetnie sem kell semmit előre. Amint megvan a lóvé abból lesz kifizetve a pályázatíró.
ómió
Az efftársak pályázni se tudnak? Ezt a "sokoldalúságot"!
human
@Maccska: Függetlenek. Mármint független fideszesek :D

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.