Egész Európának a kizárólag anyagiakat biztosító gazdasági politikánál többre, erkölcsi megújulásra van szüksége Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke szerint, aki Mindszenty József boldoggá avatását szorgalmazta a bíboros halálának évfordulóján bemutatott misén Rómában péntek este.

Veres András katolikus püspök: Európa társadalmainak erkölcsi megújulásra van szükségük
Fotó: Ács Tamás, Győri Egyházmegye

Veres András kijelentette: az ukrajnai háború még inkább megmutatta, mennyire "ingatag" a világ gazdasági és társadalmi helyzete.

"Látnunk kell, hogy a gazdaságban bevezetett intézkedések javíthatnak az anyagi helyzeten, de nem elegendőek: sokkal többre van szükségünk a jelenlegi társadalmi helyzet megváltoztatásáért"

- mondta olasz nyelvű homíliájában.

Hozzátette, hogy a magyar társadalomnak éppúgy, mint egész Európának, erkölcsi megújulásra van szüksége. "Fel kell ráznunk embertársainkat és önmagunkat is. Talán még nem késő" – mondta az MKPK elnöke. Úgy vélte, nem elegendő passzívan várni az egyház és a társadalom helyzetének javulását, mindannyiunk feladata hozzájárulni a változáshoz.

Veres András a mai egyházi és politikai vezetők számára Mindszenty Józsefet nevezte példaképnek, mivel "Istenért, az egyházért, a hazáért" harcolt.

Az MKPK elnöke megjegyezte: Mindszenty bíboros határozott meggyőződésének számított, hogy a kommunista hatalommal való megbékélés lehetetlen, mivel annak világos célja a hit, a vallási élet és az egyház megsemmisítése volt.

Veres András jogosnak nevezte, hogy sokan sürgetik Mindszenty József boldoggá avatását. "Semmilyen kétség nem övezi a bíboros életszentségét és bátor elkötelezettségét Isten mellett" – szögezte le.

"Mindszenty bíboros világszerte ismert személyiség volt már szenvedése idején. Fáklya volt egész Európa és az egész egyház számára"

- mondta Veres András.

Az MKPK elnöke az 1975. május 6-án elhunyt Mindszenty egykori bíborosi címtemplomában, a római magyarok templomaként ismert, a mártír Szent Istvánról elnevezett körtemplomban mutatott be misét.

A misén a szombathelyi VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar énekelt a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. Jelen voltak a Rómában szolgáló papok, az MKPK titkársága római zarándoklaton részt vevő tagjai, a római Pápai Magyar Intézet (PMI) hallgatói, valamint a szegedi Szent Gellért szeminárium elöljárói és papnövendékei.

Jelen volt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki szombat este részt vesz a magyar kormány támogatásával felújított Villa Mater Redemptoris római magyar zarándokház ünnepélyes felavatásán.

Forrás: MTI

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Söprögessetek a saját házatok előtt: először az egyháznak van szüksége erkölcsi magújulásra.
Ha nem tiszta a lelkiismeretük, nincs tiszta szándékuk, nem követik Jézus tanítását, akkor a hívek sem fogják!
Úgyhogy kezdjék magukon a megtisztulást!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
@csak úgy...: 13.14

Ami pedig a szocializmusról szerzett tapasztalatokat illeti, úgy gondolom, el kell fogadnunk, hogy azok különbözősége egyrészt elvi eredetű, másrészt ahány társadalmi réteget kérdeznénk meg, annyiféle beszámolót hallhatnánk.
csak úgy....
@Nyírfa: érdekes szerzet a magyar...,még ha a szlávok , germánok,cigányok,kunok,-eselleg zsidók is az öseik...
Nyírfa
@csak úgy...: Nem tudom, lehet. Én mindenesetre örülök, hogy az ereimben dominánsan germán vér folyik.
Németh István
@Nyírfa: azért nem tudod felfogni a saját értékeidet, mert azok valójába nincsenek! ha lenne minimális emberi önbecsülésed, akkor megtanulnád a másik ember is értékelni becsülni! érdek képviseletről papolsz aztán mond csak miért nem hozol létre egyet, mer fel sem tudod fogni, hogyan állj hozzá! Azt sem tudod mit is és hogyan akarsz képviseltetni!? Ejnye bejnye! De elmondom neked, hogy én ridlmajer egykori német főnemes származék vagyok! De nem vagyok rá sem büszke sem nem szégyellem! Eltűnt kor, ennyi! Ma a jövőnek élünk nem a tegnapnak az más kérdés hogy a tegnapból! majd a gyerekeid teszik a tiszteletüket nálad, hogy kösz papi amit tettél!
csak úgy....
@Nyírfa: de ugye ez a hóbortos nem germán csak németh pista,neked sem rokonod!? :) -vajon ez a németh honnan származhat?
Nyírfa
@csak úgy...: 17.02

Nem, nem rokonom, ha az lenne, isten bizony le- és megtagadnám! :))
Nem tudja, szegény, mit beszél.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.