Egész Európának a kizárólag anyagiakat biztosító gazdasági politikánál többre, erkölcsi megújulásra van szüksége Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke szerint, aki Mindszenty József boldoggá avatását szorgalmazta a bíboros halálának évfordulóján bemutatott misén Rómában péntek este.

Veres András katolikus püspök: Európa társadalmainak erkölcsi megújulásra van szükségük
Fotó: Ács Tamás, Győri Egyházmegye

Veres András kijelentette: az ukrajnai háború még inkább megmutatta, mennyire "ingatag" a világ gazdasági és társadalmi helyzete.

"Látnunk kell, hogy a gazdaságban bevezetett intézkedések javíthatnak az anyagi helyzeten, de nem elegendőek: sokkal többre van szükségünk a jelenlegi társadalmi helyzet megváltoztatásáért"

- mondta olasz nyelvű homíliájában.

Hozzátette, hogy a magyar társadalomnak éppúgy, mint egész Európának, erkölcsi megújulásra van szüksége. "Fel kell ráznunk embertársainkat és önmagunkat is. Talán még nem késő" – mondta az MKPK elnöke. Úgy vélte, nem elegendő passzívan várni az egyház és a társadalom helyzetének javulását, mindannyiunk feladata hozzájárulni a változáshoz.

Veres András a mai egyházi és politikai vezetők számára Mindszenty Józsefet nevezte példaképnek, mivel "Istenért, az egyházért, a hazáért" harcolt.

Az MKPK elnöke megjegyezte: Mindszenty bíboros határozott meggyőződésének számított, hogy a kommunista hatalommal való megbékélés lehetetlen, mivel annak világos célja a hit, a vallási élet és az egyház megsemmisítése volt.

Veres András jogosnak nevezte, hogy sokan sürgetik Mindszenty József boldoggá avatását. "Semmilyen kétség nem övezi a bíboros életszentségét és bátor elkötelezettségét Isten mellett" – szögezte le.

"Mindszenty bíboros világszerte ismert személyiség volt már szenvedése idején. Fáklya volt egész Európa és az egész egyház számára"

- mondta Veres András.

Az MKPK elnöke az 1975. május 6-án elhunyt Mindszenty egykori bíborosi címtemplomában, a római magyarok templomaként ismert, a mártír Szent Istvánról elnevezett körtemplomban mutatott be misét.

A misén a szombathelyi VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar énekelt a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. Jelen voltak a Rómában szolgáló papok, az MKPK titkársága római zarándoklaton részt vevő tagjai, a római Pápai Magyar Intézet (PMI) hallgatói, valamint a szegedi Szent Gellért szeminárium elöljárói és papnövendékei.

Jelen volt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki szombat este részt vesz a magyar kormány támogatásával felújított Villa Mater Redemptoris római magyar zarándokház ünnepélyes felavatásán.

Forrás: MTI

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Söprögessetek a saját házatok előtt: először az egyháznak van szüksége erkölcsi magújulásra.
Ha nem tiszta a lelkiismeretük, nincs tiszta szándékuk, nem követik Jézus tanítását, akkor a hívek sem fogják!
Úgyhogy kezdjék magukon a megtisztulást!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Csak ahhoz "valódi erkölcs" is kellene püspök úr!
jesz
az anyagiak hajhászását még értettem, de az összes többit nem...mert úgy tudom, most nagyhirtelen a gázellátást, az üzemanyaghoz biztos hozzáférést hajhászunk..a biztonságos, gyors állami egészségügyi ellátás már csak álom...az anyagiak főleg a mindennapi betevő megszerzéséhez kellenek...
Rockxy
püspökurkérem ez nyilas duma.
nem kellene az egyháznak összefonódni a politikával, és nem köllene kiszolgálni a déest.
és hagyni kéne már a fenébe vatikánt és a a judeokereszténységet.
nehéz ügy, igaz?
human
Kétszínű Orbánista bérenc! Mi az, hogy pont Európának van szüksége erkölcsi megújulásra?!!! Oroszország támadott meg egy független államot és gyilkol meg civileket, gyerekeket. És meg sem említed az oroszokat?!

Az egyház pedig ne csodálkozzon, hogy fogynak a hívők. Egy korrupt, diktatúrát építő rezsimet támogat a katolikus és református egyház vezetése. Persze, hogy alig kíváncsiak az emberek a hamis prédikátorokra, akik inkább agitátorokká vedlettek át 12 év alatt.
Nessy
@human: Nem a hívők fogyatkoznak, hanem a templomba járó hívek! Egyik, másik szent mise szabad pártnap lett, amikor is politikusok Orbán igéit hirdetik a szószékről!
Béla333
Söprögessetek a saját házatok előtt: először az egyháznak van szüksége erkölcsi magújulásra.
Ha nem tiszta a lelkiismeretük, nincs tiszta szándékuk, nem követik Jézus tanítását, akkor a hívek sem fogják!
Úgyhogy kezdjék magukon a megtisztulást!
Jozefina
Az erkölcsi megújuláshoz pontosan neki kéne kilépnie az egyházból!!!
Uriel
A sátánista Veres Andrásnak üzenem: Az egész világnak !!!
De van egy rosszhírem: Ez sosem fog már megtörténni ebben az életben !!!

A politikai felhangot csak a vak nem látja. És ha így nézzük a dolgot...

"Egész Európának a kizárólag anyagiakat biztosító gazdasági politikánál többre, erkölcsi megújulásra van szüksége" - mondja pont most a sátánista Veres, amikor Európa beáldozza az anyagi jólétét egy erkölcstelen, barbár háború miatt, míg a Fideszre szavazó kretének (akiknek a kreténsége még a Holdról is látszik) meg csak a rezsicsökkentést nézik.
Vágod, hogy mi a probléma ezzel a "vak vezet világtalant" féle süket dumáddal, Veres?
Nyírfa
Valahol értem, hogy az ilyen léhűtőket Recskre küldték.
A szocializmus egyik legnagyobb vívmánya volt, hogy eltörölte a kötelező hittant, visszaszorította a szenteskedést , és fókuszba helyezte az erkölcsöt, mint az embert leginkább meghatározó értéket.
Toller Béla
Hja, de nem egyformán ! Talán tehetnél valami különbséget közöttük atya, talán te is tudod, hogy nem Európa egészéről van itt szó, kifejezetten a mi kis kuplerájunk van itt érintve ! Egészen konkréten egy szúk grémium !
ómió
Szóval, szerinte se az anarcholiberalizmusra!
Sámannus
Mert hogy köztetek nincsenek pedofilok meg zaklatók. Mesélj még okostojás.
Álljon meg a menet, ti csak a pénzt hajkurásszátok amikor a pohosnak falaztok, a törvények betartására hivatkozva, eltakarjátok a magyar valóságot a hívők elől.
rokker33
Te mocskos pedofil csuhás! Először rakjatok rendet magatok között! A fehér ruhába bújt csuhás csürhe 60%=a pedofil buzi a maradék 40 % tolvaj hazug szarrágö geci!
Németh István
Püspök ÚR! ez onnantól igaz amikortól az állami vezetőknek erre affinitásuk van! A TÖMEG egy folyó, amely arra folyik amerre,és ahogyan szabályozzák!
namihami
@Németh István: A nyáj pedig arra halad, amerre a vezérürü, nyakában a kolomppal, vezeti őket.
És azt már, bár annyi-amennyi, de fideszül 2/3- nak számolják.
Baker
Előbb tisztuljon meg az egyház a Szájer- és Kaleta-díjas szoknyás pasiktól!
justhpeter
Isteni csodának is tekinthető, hogy Veres Pispek orcájáról nem kezd el peregni a szarupikkely amikor erkölcsről papol. Egyike azoknak, akik lelküket és egyházukat eladták a politikának. Annak a politikának, amit egy kleptokrata-nemzeti-szégyenkeresztény konda vezet. Most már az MKPK áldásával is. Kifelé meg álszent módon csodálkoznak, hogy kevés a pap és kevesek a hívek. Ez általában akkor következik be, amikorra a hívek erkölcsileg már egyházuk vezetése felett állnak.
csak úgy....
mindszenty bíboros megvetne benneteket...
lampa laz
Mindig valami vagy valaki mögé bújva szédítik az arra fogékonyakat, persze szigorúan a fideszközpont iránymutatása alapján.
Nyírfa
@csak úgy...: Mindszenty szálka volt a vidék szemében. Amikor '56-ban híre ment, hogy Mindszentyvel az élen jönnek vissza a régi urak, úgy védték a frissen szerzett jogaikat és javaikat, hogy a lázongások hamvába holtak.
Németh István
@Baker: @justhpeter: @csak úgy...: A véleményem > az egyházat az a szándék hozta létre amely voltaképpen az embereket befolyásolni, irányítani aztán valamilyen érdek mellé állítani, elkötelezni akarja! A zsidók hozták létre az oszd meg és uralkodj elviség alapján! CSAKHOGY többféle érdekeltségek felmerülvén meg kellett alakulnia több, fajta vallásnak, pártféle szerveződésnek! Ezek valójában mind (a vallással együtt) a polgárok feletti uralmat testesítik meg! OTT ÉS ÚGY HÚZNAK KI BELŐLED PÉNZT és akár veszik el az ÉLETED ahogy akarják! A polgároknak kell olyan vezetőket választani amelyik valóban elöl kolompolva halad egy alapvetően jó irányba! Ilyen a MI KORMÁNYUNK, a MAGYAR ORSZÁG KORMÁNYA! Adjunk hálát Istenkének! Ámen!
csak úgy....
@Nyírfa: vidéken most is többnyire a fideszre szavaztak.. ;)
csak úgy....
@Németh István: gyulus,tégy úgy mint berki..
Nyírfa
@csak úgy...: 12.49

Akkor viszont a szocializmusra. Az nem volt fideszes. Fidesz=minden rossz, ami a világunkban előfordult, előfordul, és előfordulni is fog, ha nem változunk.
Uriel
Erős volt a sátánista?
Pedig nem az:

"Mert az ilyenek hamis apostolok (papok !!!), álnok munkások, akik Krisztus apostolainak (papjainak !!!) adják ki magukat.
Nem is csoda, hisz maga a Sátán is a világosság angyalának adja ki magát.
Nem meglepő tehát, ha (Sátán !!!) szolgái is az igazság szolgáinak adják ki magukat, akiknek végük cselekedeteik szerint lesz."

(Többek közt) Veres András, i.u. 325-óta, a Niceai zsinat óta egy kereszténynek mondott hamis vallás vezetőjeként az igazság szolgájának adja ki magát, de valójában Sátán szolgája.

Hát így!
csak úgy....
@Nyírfa: mert akkoriban is megvezették a népet,ebböl ti egy darabig nem lábaltok ki...
a szocialista rendszerröl teljesen más a tapasztalatom és a véleményem, mint a tiéd,de ennyi év után érdemes még ezen vitatkoznunk? akkoriban is a buta de hüséges tökfejek voltak többnyire magas posztokon...
Nyírfa
@csak úgy...: Éppen tegnap beszélgettünk a fiammal arról, hogy itthon azért nem mozdul meg semmi, mert nincsenek erős érdekvédelmi szervezetek. De, ahhoz, hogy legyenek, kellene öntudat, érdeklődés, motiváció. Hogy miért hiányzik ebből a népből az önállóság igénye, mondanám, hogy rejtély, de , végül is, nem az. A keresztény vallás - tehát, nem az erkölcs, nem az etikus , tisztességes élet iránti szándék - rá lett erőltetve az ide érkezett törzsekre, amelyek az itt élő európaiak szemében csak barbár , ám félelmetes hordák voltak. Szóval, a magyarok nem azért jó kisfiúk és jó kislányok, mert ez evidencia a számukra , hanem, mert különben ki lesznek közösítve, meg lesznek szégyenítve. A civilizált viselkedés csupán stratégiai szerepjáték, a zsigerekben még a vad,szabad sztyeppei élet emlékei zsibonganak. Erre hajaz az a döbbenetes közjáték is, amit a lovas huszárokkal műveltettek a szervezők a tegnapi bringás versenyen.
Annyira nem érezzük magunkat európainak, olyan kisebbrendűségi komplexusokkal létezünk itt , a Kárpát-medencében, hogy hol a megalázkodás, a lesunyt fej, hol a provokatív attitűd dominál.
És nézd meg, az országnak sikert hozó, hírnevet szerző emberek között túlnyomó többségben szlávokat, erdélyieket, germánokat, svábokat találsz, nem "magyarokat".
Valamiért azonban csak idejöttünk, egyszer ennek az oka is kiderül.
Nyírfa
@csak úgy...: 13.14

Ami pedig a szocializmusról szerzett tapasztalatokat illeti, úgy gondolom, el kell fogadnunk, hogy azok különbözősége egyrészt elvi eredetű, másrészt ahány társadalmi réteget kérdeznénk meg, annyiféle beszámolót hallhatnánk.
csak úgy....
@Nyírfa: érdekes szerzet a magyar...,még ha a szlávok , germánok,cigányok,kunok,-eselleg zsidók is az öseik...
Nyírfa
@csak úgy...: Nem tudom, lehet. Én mindenesetre örülök, hogy az ereimben dominánsan germán vér folyik.
Németh István
@Nyírfa: azért nem tudod felfogni a saját értékeidet, mert azok valójába nincsenek! ha lenne minimális emberi önbecsülésed, akkor megtanulnád a másik ember is értékelni becsülni! érdek képviseletről papolsz aztán mond csak miért nem hozol létre egyet, mer fel sem tudod fogni, hogyan állj hozzá! Azt sem tudod mit is és hogyan akarsz képviseltetni!? Ejnye bejnye! De elmondom neked, hogy én ridlmajer egykori német főnemes származék vagyok! De nem vagyok rá sem büszke sem nem szégyellem! Eltűnt kor, ennyi! Ma a jövőnek élünk nem a tegnapnak az más kérdés hogy a tegnapból! majd a gyerekeid teszik a tiszteletüket nálad, hogy kösz papi amit tettél!
csak úgy....
@Nyírfa: de ugye ez a hóbortos nem germán csak németh pista,neked sem rokonod!? :) -vajon ez a németh honnan származhat?
Nyírfa
@csak úgy...: 17.02

Nem, nem rokonom, ha az lenne, isten bizony le- és megtagadnám! :))
Nem tudja, szegény, mit beszél.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.