Némi előrehaladást, egy kicsi előrelépést sikerült elérni az Oroszország elleni újabb szankciós csomaggal kapcsolatban az Európai Bizottság elnökével Budapesten folytatott hétfői tanácskozáson – mondta este az MTI-nek a külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve: nagyon sok mindent kell még megbeszélni ahhoz, hogy Magyarország változtasson álláspontján.

Szijjártó a von der Leyennel folytatott megbeszélésről: a szankciós csomag atombombával lenne egyenlő a magyar gazdaságra
Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a Karmelita kolostorban, ahol munkavacsora keretében tárgyalnak 2022. május 9-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

"Nem engedhetjük meg, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg ennek a háborúnak az árát"

- szögezte le Szijjártó Péter.

A miniszter azt követően nyilatkozott, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökét fogadta Budapesten Orbán Viktor miniszterelnök.

Elmondta: a tanácskozáson a fő téma a következő brüsszeli szankciós csomag volt, s annak hatása Magyarországra, a magyar gazdaságra.

Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország energiaellátása jelenleg "biztos lábakon áll".

A mostani szankciós csomag hatályba lépése viszont lerombolná Magyarország energiabiztonságát, hiszen ebben az esetben lehetetlen volna beszerezni a magyar gazdaság működtetéséhez szükséges kőolajat.

A kormány képviselői részletesen tájékoztatták az Európai Bizottság elnökét a Magyarországot ért hatásokról, s azokról a problémákról, amelyet a szankciós csomag Magyarországnak okozna, egyúttal kérték a szankciós csomag megfontolását.

Szijjártó Péter kiemelte: mindaddig, amíg az Európai Bizottság nem kínál megoldást ezekre a problémákra, addig Magyarország nem tudja támagatni a szankciós csomagot, mivel az jelen formájában – megoldási javaslatok nélkül – felér egy a "magyar gazdaságra ledobott atombombával".

Ursula von der Leyen is beszámolt a találkozóról, Twitter-oldalán azt írta, történt előrelépés.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

teuton
Amiröl nem szolnak a hirek: Az EBben elinditottak egy olyan javaslatot, hogy nem kell egyhangu döntes az fontos ügyekben, hanem eleg csak az egyszerü többseg. Na ezzel O1G vetozasa örökre ki lesz löve es ö is...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
Mi lesz, ha -mondom HA! a szlovének, horvátok ,lengyelek, szlovákok- majd a MOL-t embargózzák, hogy nem kérnek a "ruszki" cégből- példa már van rá. A lengyel parlament nemet mondott a MOL terjeszkedésre az országban.Vagy , esetlegesen lefoglalják az ott lévő MOL vagyont, mert "orosz" cégnek tartják- amilyen agressziv kismalacok, vigan benne van a pakliban.
ómió
Csak nem a "demokratikus vétóeltörlést" lengette be - "ajrópai érték" alapon - a főefftársnő!?
teuton
@Maccska: NEM!!! Vagy demokraciak lesznek, vagy irany a Szovjetunio!!!
kereső
@ómió: De, pontosan azt lengették be- Macronnal együtt. Az EP kezedeményzte az uniós alapszabály megváltoztatását- abból is kiemelten a "konszenzuson " alapuló döntések meghozatlának megváltoztatását- javasolják levinni 2/3-ra. Mi ellene a kifogásod? Magyarországon is igy van- amit a 2/3 dönt, az van. Mi lenne, ha bármelyik országgyúlési képviselőnek vétő joga lenne a parlamentben?? Mert az unióban most ez van- az ET-ben- a miniszterek tanácsában.
Ha itthon is ez lenne, mit szólnátok hozzá efftársilag?
ómió
@kereső: A "kifogásom" ellene az, hogy nem olyan "egyletbe" léptünk be, amelyik az "erősebb kutya b..." alapon működik! Amelyik úgy működik, az már az Európai Egyesült Államok lenne, amibe meg - még úgy rémlik - mintha nem léptünk volna be. Magyarország meg (rossz hasonlat), mintha még egy ország lenne egy érdekkel, ami az övé, és nem 27 ország (vagy már 26?), ugyanannyi érdekkel, ahol más országok érdekeit vernék rá az ellenérdekeltekre! Nálunk a többség dönti el (akit a "nép" megválasztott), hogy mit tegyen ez a konkrét ország a saját érdekei szerint, Brüsszelben meg más országok döntenék el, mit tegyen egy harmadik az ő érdekeik szerint! Mintha nem ugyanaz lenne! Bolsiéknál igen? Ha efftársilag vagy kíváncsi, magadnak tedd fel a kérdést!
verőce21
Ursula von der Leyen (leánykori nevén Albrecht) 1958. október 8-án született Brüsszelben (Ixelles községben).

Apja- Ernst Albrecht - ismert német politikus, a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) tagja, Ernst Albrecht, 1976-1999-ben Alsó-Szászország tartományi kormányát vezette.

Anyja- Heidi Albrecht - háziasszony volt, gyermeket nevelt, akikből hét volt a családban.

Ursula von der Leyen kapcsolatban áll Oroszországgal. Anyai nagyapja Ludwig Knop kereskedő volt (1821-1894, Oroszországban Lev Gerasimovich volt). Az Orosz Birodalom egyik leggazdagabb embere. Szövőgépeket szállított Savva Morozovnak, maga alapította a Krenholmi kalikómanufaktúrát és sok érdeméért megkapta II. Sándortól a bárói címet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.