Ahogy arról korábban beszámoltunk, életének 89. évében meghalt Moldova György Kossuth-díjas író. A hírre sorra reagálnak a politikusok közösségi oldalaikon.

Sorra reagálnak a politikusok Moldova György halálhíréreFotó: Moldova György író Az utolsó töltény 10. című életrajzi kötetének bemutatóján a Pallas Páholyban. MTI/Földi Imre

Köztük Karácsony Gergely is búcsúzott a Kossuth-díjas írótól:

Életművének nagy része a Kádár-rendszer alatt született, a rendszerhez való viszonya és emiatt megítélése is ellentmondásos volt. Szociográfiai munkái és politikai szatírái mindazonáltal az elmúlt évtizedek legfontosabb írói közé emelték. Dühös ellensége volt minden társadalmi igazságtalanságnak, különös érzékenységgel fordult a társadalom legkülönbözőbb csoportjai felé, írásaiból sokat lehetett tanulni Magyarországról. Nyugodjon békében!

Schmuck Andor szomorúnak és felfoghatatlannak tartja a hírt. Megtiszteltetés volt számára az elmúlt 10 évben szinte az összes könyvbemutatóját megszervezni.

Bölcsessége és sok sok óra beszélgetés örök emlék! Őszinte részvétem a családnak.

Jámbor András bejegyzésében mesélt "furcsa megismerkedéséről Moldovával, mint íróval"

Egyszer, amikor nagymamámnál aludtam, a könyvespolcról a fejemre esett a Beszélő Disznó című novelláskötete, aztán elolvastam. Instant klasszikus lett nálam.

Sokan kérdőjelezték meg Moldova írásait, ezek valódiságát, a társadalmi reflexiójának hiányosságait. De bármi is a kritika, ezek a művek mégse egy elképzelt vagy láttatni akart valóságról szóltak, nem az elit valóságáról. Megkérdőjelezhetetlen, hogy Moldova egy elvhű, tiszteséges szocialista ember volt egész életében, egy ilyen élet minden hibájával.

Zseniális írónak tartja Moldovát, aki halálával pótolhatatlan űrt hagy maga után.

Barkóczi Balázs szerint túl sok mindent lehetne, és kellene most írni.

Például azt, hogy miatta szerettem bele az olvasásba. Illetve ez így nem igaz: azért, mert esténként azt láttam, hogy édesapám a gyárból hazaérve a konyhai lámpa fényénél az ő riportköteteit olvassa késő éjszakáig. Vagy azt, hogy mindig tiszteltem elkötelezett baloldaliságát. De ez sem igaz: volt, hogy helyenként már radikális szocializmusával nem tudtam egyetérteni; nem vonzott, nem motivált, épp ellenkezőleg. Vagy hogy bármikor is dedikált nekem (volt jópár ilyen alkalom, bár soha nem emlékezett rám), mindig megkérdezte, hogy tudom-e, melyik Kosztolányi-regényben szerepel egy Barkóczi nevű hős. Tudtam. Mindig tudtam, és ő mindig mosolygott.

Hozzátette:

Egyvalamit nem lehet tőle elvitatni: fontos író, sőt, nagy író volt. Olyan ember, aki mindig azoknak írt, akiknek mozog a szájuk olvasás közben. Ahogyan azt örök Mesterétől, Tolsztojtól tanulta. És ezért én mindennél jobban tisztelem. Ezért is… Nyugodjon békében!

Fekete-Győr András is megemlékezett Moldova Györgyről.

Magyarország ma elvesztette egy fontos kapcsolódását a valósággal, elveszített egy fáradhatatlanul kíváncsi, az életet mindig pontosan ábrázoló írót. Moldova György látott és rögzített mindent, ami ezzel az országgal az elmúlt évtizedekben megtörtént. Kritikusa volt minden rendszernek, mert képes volt ezek működését alulnézetből, a legkiszolgáltatottabbak nézőpontjából szemlélni, a hibákra és bűnökre onnan rámutatni. Falusi vasútállomáson, zajos textilgyárban, reménytelen borsodi rendőrkapitányságon is.

Hozzátette:

Moldova György mindig jót akart Magyarországnak. Mától megint kicsit nehezebb lesz megtudni, hol és hogyan lehet a legjobban segíteni ennek az országnak. Őszinte részvétem a családnak, és sajnálom mindannyiunk veszteségét is.

Forrás: Facebook

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Moldova minden könyve megvan, az egész család szerette olvasni.
Nyugodjon békében!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
Sokan kérdőjelezték meg Moldova írásait, ezek valódiságát, de írásaiból sokat lehetett tanulni Magyarországról...!
Nyugodjék Békében...!
csipetke
Moldova minden könyve megvan, az egész család szerette olvasni.
Nyugodjon békében!
jesz
humora páratlan volt...egyszer egy egykötetes,ötezer példányos író megkérdezte, mire van úgy oda?..hát...arra, hogy van olyan könyvem amit háromszor nyomtak újra, ebből kétszer ötvenezres példányban...a többi nyolcvanöt könyvem ís így jött ki a nyomdából...-van még kérdése?

Nem tiszteletlenségből, de valahogy ma így jellemezhető: hatalmas arc volt!

Nyugodjék békében.

Azt mondják, nincs pótolhatatlan ember...dehogynem, ő az egyik.
human
Én igazából csak a régi régi rádiókabarékból ismertem a nevét és így az írásait. Ha meghallottam a nevét tudtam, hogy minőségi humorra számíthatok. Nyugodjék békében.
namihami
Ahogy a Tanúból értek klasszikussá mondatok, úgy az ő írásaiból is a közszáj (és itt jóértelemben) rengeteget halhatatlanná nemesített! És egy írót ez tesz naggyá!
Nyírfa
@jesz: Megérintettek a mondataid, olyan tiszták, emberiek mint maga Moldova.
kormanyos63
Nyugodjon békében, és részvétem a családjának!
Én is sok könyvét elolvastam, és kíváló írónak tartottam mindig, nem csalódtam soha benne!
Az egyik legjobb magyar író volt,ez nem is kérdéses, szerintem nagyon sok embernek fog hiányozni!
És én még azt tiszteltem, és becsültem benne, hogy a rendszerváltás után is hű maradt a baloldali eszmékhez, és nem váltott köpönyeget soha, mint ahogy Stefka, Bencsik, Gajdics, és még sokan mások tették!
Én sosem kérdőjeleztem meg Modova írásait, és munkásságát, mert csak a magyar valóságot, és az egyszerű emberek életét, sorsát mutatta be az írásaival teljesen hitelesen!
karma1
Borzasztoan sajnalom, hogy elment - O volt talan a legutolso igaz ember, aki baloldalinak szuletett, elt, es aki sohasem forgatta a koponyeget - nem kellett minden kormanyvaltasnal atirnia a sajat multjat, szerepet a vilagban.
Majdnem minden konyvet olvastam, nehanyat ide is kihoztam magammal - mindig oromet hoz az olvasasuk.
Nyigodjek bekeben - a csaladjanak oszinte reszvetem.
R.I.P
Eladott Ország
"Sok fogahullott munkásőr és házmester a mi pénzünkből legyártott milliós műfogsort villogtatva acsarkodik a kormánypártban, és letagadja azt is, amit tíz perce hazudott, nemhogy azt, amit harminc éve csinált. Moldova 40 éve sem mondott mást, mint most. Pedig bizonyára neki is kifizetődőbb lett volna szemenköpni önmagát, ahogy ezt oly sokan tették. Számtalan idősebb – 80-90 éves – embert ismerhetünk, akik szellemi képességeik birtokában vannak és nagyon is jól átlátják a történéseket (élettapasztalatuk okán jobban, mint a fiatalok) és ismerhetünk olyan 40-60-70 éveseket, akik ezt véletlenül sem mondhatják el magukról. " Nem volt tagja minden pártnak, amely éppen hatalmon volt, mint ez vén Boros "hóbagoly" , vagy nem szőkített olajat, nem akarta megszerezni más biztonsági cégét, vagy nem kapott havi apanázst az orosz maffiától. Hát igen. A mai világban ez a menő?!...
ómió
Elhunyt a "szocializmus hű támasza"! A lényeg: "ki is vívtak" nekünk 50 év lemaradást a "rothadó kapitalizmus" mögött! Nyugodjék békében!
namihami
@ómió: 10.29: Ott lenne pl a Csurkapista is. Csak mára a Fidesz egyik ideológusai közé emelték. A ""mikutyánkkölyke"" pedig tabu!
Clavigo
@CsipkeRózsa: kb.annyit,,mint Hofi halálakor...
karma1
@CsipkeRózsa: @szaboria1: Dehogy mondott - most is pont akkora bunko, mint amikor Bajor Kicsi Huszar ment el - a hivatalos sajto egyetlenegy szoval sem emlitette meg a halalat, pedig orban ellen kifejezetten o sose ment.
orban egtymas utan adja ki magarol a szegenysegi bizonyitvanyt - igazolja azt, amit mi allitunk: ahogy a putribol felkapaszkodott Oxfordig, es barmennyire tamogatta ot Soros az osztondijaval - megmaradt o pontosan akkora bunkonak, amekkora a putriban volt.
ómió
@namihami: Hol lenne a "Csurkapista"? Csak nem a soraitokba hazudtátok már a legádázabb ellenfeleitek közül? Vagy inkább "csak fidesz-ideológussá"? Az efftársilag abszolut "nem baj", hogy neki külön pártja volt, amelyik jobbról bírálta a Fideszt? Vannak még ilyen épületes bolsi idiótaságaid?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.