A HVG360 számolt be arról, hogy évente átlagosan több tízezer forintot húz ki minden fogyasztó zsebéből az Orbán-kormány azzal, hogy a jelenlegi formájában akarja megvédeni a rezsicsökkentést.

A legszegényebbekkel fizetteti meg Orbán a különadói árát

A korábbi tapasztalatok alapján a szolgáltatók a lehető legnagyobb mértékben hárítják át a fogyasztókra a különadók terheit. A tranzakciós illetéknél például a pénzügyi felügyelet annak idején nyilvánosságra hozta, hogy 2013-ban a 164 pénzügyi szervezet közül 154, tehát a 93 százalékuk gyakorlatilag azonnal megemelte a díjait, hogy fedezze az új költséget.

Viszont azt az 500 milliárd forintot sem a legszegényebbek kapják, amit most a kormány be akar söpörni a lakossági rezsicsökkentés ellentételezésére. Annak ugyanis a felét, mintegy 250 milliárdot a legnagyobb fogyasztók energiaszámlájára költi az állam: ők a rezsicsökkentésből részesülők 20 százalékát teszik ki.

A kedvezményezettek 40 százalékát jelentő legkevesebb energiát fogyasztók az 500 milliárdnak csak az egytizedéhez jutnak hozzá:

ők jellemzően a legszegényebbek, és együttesen mintegy 50 milliárd forint szolgálhatja az ő támogatásukat az új rezsialapból.

A fogyasztással arányosan nagyobb terhet ró a jómódúakra a kiskereskedelemre kivetett adó, valamint a népegészségügyi és jövedéki adók növelése, a legszegényebbek viszont a kisebb terhelést sem bírják ki. Márpedig a kereskedők legalább részben át fogják hárítani a tőlük többlet­adóként elvárt 60 milliárd forintot. Ez némi kerekítéssel évente átlagosan 6 ezer forintot jelent minden egyes állampolgárnak az eddigi évi 7600 forint kiskereskedelmi adó felett.

A forgalom alapján ráadásul nemcsak a legnagyobb élelmiszerláncokat érinti a sarc, hanem az online kereskedő eMag-tól az IKEA-n át a Rossmannig a legkülönbözőbb árucikkek forgalmazóit. A nép­egészségügyi és a jövedéki adó emelése évente további, átlagosan 10 ezer forint kiadást jelent minden egyes lakosra.

Miközben az internet­adó ötlete nyolc évvel ezelőtt százezer embert vitt az utcára, ami még Orbánt is megfutamodásra késztette, addig a távközlési különadóra évente 6-7 ezer forinttal kalkulálhat egy-egy háztartás.

A jelenleg ismert tervek alapján a többi emelkedő költségről a HVG360 írásában olvashat bővebben.

Forrás: hvg360

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
A fordított Robin Hood a szegényektől vesz el, és a gazdagoknak adja. De az, hogy a tolvajok fejedelme, vitathatatlan.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Peller Anikó
@Peller Anikó: (a nyomorultakra gondolok, mielőtt magadra húznád:)
kereső
@Peller Anikó: @Peller Anikó: Én tulajdonképpen elkeseritőnek tartom, hogy az emberek annyira nincsenek tisztában ennek az egész tolvajtempónak a lényegével, hogy saját maguk ellen képesek szavazni.Tort ül a gondolkodásra képtelenség, a tudatlanság- a józan ész hiánya.
kereső
@Nessy: Sőt, azt is illenék tudni, hogy a magyar állam/a kormány állandó jelleggel kénytelen a rezsicsökkentés miatti veszteséget megtériteni az MVM-nek, amely összeg mára túllépett az 1000 milliárdon. Mibű??,Na??
ómió
Így lett "píszí" hazudni az inflációt, efftársak!?
gina
Rohadék féreg ,,ami kell ide egy mesterlövész, ha már a koleszterin sem megbizható !!!
vacsi
Ez egy nagy baromság.
A 82 ezres nyugdíjammal nyugodtan állíthatom, hogy a szegények - ha nem is a legszegényebbek - közé tartozunk. Mégis, a rezsicsökkentés nekünk egy óriási segítség -, míg a boltokban vásárolható árukon tudunk spórolni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.