A magyarok többsége nem akar közeledni Oroszországhoz, a Nyugathoz tartozás vágya még mindig lényegesen vonzóbb hazánkban. Putyin népszerűsége az elmúlt öt évben csökkent.

Závecz: a Fidesz-szavazók még mindig sokkal oroszbarátabbak az átlagnál

Fotó: pixabay.com

A Závecz Research a Telex megbízásából készített közvélemény-kutatást május végén olyan kérdésekben, amelyekről 2017-ből is rendelkezésre állnak az adatok, így van mivel összehasonlítani, mennyit változott a helyzet.

A magyarokban általánosan nőtt a bizalmatlanság a nemzetközi környezet iránt, de mivel hazánkban leginkább Oroszország és Vlagyimir Putyin orosz elnök megítélése romlott, a kontrasztból jelenleg a Nyugat jön ki jobban, hiszen a relatív vonzereje növekedett – értékelte a közvélemény-kutatás eredményét a Telexnek a Political Capital igazgatója. Krekó Péter szerint a magyar közvélemény alakulása Oroszországgal kapcsolatban megfelel a nemzetközi trendeknek, ez pedig azt mutatja, hogy

„a háborús helyzetnek mégiscsak van egy olyan általános olvasta, hogy ne bízzunk abban, aki egy szomszédos országot lerohan”.

Öt évvel ezelőtt az embereket megosztotta az a kérdés, hogy Magyarországnak közelednie kellene-e Oroszországhoz, vagy épp távolodnia lenne érdemes, de enyhén barátkozós volt a közhangulat. A Závecz Research 2017 márciusában készített, reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a válaszadók csaknem fele (48 százalék) közeledéspárti volt, de az elutasítók aránya is magas volt (41 százalék).

Most a válaszadók 45 százaléka volt a távolodás pártján, és 22 százaléka nem tudott véleményt alkotni. Ebben a kérdésben egyébként erősen polarizált a hazai társadalom pártszimpátia alapján: az ellenzéki szavazók 83 százaléka távolodna el az oroszoktól, a kormánypártiaknál ugyanez az arány csak 27 százalék. A Fidesz-szavazók sokkal oroszbarátabbak az átlagnál, a többségük (45 százalék) még mindig közeledne, és kimagasló a bizonytalanok aránya is (28 százalék).

Címlapkép: pixabay.com

Forrás: Telex

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
hiába na Orbán egy ócska komcsi tróger és a NER-társai is imádják a szovjet elvtársaikat, s a birka hívek meg retardált barmok! =))
Béla333
Évekig nyomták az agyukba, hogy az Unió rossz, Putyin jó...!!!
Nem megy nekik olyan hirtelen, hogy most mást gondoljanak. Akkor még meghasonulnak magukkal...
Most már ők ilyen hülyén fognak meghalni.
Ez van...
jesz
..."Nyugathoz tartozás vágya még mindig lényegesen vonzóbb hazánkban."...

hát igen...látjuk kik képviselik a művelt nyugatot...

(amely milliók kifosztásával, rabszolgaságra ítélve az elnyomott népeket, úgy szerezte a mérhetetlen vagyonát, a csillogást...mi meg le vagyunk szarva)
Aki Én
Ez természetes, hiszen nincs egy önálló gondolatuk. Követik a pártközpont irányelveit, de nem értik. Ezért fideszesek.
drrotf
Lehet hogy megtalálták az orosz barátság alapját a néprajzkutatók.Az őshaza történetét kutató közelmúltban megállapították, hogy a magyarok az Őshazából elindult népvándorlás idején ,a Volga mellől indultak útnak, de a vándorláskor egy részük leszakadt, elszakadt azoktól a törzsektől amelyek később elérték és elfoglalták a Kárpát-medencét .Még az 1200-as évek idején volt olyan magyar aki visszament ahonnan elindultak a magyarok a népvándorláskor és beszélt olyan magyar asszonnyal akinek minden szavát értette.Ezek az elmaradt és ott letelepedett magyarok később keveredtek a területen élő baskírokkal és más nemzetiségű emberekkel.Szerintem ezek az oroszokkal együtt élők, akik a magyar törzshöz tartoztak és közöttünk a lelki kapcsolat megmaradt, és ezért tudat alatt is vonzódunk ezekhez az emberekhez, akik most már orosz földön élnek évezredek óta, és így lehet hogy oroszokká váltak.Amikor azt mondjuk hogy van bennünk egy kis keleti ravaszság, amikor a furfangos magyar észjárásra gondolunk, akkor lehet hogy a keleti népek nem túl szótartósságát értjük alatta, úgy forgatjuk ma dolgokat, hogy abból mindig talpra esve kerüljünk , nem úgy mint a székelyek, akikre meg az a jellemző, hogy ha a nyakuk szakad , akkor sem változtatják meg elveiket.Szóval mi egy kicsit a hitszegő oroszokhoz valahogy közelebb állunk.Tegnap láttam éppen hogy Sztálin ahogy megkötötték a Jaltai Egyezményt már azonnal felrúgta azt.Bevonult Romániába és a kommunistákat tette a hatalomba.De utána így csinált Lengyelországban és többi közeli államokban , így nálunk is.Egy szóval az orosznál az adott szó nem sokat ér, és ezt a lengyelek nagyon jól tudják!Mi pedig maradunk a régi formánkban, hiszünk nekik!/lehet hogy régi rokonainknak hiszünk/!
C_3PO
Orosz esetleg csak orosznak barátja, másnak nem!
Dr. Proktor
1849, 1956, nem csoda hogy utálom őket!
namihami
Hogyne lennének azok, ha az idomárjuk is az.
Csak az ok más. Az Idomárt iratokkal tartják féken, a fideszbirkáknak elég a kolomp.
Pálinkás Pál
ennek az oka egyszerű..a meggyőződésből fideszre szavazó az gyengeelméjű...ostoba,szánalomra méltó lenne, ha nem szívna miattuk a többség...ez az ország addig szenvedni fog, amíg a krumplis cigók,meg a hatelemis nyuggerek szavazhatnak...
kereső
@KisTehen: @KisTehen: @KisTehen: @KisTehen: @KisTehen: hiába hozod ide. Ahogyan orbán megváltozott, úgy vlagyimir is megváltozott, mert amikor először győzött- még egy demokrata képét mutatta- akkoriban a nyugati világ minden vezetője még kereste a kegyeit. Jó lenne, ha beraknád az életútját- nem csak azt a rövid kis epizódot, amiben demokratának mutatta magát- mint orbán.
kereső
@KisTehen: Mondtam már- hogyan változott meg putyin hozzáállása a demokratikus normákho? Mikor kezdődtek az ellenzéki ujságirók eltüntetése, az ellenzéki politikusok elleni perek, gyilkosságok, gyilkossági kisérletek, mikor vált leváltahatalanná putyin, mikortól függesztette fel az orosz biróságok önállóságátr, mikortól tiltott be ujságokat...etc. Majd ha ezekkel IS! jössz, talán még szóba is állok veled gyurcsány ügyben. Egyébként egy hazug fideSS Ner hülye vagy.
simmering73
@KisTehen: Telefostad a topikot, anyának hülye Marhája? Komolyan mondom, hozzád képest a durbincs egy lángelme.
Dr. Proktor
@Maccska: Az ukrá fronttal bebizonyítottad a hülyeségedet...
kereső
@KisTehen: Magunkról , te narancsos moszkovita? Kinek a "szine" változott meg, és lett a legvadabb liberálisból, a legvadabb autokrata/diktátor? És, ha még csak az lenne, de közben fasisztává vált- tanitómesterével együtt-akit putyinnak hivnak. Na, kimélj meg a továbbiakban a bőgésedtől.
ómió
Az efftársak meg "élnek-halnak" Ukrajnáért, vagy megmaradnak "pocséknak"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.