Az EMMI nyolc államtitkára pedig idén január és március között "motivációs elismerés" címén kapott fejenként 4-4 millió forintnyi pluszpénzt.

A Blikk cikke szerint fejenként 4 millió forintos jutalmat kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárai az áprilisi választás hajrájában, de a korrupciós ügybe keveredett Völner Pál igazásgügyi államtitkár 4,8 millió forintnyi pluszpénzt kapott. 

Közel 4,8 milliós pluszpénzzel távozott Völner Pál az államtitkári tisztségből

Völner Pál még parlamenti képviselőként

Fotó: Facebook/Völner Pál

A lap szerint az előző ciklus végén kapták a választás után feldarabolás alá eső EMMI politikai felsővezetői a jutalmakat, a nyolc államtitkár idén január és március között "motivációs elismerés" címén kapott pénzt. Ez ugyanakkor nem valamiféle végkielégítés volt, mivel legtöbbjük az ötödik Orbán-kormányban is kapott valamilyen felsővezetői posztot: Rétvári Bence például a Belügyminisztériumnál folytatta, vele tartott a köznevelésért felelős Maruzsa Zoltán és a szociális ügyekkel foglalkozó Fülöp Attila is.

Az Európai Uniós fejlesztéspolitikáért felelős Vitályos Eszter a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese lett, Szabó Tünde pedig ugyan már nem a magyar sportvilágért felelős, ám kapott egy kormánybiztosi posztot. Rajtuk kívül Fekete Péter kültúráért, Horváth Ildikó egészségügyért, Lőrinczi Zoltán nemzetközi ügyekért felelős egykori államtitkárok kaptak még a "motivációs" elismerésből.

A Blikk hozzátette, egy államtitkár 1 millió 750 ezer forintot keres havonta, bruttóban, ha pedig parlamenti képviselő is, akkor a mandátum után közel 1,3 milliót kap havonta, és ugyanennyi jár neki állami vezetői posztért. Ehhez pedig még több más, sokszor százezer forintos egyéb juttatások járulnak. 

A lap megkereste a Miniszterelnökséget a jutalmazások kapcsán (mivel a kormányzati dokumentumokban nincs feltüntetve, hogy ki és milyen szempontokat mérlegelve döntött ezekről), ám a tárca nem reagált, mint ahogy az érintettek sem. 

A Blikk megkeresésére Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója úgy vélekedett, a korrupció elleni küzdelem szempontjából az nem kifogásolható, hogy az állami vezetők komoly pénzeket kapnak. 

Adott esetben a magas fizetés éppen véd a korrupciótól, hiszen okkal feltételezhetjük, hogy ha valaki jó bért kap, nem lesz annyira elfogadó a vesztegetési kísérlettel szemben

– mondta el a lapnak Ligeti, és hozzátette, ezt a reménykedést nem lehet a teljes kormányra maradéktalanul kiterjeszteni. 

A Transparency International Magyarország jogi igazgatója ugyanakkor kiemelte, a jelenlegi vágtató inflációs közegben meglehetősen visszás lehet egy ekkora összegű kifizetés, aminél az átláthatóság sem valósul meg teljeskörűen.

Nem világos, hogy mégis mire kellett őket ösztönözni, mennyiben sikerült az ösztönzés, vagy mi az a különös célfeladat, extra teljesítmény, amit minden államtitkár ilyen hibátlanul és egyformán jól valósított meg

– sorolta Ligeti Miklós.

A lap szerint a négymillió forintos jutalom a korábbi évek tapasztalata alapján is kiemelkedőnek számít, mert például 2019 végén több tárcánál is kaptak jutalmat az államtitkárok, de akkor a legbőkezűbb miniszter, Rogán Antal is "csak" 2,6 millió forintot adott az alá tartozóknak. A jellemző általában a felsővezetőknél az, hogy egyhavi bérüknek megfelelő pluszt kapnak, a mostani összeg a többség esetében a bérük bő háromszorosa.

Völner még a ki nem vett szabadsága után is kapott pénzt

A korrupciós ügybe keveredett Völner Pál igazságügyi minisztériumi államtitkár, miniszterhelyettes kapcsán még tavaly decemberben számolt be arról a sajtó, hogy 3 havi "végkielégítést" kap a lemondása után. A Fidesz leszavazta azt az ellenzéki javaslatot, hogy a felmentő ítéletig ne kaphassa meg ezt a pénzt. A Blikk ugyanakkor még idén februárban sem látta nyomát, hogy a közel 3,9 millió forintot kifizették volna Völnernek. Mostanra azonban már megjelent az összeg a kormányzati portálon, és az is kiderült, hogy Völner 894 ezer forint szabadságmegváltást is kapott. Vagyis kis híján összesen 4,8 millió forinttal távozott a tisztségéből való lemondása után.

Forrás: blikk.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Nem nagyon tudom összerakni, hogy egy korrupciós botrányba keveredett államtitkár miért kap ajándékpénzt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csipetke
@Yoda69: 09:34 Nekem is ez jutott eszembe,hogy a saját bűnözőjének ---annak ellenére,hogy tudni,mennyi csúszópénzt tett zsebre ez a völNER nevű patkány---még ad majd öt millát. Viszont nem hallani arról,hogy ebben az ügyben történt volna bármi is. Nincs pénz béremelésekre, de a sok amúgy is ingyenélő lelépő fidesznyákok kapnak néhánymilliót. A számát se tudni,hogy már hány államtitkár,és miniszteri biztos van, és ezeknek a helyetteseik. Ezek töredékével is működött az államigazgatás, és ezek elképesztő pénzeket visznek el havonta, amiből rendezni lehetne vagy az eü-s szakdolgozók,vagy a pedagógusok béremelését rendezni lehetett volna.
ómió
Még mindig nem tudtak korrupciót rábizonyítani?
Néro2
Plusz a papíracskó tartalma. Tolvajok ezek mind mint minden Fityma.
jesz
nabaszki...ha erre nem moccan rá a Gyurcsány féle szervezet, vagy Az MZP, de mégjobb, ha a nagypofájú Jakab, akkor ez a szarházi mindent megtehet...

...és abból sejteni lehet, hogy még kihallgatás sem lesz, nemhogy vád...

Belátom, ebben a melegben egyik párt/mozgalom sem szervez utcai tüntetést, mert ez a 4,8 milla senkit nem érdekel, főleg, ha van, aki ennyit költ a nyaralásra(vagy többet)
evacica
Így működik az orbáni M.o.tolvajok gerinctelenek hazugok országa vagyunk! Itt csak ezek érvényesülnek, hiába a fejétől bűzlik a hal!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.